Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ρωσία: Ουρές πολιτών στα ΑΤΜ της Μόσχας υπό τον φόβο κατάρρευσης του ρουβλίου


 
Το γύρω του κόσμου κάνουν φωτογραφίες που αναρτούνται στα social media και δείχνουν πολίτες να σχηματίζουν ουρές μπροστά σε ΑΤΜ υπό το φόβο κατάρρευσης του εθνικού τους νομίσματος.

Τις...  

 
φωτογραφίες και τα βίντεο ανεβάζουν ξένοι ανταποκριτές αλλά και οι ίδιοι οι Μοσχοβίτες και μάλιστα κάνουν λόγο για απειλή bank run.

Ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να έχει παίξει ρόλο η ανακοίνωση του αποκλεισμού της Ρωσίας και των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift αφού οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν νωρίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο να αποπέμψουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT και να παγώσουν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας. Όπως σχολιάζει το Bloombeg, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει κλείσει τον εναέριο χώρο του για τους ρωσικούς αερομεταφορείς, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη τη φυσική μεταφορά μετρητών στη χώρα.

Χαρακτηριστική για τον πανικό που επικρατεί στη Μόσχα είναι η ανάρτηση του δημοσιογράφου Jason Corcoran στο twitter μέσα από εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, που επικαλείται μάρτυρες, τα χρήματα εξαντλούνται μέσα σε 40 λεπτά.