Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΛΙΤΟΧΩΡΟ: ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ-ΑΔΕΣΠΟΤΑ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ...


Με την μετεγκατάσταση του αστυνομικού τμήματος Λιτοχώρου, σε χώρο εντός του δημοτικού καταστήματος, άνοιξε η κεντρική οδός του Λιτοχώρου. Με τη διαμόρφωση δε του χώρου σε έναν ωραιότατο κυκλικό κόμβο, η είσοδος προς την πλατεία ανοίχτηκε στη θέα του Ολύμπου και η κυκλοφορία έγινε άνετη και για πεζούς και για οχήματα.

Ένα όμως...

 

περιστατικό που μου συνέβη την Πέμπτη επτά Απριλίου στις έξι το απόγευμα, μου έκανε να κάνω ορισμένες σκέψεις για την παρουσία ορισμένων μεγαλόσωμων σκύλων σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Ακολούθησα τον διάδρομο που οδηγεί στη διάβαση των πεζών, για να μη διακόψω τη ροή των οχημάτων του κυκλικού κόμβου. Πάνω σε μια σορό από άμμο ήταν θρονιασμένα σε πλήρη ευτυχία τρία μεγαλόσωμα σκυλιά. Ξαφνικά σηκώνονται και μου επιτίθενται γαβγίζοντας δυνατά και με πλησίασαν σε απόσταση εκατοστών, δυναμώνοντας το γαύγισμα τους. Η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα, αλλά δεν έχασα την ψυχραιμία και σιγά-σιγά τα απέφυγα χωρίς δυσάρεστη εξέλιξη.

Έκπληκτος ένας ένστολος αστυνομικός, έβλεπε τη σκηνή χωρίς να μπορεί να με βοηθήσει και τον ευχαριστώ που ήρθε κοντά μου και αισθάνθηκα κάποια σιγουριά.

Το ερώτημα μου είναι: Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Είμαστε ένας τουριστικός προορισμός και όχι μόνο. θα πρέπει να δεχόμαστε και τους επισκέπτες, αλλά και τους ντόπιους με κανόνες πολιτισμένης κοινωνίας.

Τι θα συνέβαινε αν στη θέση μου ήταν ένας ανήμπορος γέρος ή ένα μικρό παιδί ή μια έγκυος γυναίκα;

Τα ζώα τα αγαπάμε όλοι μας, τόσο οι φιλοζωικοί σύλλογοι, και μπράβο τους για τις προσπάθειές τους, όσο και ο καθένας μας μεμονωμένα.

Όμως η πολιτική των ασυνόδευτων πρέπει να είναι εκείνη ώστε και το ασυνόδευτο να προστατέψει και τον πεζό να του προσφέρει αίσθημα ασφάλειας.

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να βρούνε οπωσδήποτε λύση σε αυτό το πρόβλημα, σε συνεργασία και με τις φιλοζωικές οργανώσεις και με ανθρώπους που έχουν εμπειρία άλλων πολιτισμών. Η αδιαφορία και το ωχ αδερφέ δεν χάλασε ο κόσμος για ένα γαύγισμα μπορεί στο μέλλον να το πληρώσουμε και τότε δεν θα φταίνε τα ασυνόδευτα-αδέσποτα αλλά εμείς οι ίδιοι.

Με σεβασμό και εκτίμηση προς τις αρμόδιες αρχές.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ 10-4-2022

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ