Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

9 λέξεις και φράσεις που σε κάνουν «αδύναμο», σύμφωνα με γραμματικούς


  Η Kathy και ο Ross Petras είναι οι συγγραφείς των βιβλίων «You Say Wrong», «It's Not In The Way You Think» και άλλων βιβλίων

Τα λόγια έχουν δύναμη, δεν υπάρχει διαφυγή από αυτήν την αλήθεια. Και κατά βάθος, σε κάποιο επίπεδο, το γνωρίζουμε όλοι, συνεχίζοντας να χρησιμοποιούμε φράσεις και λέξεις που υπονομεύουν τις προθέσεις μας.


 

Σε επαγγελματικά περιβάλλοντα ή πραγματικά οποιοδήποτε περιβάλλον, είναι σημαντικό να εκφραζόμαστε με αυτοπεποίθηση, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε τον σεβασμό των ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Και ενώ ορισμένες από αυτές τις φράσεις μπορεί να ακούγονται καλές στη θεωρία, καταστρέφουν τον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι, σύμφωνα με τον ειδικό της γραμματικής Petras. Ευτυχώς, οι γλωσσολόγοι έχουν σταθμιστεί και, κατά τη γνώμη τους, είναι καλύτερο να αποφύγετε τις ακόλουθες 9 λέξεις και φράσεις εάν θέλετε να ακούγεστε σίγουροι.


1. «Ίσως πρέπει να προσπαθήσουμε»

Ο Πέτρας εξηγεί ότι αν προσθέτεις τη λέξη ίσως, είναι καλύτερο να αποφύγεις αυτή τη φράση. Ίσως, στην καλύτερη περίπτωση, ακούγονται άσχημα και σας κάνουν να φαίνεται ότι δεν ξέρετε για τι πράγμα μιλάτε.


2. "Σκέψου..."

Αντί να χρησιμοποιείτε τη λέξη «σκέφτομαι», είναι καλύτερο να πείτε «Πιστεύω», που ακούγεται λιγότερο αμφισβητήσιμο από το να σκέφτομαι. Το να λέτε «σκέψου» ακούγεται σαν να μην εμπιστεύεσαι τις απόψεις σου, κάτι που κάνει τους άλλους να αμφιβάλλουν για εσένα.


3. «Ήθελα απλώς να αγγίξω τη βάση»

Μπορεί να είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε μια επαγγελματική δήλωση με το "Ήθελα απλώς να...", αλλά όταν το κάνετε, μαλακώνετε τον λόγο σας και συμπεριφέρεστε σαν να ενοχλείτε το άλλο άτομο πριν καν ξεκινήσει.


4. «Έχει νόημα;»

Αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε και αντ' αυτού ζητήστε την άμεση συμβολή τους. Όταν κάνετε αυτή την ερώτηση, το κάνετε να φαίνεται ότι δεν πιστεύετε αυτό που μόλις είπατε.


5. «Δεν είμαι θετικός αλλά…» ή «Δεν είμαι σίγουρος αλλά…»

Αποφύγετε τη χρήση αυτής της έκφρασης και αντ' αυτού πείτε αυτό που θέλετε να πείτε μετά το «αλλά». Ομοίως, υπονομεύετε τον εαυτό σας αν ξεκινήσετε τη φράση σας με «Ξέρω ότι μπορεί να είναι μια ηλίθια ερώτηση, αλλά…» ή «Δεν θέλω να φανώ προσβλητικός, αλλά…».


6. «Συγγνώμη»

Είναι φυσικό να ζητάμε συνεχώς συγγνώμη. Ωστόσο, ο Πέτρας μας προτρέπει να μην το κάνουμε και λέει ότι δεν πειράζει να ζητάς συγγνώμη αν έχεις κάνει κάτι λάθος, αλλά το να συγχωρείς χωρίς λόγο σε κάνει να φαίνεσαι αδύναμος.


7. «….αν ξέρετε τι εννοώ»

Ο Πέτρας εξηγεί ότι όχι μόνο αυτή η φράση χρησιμοποιείται υπερβολικά, αλλά είναι επίσης μια περιττή φράση που μπορεί να προσβάλει τα άτομα με τα οποία τη χρησιμοποιείτε. Ισχυρίζονται ότι είναι ένα σωρό άχρηστες λέξεις που πρέπει να αποφεύγονται.


8. «Νομίζω»

Σύμφωνα με τον Πετρά, η δήλωση αυτή δεν είναι παρά μια «αδύναμη εισαγωγή». Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι άνθρωποι διαβάζουν ή ακούνε κάτι που γράφετε, καταλαβαίνουν ήδη ότι είναι η γνώμη σας.


9. «Δεν χρειάζεται να πω…»

Ο λόγος που αυτή η φράση είναι περιττή είναι επειδή ξεκινάτε ένα θέμα ή μια συζήτηση λέγοντας ότι τα λόγια σας είναι περιττά. Λέτε στον άλλον ότι αυτό που έχετε να πείτε δεν είναι σημαντικό, γεγονός που υπονομεύει την πρόθεσή σας να το πείτε.