Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Στρατηγός Τζούμης: Γιατί η απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα Στενά είναι ήσσονος σημασίας

 
"Είναι μια ενέργεια καθαρά προσχηματική" αναφέρει

Την προσωπική του εκτίμηση σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Στενά καταθέτει ο ο κ. Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας*

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Τουρκία επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ κλείνει τα στενά του Βοσπόρου. Σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 σε σχετική ερώτηση ανέφερα προχθές ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε κάτι τέτοιο είναι μια ενέργεια καθαρά προσχηματική, λίγη σημασία έχει καθόσον οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και της Αζοφικής θάλασσας.

Τι προβλέπει η Σύμβαση του Μοντρέ : Σύμφωνα με το άρθρο 19, σε περίοδο πολέμου εφόσον η Τουρκία είναι ουδέτερη χώρα, για τα πολεμικά πλοία ουδετέρων χωρών εξακολουθεί να ισχύει το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης από τα Στενά,. Για τα πολεμικά πλοία εμπόλεμων χωρών απαγορεύεται η διέλευση, εκτός αν αυτά τα εμπόλεμα πλοία συμμορφώνονται σε αποφάσεις της Κοινωνίας των Εθνών, ή σε όρους συνθηκών αμοιβαίας βοήθειας, οι οποίοι όμως δεσμεύουν και την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή για την ίδια απόφαση το Stray Channel Telegram Politika εκτιμάει:

«Αυτό, κατ' αρχήν, σε κάποιο βαθμό συμφέρει τη Μόσχα, αφού σημαίνει ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα εισέλθουν στη θάλασσα»