Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Τα «φθηνά» διαμάντια ακριβαίνουν



Αυτή τη στιγμή, η αγορά έχει πλεόνασμα φθηνότερων πετραδιών, κάτι το οποίο κρατάει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Ας σημειωθεί ότι ως φθηνά διαμάντια ορίζονται όσα έχουν τιμή λιανικής έως 200 δολάρια

Μηδενικές ενδείξεις χαλάρωσης παρουσιάζει... 

 
η ζήτηση για διαμάντια, η οποία έχει εκτοξευτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Μάλιστα, η ανοδική τάση στρέφεται πλέον και στα φθηνότερα και μικρότερα διαμάντια.

Αυτή τη στιγμή, η αγορά έχει πλεόνασμα φθηνότερων πετραδιών, κάτι το οποίο κρατάει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Ας σημειωθεί ότι ως φθηνά διαμάντια ορίζονται όσα έχουν τιμή λιανικής έως 200 δολάρια.

Ωστόσο, με δεδομένη την εκρηκτική άνοδο της ζήτησης το τελευταίο τρίμηνο, ιδίως ανάμεσα στους Αμερικανούς καταναλωτές, είναι πιθανό οι τιμές να αρχίσουν να παίρνουν την ανιούσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ γίνεται σχεδόν το 50% των αγοραπωλησιών κοσμημάτων με διαμάντια.

Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άνοδο της ζήτησης για διαμάντια, είναι παντού.

Η Signet Jewelers ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι πωλήσεις στις χειμερινές εκπτώσεις σημείωσαν ρεκόρ. Η ρωσική Alrosa, επίσης, κατέγραψε πωλήσεις – ρεκόρ.

Από την πλευρά της, η De Beers γνωστοποίησε προσφάτως την αύξηση της τιμής των διαμαντιών κατά σχεδόν 10%, επικαλούμενη τη μεγάλη ζήτηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατίμηση των τελευταίων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία των διαμαντιών συγκαταλέγεται στις μεγάλες εκπλήξεις της πανδημικής περιόδου, καταφέρνοντας να βγει αλώβητη και να επιστρέψει τάχιστα σε προ-Covid επίπεδα.