Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Έρευνα για την παρακολούθηση δημοσιογράφου

 
 

  Έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου... 


 

Θανάση Κουκάκη. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου . Την έρευνα αναλαμβάνει εισαγγελέας ο οποίος αναμένεται να καλέσει ως πρώτο μάρτυρα το δημοσιογράφο προκειμένου να καταθέσει όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του.

Ο Θανάσης Κουκάκης έχει καταγγείλει ότι μέσω του λογισμικού Predator, το οποίο εντοπίστηκε στο κινητό του τηλέφωνο από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο (Citizen Lab), άγνωστοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις του, τα μηνύματα, τις εφαρμογές, τις φωτογραφίες και τα e-mail του.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, επί 10 εβδομάδες άγνωστοι μπορούσαν να ακούν και να βλέπουν τα πάντα στο κινητό του τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το λογισμικό κατασκοπείας Predator το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cytrox στη Βόρεια Μακεδονίας και «μπορεί να παρακολουθεί συνομιλίες, μηνύματα κειμένου, κωδικούς πρόσβασης, αρχεία, φωτογραφίες, ιστορικό Διαδικτύου και επαφές ενός τηλεφώνου». Ο

Θανάσης Κουκάκης έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι το τηλέφωνό του «μολύνθηκε» μέσω μηνύματος που έλαβε στις 12 Ιουλίου και το οποίο εμπεριείχε link το οποίο πάτησε.

Παρότι μάλιστα ο δημοσιογράφος απευθύνθηκε καταρχάς στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κάνοντας καταγγελία, του απάντησαν ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Μόνο που η «κείμενη νομοθεσία» τροποποιήθηκε στις 31-3-2021 (άρθρο 87 του Ν. 4790/2021 το νόμο 2225/1994) και απαγορεύει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώνει εκ των υστέρων όσους έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, ρύθμιση η οποία πρέπει να αλλάξει.

Η ΕΣΗΕΑ ζητεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το ποιος είχε συμφέρον να παρακολουθεί τον δημοσιογράφο, ενώ ενημερώθηκαν η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Με δημοσίευμά της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές πρέπει να διεξαγάγουν ταχεία, ενδελεχή και διαφανή έρευνα σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Εγραψε ο Θανάσης Κουκάκης, στο Twitter: «Οι Reporters United αποκαλύπτουν σήμερα έγγραφα που τεκμηριώνουν πως η παρακολούθηση μου έγινε από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Ξεκίνησε στις 20/6/2020 και διεκόπη στις 12/8/2020, την ημέρα που υπέβαλα καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι με παρακολουθούν! Το θεσμικά αδιανόητο. Για να μην μου γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση, η κυβέρνηση προχώρησε στις 31/03/2021 στην τροποποίηση του νόμου της Αρχής ο οποίος ίσχυε για 27 χρόνια!”