Μέσα σε ένα από τα κλουβιά του μεγαλύτερου κέντρου καραντίνας της Σανγκάης, κοιμάται η Μπέιμπεϊ σε ένα ράντζο δίπλα σε χιλιάδες αγνώστους.
Τα...
Η ίδια μαζί με τον άνδρα της οδηγήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο τεράστιο κτίριο του Εθνικού Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Σανγκάης, αφού πρώτα πέρασαν δέκα μέρες στην αυτοαπομόνωση στο σπίτι τους μετά από θετικό τεστ, ενώ η δίχρονη κόρη τους, που ήταν αρνητική, πήγε να μείνει στον παππού της, ενώ η νταντά της μπήκε και αυτή σε καραντίνα, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Associated Press.
Οι εγκλωβισμένοι στο εκθεσιακό κέντρο «δεν εμφανίζουν ορατά συμπτώματα», λέει η Μπέιμπεϊ, που ζήτησε να μην αναφέρει το πρακτορείο το επώνυμό της, φοβούμενη την αντίδραση των Αρχών. «Υπάρχουν άτομα που βήχουν, αλλά δεν έχω ιδέα αν πάσχουν από λαρυγγίτιδα ή έχουν την Όμικρον», λέει.
«Στην αρχή οι άνθρωποι είχαν φοβηθεί, πανικοβλήθηκαν. Αλλά με την δημοσίευση των ημερήσιων κρουσμάτων άρχισαν να αποδέχονται ότι δεν είναι και τόσο τρομερός ο συγκεκριμένος ιός», λέει η Μπέιμπεϊ, που αναμένει να βγει σήμερα Δευτέρα από την καραντίνα μετά από δύο αρνητικά τεστ.
Από τις 28 Μαρτίου που τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown στο μεγαλύτερο μέρος της Σανγκάης πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες των εγκλωβισμένων για ελλείψεις σε τρόφιμα και μεγάλη οικονομική ζημιά. Όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα της Covid-19 υποχρεούνται να περάσουν μία εβδομάδα σε ένα από τα κέντρα καραντίνας της πόλης.
Οι «φιλοξενούμενοι» στα κέντρα αυτά βάζουν θερμόμετρο δύο φορές τη μέρα για πυρετό και καλούνται να καταγράφουν σε κινητά τις πληροφορίες για την πορεία της υγείας τους. Για να περάσουν την ώρα τους πολλοί διαβάζουν, άλλοι χορεύουν ή παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα ή παρακολουθούν βίντεο στα κινητά τους τηλέφωνα.
Ο χώρος των 420.000 τ.μ. του εκθεσιακού κέντρου της Σανγκάης φιλοξενεί συνήθως τη μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου του πλανήτη, ενώ άλλα κέντρα καραντίνας έχουν στηθεί σε προκατασκευασμένα κτίρια, με τους «φιλοξενούμενους», ωστόσο, να διαμαρτύρονται για στέγες που μπάζουν νερά, ανεπαρκή σίτιση και καθυστερήσεις στην ιατρική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
«Δεν βρήκαμε ούτε ένα ντους με ζεστό νερό», λέει η Μπέιμπεϊ. «Τα φώτα είναι αναμμένα όλη νύχτα κι είναι δύσκολο να αποκοιμηθείς. Οι τουαλέτες δεν είναι και τόσο καθαρές, επειδή τις χρησιμοποιούν τόσοι πολλοί άνθρωποι και οι εθελοντές ή οι καθαριστές δεν προλαβαίνουν», διαμαρτύρεται.
Πάνω από 300.000 κρούσματα της Covid-19 έχουν καταγραφεί από τα τέλη Μαρτίου στη Σανγκάη, οι Αρχές της οποίους άρχισαν να χαλαρώνουν κάπως τα περιοριστικά μέτρα την περασμένη εβδομάδα, αν και αξιωματούχος Υγείας προειδοποίησε ότι η έξαρση δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο στην πόλη.