Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Νεκρή φύση του Chardin «έπιασε» 26,8 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία

 


Ο πίνακας «Το Καλάθι με τις Αγριοφράουλες» αγοράστηκε από νεοϋορκέζο έμπορο έργων τέχνης

  Το απίστευτο κι όμως αληθινό ποσό...  


 

των 26,8 εκατ. δολαρίων «έπιασε» σε δημοπρασία ο πίνακας του Chardin «Το Καλάθι με τις Αγριοφράουλες» ο οποίος αγοράστηκε από νεοϋορκέζο έμπορο έργων τέχνης.

Σχεδόν 120 νεκρές φύσεις ζωγράφισε ο Γάλλος ζωγράφος του 18ου αιώνα Jean-Baptiste-Simeon Chardin· ιδιαιτέρως κύπελλα, τσαγιέρες, λαγούς, δαμάσκηνα, πεπόνια και ροδάκινα. Προσφάτως, σε δημοπρασία το ποσό για το οποίο πωλήθηκε μια απλή νεκρή φύση του σόκαρε τους παρατηρητές της αγοράς. Ο πίνακας «Το Καλάθι με τις Αγριοφράουλες», σε δημοπρασία στο Artcurial, εκτινάχθηκε πολύ πάνω από την εκτιμώμενη τιμή των 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων και «έπιασε» το ιλιγγιώδες για μια απλή νεκρή φύση ποσό των 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων!

Αγοραστής, σύμφωνα με την Art Newspaper, ήταν ο νεοϋορκέζος έμπορος έργων τέχνης Adam Williams.

Η τελική τιμή είναι νέο ρεκόρ σε δημοπρασία για τον καλλιτέχνη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο των 8 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε πιάσει το έργο του Chardin «La Fontaine» πριν από λίγους μήνες στου Christie’s στο Παρίσι. Επιπλέον, ο οίκος δημοπρασιών Artcurial είπε ότι το αποτέλεσμα συνιστά ρεκόρ σε δημοπρασία για κάθε έργο από Γάλλο ζωγράφο του 18ου αιώνα.

Πώς εξηγείται αυτό που συνέβη; Ο Harry Smith, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων για θέματα τέχνης Gurr Johns, το αποδίδει στο ότι το έργο είναι «απολύτως εκπληκτικό», εν μέρει λόγω του ότι είναι η μοναδική νεκρή φύση του Chardin με φράουλες.