Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

ΝΟΦ-Ντοκουμέντο: “Αδέρφια Μακεδόνες & Έλληνες της Μακεδονίας του Αιγαίου”

 
Το ΝΟΦ δεν ήταν μια απλή αυτονομιστική οργάνωση. Τα μέλη του άρχισαν επιθέσεις κατά των Ελλήνων πριν το επίσημο ξέσπασμα του Εμφυλίου ενώ κατά τη διάρκειά του πύκνωσαν τις τάξεις του ΔΣΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές οι ΝΟΦίτες αποτέλεσαν έως και το 60% των δυνάμεων του ΔΣΕ κατά περίπτωση και ευθύνονται για τις μεγαλύτερες καταστροφές στη χώρα.

Το... 

 

 

παρακάτω κείμενο, προκήρυξη του ΝΟΦ, δεν χρήζει ιδιαίτερης αξιολόγησης. Είναι σε τέτοιο βαθμό προπαγανδιστικό που αν δεν ήταν επικίνδυνο, όπως αποδείχθηκε, για την Πατρίδα, θα ήταν γελοίο, καθώς μόνο για την τυχόν τριχόπτωση των σλάβων δεν κατηγορεί τους Έλληνες. Κατά τα άλλα οι μη κομμουνιστές Έλληνες παρουσιάζονται ως κατσαπλιάδες, βιαστές, αποβράσματα του κόσμου τούτου, έναντι των “ευπατριδών” σλάβων που απλώς ήθελαν να αποσπάσουν τη Μακεδονία από την “κακιά” Ελλάδα. Ιδού η προκήρυξη (διατηρείται η ορθογραφία του πρωτοτύπου):

“Η ματωμένη μας ιστορία συνεχίζει. Καινούργια αίματα βάφουν τα χώματά μας: Οι μοναρχοφασισιτικές κλίκες των ΕΔΕΣσιτών και των Μπουραντάδων με την ανοχή των κρατικών οργάνων και της ίδιας κυβέρνησης Βούλγαρη, συνεχίζουν με μεγαλύτερη λύσσα και μανία την τρομοκρατία και τον διωγμό ενάντια στους οπαδούς της αντίστασης και ιδιαίτερα ενάντια στον Μακεδονικό λαό. Σκοπός τους είναι να τους εξαφανίσουν από τη γη, που εκατοντάδες χρόνια την ποτίζουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους, οι Μακεδόνες εξακολουθούν να ζουν την πιο βασανισμένη, την πιο μαύρη και κατατρεγμένη ζωή, αυτή που ζούσαν και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα Μακεδονικά χώματα ξαναβάφονται από το αίμα των Μακεδόνων και Ελλήνων αντιφασιστών.

“Από την Βούρμπιανη, Λύπτσιστα, Ίζγλεδη, Σέτινα, Γορνίτσεβο μέχρι την μακρυνή Ροδόπη, νέα δράμματα, νέοι κατατρεγμοί. Νωπό ακόμα ήταν το αίμα της Δάφνης Βάλτοβας στο Ίζγλεδι και τα ίδια καθάρματα του Βούλγαρη πήγαν στο Γράτσι και άρπαξαν 20 γυναίκες και κορίτσια. Αφού τις γλέντησαν όλη τη νύχτα, την άλλη μέρα τις έστειλαν στα σπίτια τους. Οι γυναίκες διηγούνται την μαρτυρική νύκτα που πέρασαν με τα βρωμερά καθάρματα. Στο χωριό Σέτινα, Μπουραντάδες έπιασαν την μικρή Λένα Γκάκοβα. Μία ολόκληρη νύχτα βασάνων και εξευτελισμού πέρασε κοντά τους, ικανοποιώντας με τη βία τα βρωμερά ένστικτά τους.

“Το πρωί την έστειλαν κουρέλι σωστό και μισοπεθαμένην στους δικούς της. Στο χωριό Πίστολ των Γιαννιτσών με ανύποτα βασανιστήρια, σκοτώνουν τον γέρο Παλαϊκόφ 70 χρονών, παραμορφώνοντας το πτώμα του για να μη γνωρισθή από τους δικούς του. Στο μικρόκαμπο του Κιλκίς Μπουραντάδες και ταγματαλίτες του Χισά Μπατζάκ, τραυμάτισαν 8 Έλληνες χωρικούς. Απ’ αυτούς ο Ανδρέας Γεωργιάδης και Χρήστος Γεωργιάδης είναι βαρειά τραυματισμένοι με πιστόλι στο κεφάλι. Την 1η-VΙΙ-45 Μπουραντάδες κύκλωσαν το χωριό Πιλκάτι και κάψανε σπίτια Μακεδονικά. Άλλοι πάλι πήγαν στο χωριό Βούρμπιανι και κάψανε σπίτια Ελλήνων αντιφασιστών. Έτσι η τρομοκρατία, τα καψίματα και η εξόντωση συνεχίζονται. Όλες αυτές οι θηριωδίες και οι βανδαλισμοί σ’ ένα σκοπό αποβλέπουν. Τους μεν Μακεδόνες ζητούν να τους εξαφανίσουν, να τους ξεριζώσουν από την Μακεδονική γη. Τους δε Έλληνες αντιφασίστες θέλουν να τους κάμουν ανικάνους να αντισταθούν, όταν κάνουν το πραξικόπημα, που ετοιμάζουν για την επαναφορά του βασιλιά.

“Οι μοναρχοφασίστες με την ανοχή των επισήμων κρατικών οργάνων και της κυβέρνησης Βούλγαρη από καιρό τώρα εργάζονται και προετοιμάζουν το έδαφος για να ξαναφέρουν στο σβέρκο του ελληνικού και Μακεδονικού λαού τον δοσίλογο και προδότη Γκλίξ-Μπουργ, αυτόν τον κακό δαίμονα και εμπνευστή της 4ης Αυγούστου. Μακεδόνες και Έλληνες αγκαλιασμένοι σαν ένας άνθρωπος παλεύουν ενάντια στα φασιστικά μέτρα και την τρομοκρατία που ξαπέλυσε η κυβέρνηση Βούλγαρη με τα ακριβοπληρωμένα όργανά της, Μακεδόνες και Έλληνες όπως επίκαιρα τέσσαρα χρόνια πάλεψαν ενωμένοι και διώξαν από τον τόπο μας τον κατακτητή, σήμερα με περισσότερη ακόμα αποφασιστικότητα θα παλέψουν για να μη μπορέσουν οι μοναρχοφασίστες να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους. Η επαναφορά του Γκλίξ-Μπουργ σημαίνει καινούρια τετάρτη Αυγούστου. Νέα δικτατορία, καινούργιες αλυσσίδες για τον Μακεδονικό και Ελληνικό Λαό. Ξεζούμισμα άγριο, εξαθλίωση και δυστυχία μας περιμένει. Νέο ξεπούλημα στις ξένες δυνάμεις”.

ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

“Ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος αντιμετωπίσετε την φασιστικήν τρομοκρατίαν των φασιστικών καθαρμάτων ΕΔΕΣίτικων συμμοριών του Ζέρβα των Τσιρακιών του Κολάρα, Παπαδοπούλου και των Μπουραντάδων, που με την ανοχή και καθοδήγηση της Κυβέρνησης Βούλγαρη εγκληματούν σε βάρος σας. Μην αφίσετε κανένα να συλλάβουν να λεηλατήσουν και να εκβιάσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια σας. Όλοι μαζί άνδρες γυναίκες, κορίτσια, παιδιά και γέροι, αντισταθήτε κατά των Μπράβων του φασισμού.

“Διαμαρτυρηθήτε με υπομνήματα και επιτροπές στους αντιπροσώπους της διασυμμαχικής επιτροπής Αμερικανούς, Ρώσσους και Άγγλους για τις βαρβαρότητες και τα εγκλήματα που γίνονται εις βάρος των Μακεδόνων και Ελλήνων αντιφασιστών. Ενωμένοι συνεχείστε την πάλη. Χτυπήστε αποφασιστικά κάθε κίνηση, κάθε απόπειρα της δεξιάς και των οργάνων της για πραξικόπημα. Ξεσχίστε την ψευτο-δημοκρατική μάσκα. Αγρυπνείτε και πάντα πανέτοιμοι.
Η ενωμένη πάλη Ελλήνων και Μακεδόνων είναι η εγγύηση για την νίκη των δημοκρατικών αρχών”.

Αυτά αναφέρει προκήρυξη του ΝΟΦ (Народноослободителен фронт -НОФ = Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) των σλάβων αυτονομιστών που από κάποια καπρίτσια της ιστορίας έτυχε να βρεθούν στην ελληνική μακεδονική, γραμμένη στα ελληνικά και στα βουλγαρικά, κυκλοφόρησε το 1945. Σύμφωνα με τη νομαρχία Φλωρίνης που την έστειλε στην Αθήνα προς αξιολόγηση: “Εκ της ανωτέρω προκηρύξεως, ήτις σημειωτέον εις την δευτέραν πλευράν είναι αναγεγραμμένη βουλγαριστί και εκ των τιθεμένων εις κυκλοφορίαν καταφαίνεται η πείσμων εμμονή των προς επικράτησίν των και διά την προσάρτησιν της Μακεδονίας εις την Βουλγαρίαν καίτοι δυστυχώς είναι Έλληνες, εν τη επιμονή των δε ταύτη και μη αναγνωρίζοντες την ελληνικότητα του τόπου αυτού χρησιμοποιούν τας παλαιάς (σλαυϊστί) ονομασίας των χωρίων”.

history-point.gr