Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Άλσος Αγίου Νικολάου: Ο επίγειος παράδεισος έχει όνομα στη Νάουσα



Πνεύμονας πρασίνου και αναζωογόνησης - Δείτε τις φωτογραφίες

Αν ο επίγειος παράδεισος είχε όνομα για τη Νάουσα, αυτό σίγουρα θα ήταν εκείνο του Άλσους του Αγίου Νικολάου, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Μια όαση πρασίνου, γεμάτη με πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά, συνιστά, ίσως, την... 


 

πιο ωραία εικόνα της μοναδικής πόλης της χώρας που έχει χαρακτηριστεί ως ηρωική.

Το Άλσος του Αγίου Νικολάου, για τους ντόπιους απλώς Άγιος Νικόλαος, αποτελεί το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της πόλης και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από το κέντρο της Νάουσας, με την πρόσβαση σε αυτό να πραγματοποιείται πολύ εύκολα μέσω του κεντρικού ασφαλτοστρωμένου δρόμου.


Άγιος Νικόλαος: Μια όαση πρασίνου στη Νάουσα

Μόλις βρεθεί κανείς σε αυτό σίγουρα θα σκεφτεί ότι έχει ανακαλύψει τον επίγειο παράδεισο της πόλης, και όχι μόνο, καθώς οι εικόνες που θα αντικρίσει σίγουρα θα του αγαλλιάσουν την ψυχή. Μια απέραντη έκταση πρασίνου και γάργαρων νερών, που σίγουρα δύσκολα συναντά κανείς αλλού, κερδίζει και με το παραπάνω τις εντυπώσεις.

Σε όλη του την έκταση -περίπου 60 στρέμματα– το άλσος είναι γεμάτο από πανύψηλα και μεγάλα πλατάνια που συνθέτουν ένα μοναδικό σε όλη την Ελλάδα δάσος από υπεραιωνόβια πλατάνια, ενώ διασχίζεται από το ιστορικό και πολύτιμο ποτάμι της Νάουσας, την Αράπιτσα. Η χαλάρωση, η ηρεμία και η γαλήνη αποτελούν τα τρία χαρακτηριστικά που κυριεύουν τον επισκέπτη, με τον άλσος να ενδείκνυται, επίσης, και για δραστηριότητες στη φύση.

Τις εντυπώσεις όλων κλέβει η μικρή τεχνητή λίμνη, γεμάτη με πέστροφες και πάπιες -σημείο αναφοράς για τον Άγιο Νικόλαο-, ενώ ακριβώς μπροστά της συναντάται και το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Άγιος Νικόλαος: Ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης

Οι λάτρεις της φύσης σίγουρα θα ανακαλύψουν στον Άγιο Νικόλαο τον επίγειο παράδεισό τους, καθώς μια βόλτα στα αμέτρητα δρομάκια -φτάνουν μέχρι και τις πηγές του ποταμού– και τα ξύλινα γεφυράκια πάνω από τα νερά της Αράπιτσας μέσα στην πλούσια φύση της περιοχής, συγκαταλέγεται σε μια από τις αξέχαστες εμπειρίες που βιώνει ο επισκέπτης της πόλης. Την οποία, μάλιστα, θα θέλει να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά.

Ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί ιδανική επιλογή και για εκείνους που βρίσκονται στη Νάουσα με τις οικογένειές τους, καθώς διαθέτει αθλητικές αλλά και εγκαταστάσεις ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά, κιόσκια, ταβέρνες δίπλα στο ποτάμι που σερβίρουν την διάσημη πέστροφα Ναούσης, καθώς και αναψυκτήριο.

Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι αυτός ο ευλογημένος τόπος έχει διακριθεί με το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού το 1997. 










newsbeast.gr