Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Τα συχνότερα λάθη που μειώνουν τη «ζωή» του αυτοκινήτου σου


Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους σε καθημερινή βάση. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να πας γρήγορα στη δουλειά σου, χωρίς να μένεις στην αναμονή.

Όμως... 

 
υπάρχουν πολλά λάθη που μπορεί να κάνετε καθημερινά και συμβάλλουν στην φθορά του αυτοκινήτου σας.

Απότομο φρενάρισμα: Αν είσαι ένας από αυτούς που σταματάνε την τελευταία στιγμή καλό θα ήταν να το σταματήσεις. Η φθορά που προκαλείς στα φρένα σου είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί να κάνεις αλλαγή πολύ πιο γρήγορα. Φρέναρε πιο αργά και πιο σταδιακά, καθώς είναι καλύτερο και για το αυτοκίνητό σου αλλά και για τους γύρω σου

Γρήγορη επιτάχυνση: Όσο πιο γρήγορα προσπαθείς να επιταχύνεις τόσο περισσότερες υλικές ζημιές προκαλείς. Εκτός της περισσότερης βενζίνης που καταναλώνεις, δημιουργείς πρόβλημα στα ελαστικά και στις αναρτήσεις.
Χτύπημα στις λακκούβες: Οι λακκούβες είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες και πολλές φορές δεν προσπαθούμε να τις αποφύγουμε. Προσπάθησε να οδηγείς με λιγότερη ταχύτητα όταν περνάς από τέτοια σημεία.

Να μην αλλάζεις συχνά λάδια: Η αλλαγή λαδιών θα πρέπει να γίνεται περίπου κάθε 5.000 χιλιόμετρα. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν αποφασίσεις αν θα αλλάξεις λάδια ή όχι. Φυσικά αν ξεπεράσεις κατά πολύ το όριο τότε θα αρχίσεις να έχεις φθορές.

Φθηνό καύσιμο: Φυσικά υπάρχουν βενζινάδικα που έχουν την βενζίνη σε πολύ χαμηλές τιμές. Κάποια βενζινάδικα όμως έχουν την τιμή της βενζίνης ακόμα πιο κατεβασμένες. Θα πρέπει να προσέξεις ποια βενζινάδικα έχουν καλή βενζίνη και ποια όχι.

Λάθος ανταλλακτικά: Το service του αυτοκινήτου γίνεται μετά από κάποια χιλιόμετρα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς τα αυθεντικά ανταλλακτικά για το μοντέλο που έχεις και να μην πηγαίνεις σε πιο φθηνές λύσεις. Δεν μπορείς να γνωρίζεις αν κάποια στιγμή θα σου δημιουργήσει πρόβλημα.

Δεν οδηγείς αρκετά: Το αυτοκίνητο θα πρέπει κινείται αρκετά για να ανανεώνεται η μπαταρία του. Η μηχανή του θα πρέπει να δουλεύει αρκετά. Όσο περισσότερο κάθεται τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βγάλει κάποιο πρόβλημα εξαιτίας της ακινησίας.

Να κρατάς τον λεβιέ ταχυτήτων: Πολλοί άνθρωποι έχουν το κακό συνήθειο να ξεκουράζουν το χέρι τους πάνω στον λεβιέ ταχυτήτων. Μπορεί να είναι βολικό αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προκαλέσεις ζημιά στο σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Οδήγηση με κρύα μηχανή: Το καλοκαίρι η μηχανή του αυτοκινήτου δεν βρίσκεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τον χειμώνα όμως όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, καλό θα ήταν να περιμένεις να ζεσταθεί λίγο το αυτοκίνητο πριν ξεκινήσεις. Τα παλιά αυτοκίνητα θέλουν περισσότερο χρόνο να ζεσταθούν από ότι τα πιο καινούρια.

Λίγη βενζίνη στο ντεπόζιτο: Στα πιο καινούρια αυτοκίνητα δημιουργείται πρόβλημα όταν ο δείκτης της βενζίνης είναι κάτω από τη μέση συνέχεια. Καλό θα ήταν να προσπαθείς να βάζεις βενζίνη για να κρατάς τον δείκτη όσο γίνεται πάνω από τη μέση. Είναι προτιμότερο να ξοδέψεις σε βενζίνη που θα χρησιμοποιήσεις, παρά σε βλάβη του αυτοκινήτου.