Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Κείμενο Πρωτοβουλίας Δημοτών για Ίδρυση Δημοτικής Κίνησης

 
Φίλες και φίλοι

Η ενεργή και ουσιαστική συμβολή των πολιτών αποτελεί κυρίαρχη προϋπόθεση για την ενδυνάμωση των συμμετοχικών διαδικασιών και κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις των τοπικών κοινωνιών και όχι μόνο.

Προνομιακό...

πεδίο διαλόγου και βάθρο της δημοκρατίας είναι τα στοιχεία που πρέπει να συνθέτουν το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού που επιβάλει πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη νέα γενιά.

Κοινωνός πράξεων και ζωντανό κύτταρο επίδρασης στην καθημερινότητα και στην οραματική διάσταση του τόπου είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκροτούν μια αυτοδιοικητική αρχή. Και αυτά είναι τα στοιχεία από τα οποία κρίνονται οι διοικήσεις.

Αποτελεί κοινή πίστη πως τα τελευταία χρόνια, ο δήμος μας, ο Δήμος Κατερίνης αποτελεί ένα πολιτικό γκέτο συγκεκριμένων προσώπων και νοοτροπιών. Πρόσωπα και νοοτροπίες που έχουν και μόνο ως αυτοσκοπό την καρέκλα και την αμειβόμενη θέση, πρόσωπα και νοοτροπίες που βλέπουν τον Δήμο ως ένα πεδίο εναλλαγής πολιτικών και κομματικών ρόλων, πρόσωπα και νοοτροπίες που έχουν καταστήσει έναν Δήμο ουραγό ανάπτυξης και κάτοχο πρωτείων σε προβλήματα.

Η ίδια ασπρόμαυρη εικόνα των αυτοδιοικητικών αιρετών αντικατοπτρίζεται πλήρως με τη θολότητα διοίκησης και αποφάσεων του Δήμου. Το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να διακατέχει τις τοπικές κοινωνίες έχει μεταφραστεί σε μια κακής ποιότητας συναλλαγή στο όνομα της εναλλαγής αντιδημαρχιών, προέδρων και αντιπροέδρων οργανισμών. Μακριά από τις απαιτήσεις της εποχής.

Από την άλλη είναι σαφές ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα και δρομολογούνται νέες συνθήκες στην αντιμετώπιση των τοπικών υποθέσεων, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη λειτουργίας δημοτικών παρατάξεων με ξεκάθαρο προσανατολισμό και στοχευμένα προγράμματα πάνω στα οποία θα χτιστούν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις, οι συναινετικές διαδικασίες και οι γόνιμες συνεργασίες.

Τα αποτελέσματα της μη χρηστής διοίκησης Κουκοδήμου είναι εμφανή και τραγικά για τον τόπο. Πάρτυ απευθείας αναθέσεων, μηδενική αναπτυξιακή τροχιά, γιγαντιαία προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης, απένταξη εγκεκριμένων έργων, απειλές και μηνύσεις σε δημοσιογράφους, απουσία ενδιαφέροντος για καθημερινά προβλήματα όπως η έντονη δυσοσμία στην πόλη, απώλεια γαλάζιων σημαιών και ο κατάλογος δυστυχώς είναι μακρύς. Μια διοίκηση αρνητής πραγματικότητας και ένας Δήμαρχος που λειτουργεί ως κτηματομεσίτης δημοτικής περιουσίας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο αλλαγής της παρούσας κατάστασης μπορεί να διαδραματίσει μόνο ο Δημότης. Η λύση πρέπει να γεννηθεί μέσα από την κοινωνία. Οι λογικές των πολιτικών τζακιών και των επιχειρηματικών λόμπι που επικοινωνούνται ως λυτρωτές είναι υπεύθυνες για την σημερινή κατάσταση και επ'ουδενί δεν αποτελούν σοβαρή προοπτική. Ενδεικτική και θλιβερή είναι η απουσία αντιπολιτευτικού λόγου και η παντελής έλλειψη νέων προτάσεων.

Η παρούσα ιδρυτική διακήρυξη δεν αποτελεί κείμενο προεκλογικής εκστρατείας.

Εκφράζει βαθιά όμως την αγωνία για τα μελλούμενα της αυτοδιοίκησης και είναι υποσχετική παρακολούθησης, καταγραφής, πρότασης και ουσιαστικής ενασχόλησης.

Δηλώνουμε παρών ως μια κινηματική ύπαρξη η οποία θέλει να επαναφέρει την έννοια της πολιτικής στην αυτοδιοίκηση και σε ένα πλαίσιο δημοκρατικών αρχών και προοδευτικών θέσεων να πραγματοποιήσει την υπέρβαση στο υπάρχον κατεστημένο και να διαμορφώσει όρους ανατροπής μιας τοπικής ηγεμονίας και νομενκλατούρας. Δεν θα αφήσουμε λευκές τις σελίδες ιστορίας στο μεγάλο βιβλίο της πόλης μας.

Καλούμε κάθε δημότη του δήμου Κατερίνης και κάθε πολίτη, που ζει και εργάζεται στην πόλη μας, που έχει τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, να συναινέσουμε και να δράσουμε μαζί για να έχουμε την πόλη που θέλουμε και που μας αξίζει.

Να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό

(Γιώργος Σεφέρης).

Πρωτοβουλία Δημοτών για Ίδρυση Δημοτικής Κίνησης