Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Καταλίν Νόβακ: Η Ουγγαρία εκλέγει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο

 

Η Καταλίν Νόβακ, στενή σύμμαχος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτηρίζει την εκλογή της σε πρόεδρο της Ουγγαρίας ως νίκη για τις γυναίκες.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο εξέλεξε την...  

 
Καταλίν Νόβακ, στενή σύμμαχο του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας, η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Νόβακ, η οποία πρόσφατα υπηρέτησε ως υπουργός οικογενειακής πολιτικής, παρουσίασε την εκλογή της ως νίκη για τις γυναίκες.

Στις εκλογές της Πέμπτης για τον πιο επίσημο ρόλο έλαβε 137 θετικές ψήφους έναντι 51 αρνητικών από το κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί το δεξιό κόμμα Fidesz του Όρμπαν επί της αντιπολίτευσης του οικονομολόγου Πίτερ Ρόνα.«Εμείς οι γυναίκες μεγαλώνουμε παιδιά, φροντίζουμε τους άρρωστους, μαγειρεύουμε, βρισκόμαστε σε δύο μέρη ταυτόχρονα αν χρειαστεί, κερδίζουμε χρήματα, διδάσκουμε, κερδίζουμε βραβεία Νόμπελ, καθαρίζουμε τα παράθυρα», είπε η Νόβακ σε ομιλία της πριν από την ψηφοφορία.

«Γνωρίζουμε τη δύναμη των λέξεων, αλλά μπορούμε να μείνουμε σιωπηλές και να ακούμε αν χρειαστεί, να υπερασπιστούμε τις οικογένειές μας με θάρρος μεγαλύτερο ​​από αυτό των ανδρών, αν υπάρχει κίνδυνος. Επειδή είμαι γυναίκα, και όχι παρά το γεγονός αυτό, θέλω να γίνω καλή πρόεδρος της Ουγγαρίας», είπε η 44χρονη, που αποτελεί τη νεότερο αρχηγό του κράτους της Ουγγαρίας.

Η οικογενειακή ζωή και το πολιτικό προφίλ της Καταλίν Νόβακ

Katalin Novák
@KatalinNovakMP

 
The presidential election is about to begin. It means a lot to me that my family is here with me.



Η Νόβακ υπήρξε το πρόσωπο πίσω από πολλές κυβερνητικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γενναιόδωρων φορολογικών ελαφρύνσεων και των φυλλαδίων που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τις νέες οικογένειες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Η ίδια θα διαδεχθεί τον Γιάνος Άντερ, συνιδρυτή του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Fidesz του Όρμπαν, ο οποίος κατέχει τη θέση από το 2012 και θα αναλάβει τα καθήκοντά της μετά τη λήξη της θητείας του Άντερ στις 10 Μαΐου.