Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Κρίση πανικού στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο – Η παροχολογία ΝΔ θυμίζει ΠΑΣΟΚ του 1981

 
 
  Σε κρίση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την διαρροή των εισηγήσεων που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.
Δηλαδή...  

 
να πέσει κάτω από το 38% και παράλληλα να μείνουν πολλά κόμματα εκτός Βουλής.
Όσον αφορά το τελευταίο, οι μετρήσεις δείχνουν ότι 2-3 κόμματα από την Δεξιά έχουν πιθανότητα να μπούνε στην Βουλή…

Τα έχουν βάλει με τους εμπνευστές του νόμου

Πολλοί τα έχουν βάλει με το δίδυμο Γεραπετρίτη – Θεοδωρικάκο που εμπνεύστηκαν ένα εκλογικό νόμο το οποίο προϋπόθετε ότι η ΝΔ θα πάρει μετά από την διακυβέρνησή της το ίδιο σχεδόν ποσοστό που έλαβε στις εκλογές 2019.
Θα ήταν αδύνατο ακόμα και αν δεν υπήρχαν αυτά τα 3 χρόνια η πανδημία και η ακρίβεια να φθείρουν τόσο πολύ το κυβερνητικό αφήγημα.
Όποιος επέμενε σε αυτό το νόμο ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος και υποτίμησε τη δυναμική του ΚΙΝΑΛ.
Τώρα αυτό που κοιτάζουν είναι ή να μειωθεί το ποσοστό αυτοδυναμίας ή να αυξηθεί το μπόνους των εδρών.

Έμμεση παραδοχή ότι δεν αναστρέφεται το κλίμα

Ωστόσο, για πρώτη φορά είναι μία έμμεση παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει τα ποσοστά της, ότι πλέον η κυβερνητική φθορά είναι μη αναστρέψιμη.
Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει όλο το 2022.
Η ενεργειακή κρίση θα υπάρχει για τους επόμενους μήνες.
Οι μάσκες και κάποια μέτρα θα ισχύσουν και μετά το χειμώνα.

Θα φουσκώσει και άλλο ο λογαριασμός

Τα πακέτα επιδοτήσεων των λογαριασμών, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, η ακύρωση εισπράξεων των επιστρεπτέων, τα επιδόματα των ενστόλων καθώς και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενδεχόμενη μείωση ασφαλιστικών εισφορών θα φουσκώσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Η Νέα Δημοκρατία από το άγχος της να διατηρηθεί ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου συμπεριφέρεται σαν το ΠΑΣΟΚ του 1981. Όπου βλέπει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια, κατευθείαν τάζει και κλείνει την διαρροή.

Στο τέλος του 2022 η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαγγείλει αντιδημοφιλή μέτρα οικονομικής πειθαρχίας

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η χώρα έχει πάρει ένα πολύ δαπανηρό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, παγκοσμίως βρίσκεται μέσα στην τριάδα μαζί με την Ιταλία.
Και οι δύο χώρες ευρωπαϊκά έχουν μεγάλο ζήτημα με το δημόσιο χρέος τους.
Το 2023 θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα δυσαρεστήσει τον κόσμο με αντιδημοφιλή μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Όλα θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2023 που θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2022.
Και βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι ο πανικός που δείχνει η κυβέρνηση ξαφνικά για τον εκλογικό νόμο, φανερώνει και την αναξιοπιστία των μετρήσεων της κοινής γνώμης όπως για παράδειγμα η δημοσκόπηση μετά την κακοκαιρία Ελπίδα που ξαφνικά έδειξε ότι η ΝΔ μπορεί να πάρει 37%-39%.
Το γεγονός ότι πρώτο θέμα συζήτησης στο Μαξίμου αλλά και στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είναι ο εκλογικός νόμος και πότε θα στηθούν κάλπες δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτά τα ποσοστά.

Mια μικρή υποσημείωση…

Και το ΠΑΣΟΚ του 1981 άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να μην μπορεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση…

Πηγή: bankingnews.gr