Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Η «Ομπρέλα» συζητά συγκυβέρνηση με ΚΙΝ.ΑΛ., ακόμα και χωρίς Τσίπρα!

 
  Φαίνεται πως οι απανωτές αστοχίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου τον τελευταίο καιρό για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν αισθητές στο «ταμείο». Κι έτσι η ηγεσία της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής αντιπολίτευσης συνοπτικά, όπου εγγράφονται στελέχη όπως οι... 

 
Νίκος Φίλης, Ε. Τσακαλώτος, Πάνος Λάμπρου, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Ανδρέας Ξανθός, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Αννέτα Καββαδία, αποφάσισε να δεξιωθεί δημοσιογράφους σε κεντρικό μπαρ της πόλης το μεσημέρι της Πέμπτης.

Με φόντο το επικείμενο συνέδριο του κόμματος στις 14 Απριλίου, οι διαπιστώσεις ήσαν μελαγχολικές, όπως και η διάχυτη αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στην κορυφαία εσωκομματική διαδικασία με έναν αμετάκλητο τρόπο που προδικάζει άγριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Είναι φανερό ότι η πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση έχει κινητοποιήσει τα ανακλαστικά αυτοσυντήρησης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που βλέπει ότι οι παλιές καρέκλες τρίζουν επικίνδυνα και οι χρονίως κατοχυρωμένοι ρόλοι τίθενται υπό καθεστώς αμφισβήτησης.

Τι θα πράξουν στις εσωκομματικές κάλπες; Δεν εξηγήθηκε καθαρά… Εχουν, όμως, προκύψει όλες οι προϋποθέσεις του επόμενου διχασμού. Κυρίαρχος προβληματισμός από τα μέλη της «Ομπρέλας» ήταν το γεγονός ότι σε συνθήκες πολιτικής υποχώρησης και κοινωνικής αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να δρέψει και, κυρίως, να εκφράσει πολιτικά τη διάχυτη δυσαρέσκεια.

Φυσικά, οι βολές κατά του Αλ. Τσίπρα δεν έλειψαν. Όχι επειδή, όπως λένε, αμφισβητούν την ηγεμονία του. Αλλά γιατί, όπως παρατηρεί στη «δημοκρατία» στέλεχος του χώρου, οφείλει να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου εσωκομματικών εκκαθαρίσεων. Το συνέδριο, σημειώνουν οι «Ομπρελιστές», πρέπει να αποτελέσει «πολιτικό γεγονός».

Δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο για συμμαχίες

Όπως προσθέτουν, όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πνοή, η συμμετοχή είναι μικρή -επιβεβαιώνεται αυτό από τις προσωπικές εκκλήσεις Τσίπρα-, ενώ δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο για συμμαχίες, την ώρα που ο εκλογικός χρόνος λιγοστεύει. Μολονότι στην εκλογική αριθμητική τα πολιτικά αθροίσματα δεν οδηγούν σε βέβαιες εκτιμήσεις, στην εσωκομματική αντιπολίτευση προβλέπουν ότι συνολικά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. στις προσεχείς εκλογές μπορούν να συγκεντρώσουν υπέρτερες δυνάμεις από τη Ν.Δ.

Τώρα το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν, θα κριθεί από τον συσχετισμό δυνάμεων κι αυτό στο δυσμενές σενάριο δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τον Αλ. Τσίπρα…

Πηγή: newsbreak.gr