Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

ΔΗΜΑΡΧΕ Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ...

 
Σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με 3ο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την μίσθωση 200 στρεμμάτων στη Σεβαστή, ύστερα από αίτηση της εταιρίας «RAVAGO ΑΕ».

Υπενθυμίζω πως η συγκεκριμένη εταιρία μισθώνει ήδη 100 στρέμματα με τις κτηριακές εγκαταστάσεις ακριβώς δίπλα ακριβώς σε κατοικημένη περιοχή, με το μισθωτήριο να εκπνέει το 2028.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά και όχι μόνο, γνωρίζουμε καλά πως...  
 
 

το χωριό της Σεβαστής και συγκεκριμένα οι κάτοικοι του έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από την λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Με απλά λόγια γνωρίζουμε όλοι, πως κατά το άμεσο παρελθόν η συγκεκριμένη επιχείρηση διατηρούσε εν΄ λειτουργία μονάδα παραγωγής πετροβάμβακα με συνέπεια την δημιουργία μιας ρυπογόνου ατμόσφαιρας, με ανυπόφορη δυσοσμία και έντονη ηχορύπανση. Ύστερα από σθεναρή και συντονισμένη αντίδραση των κατοίκων η επιχείρηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της παραγωγής πετρομβάβακα. Μόνο που σήμερα η εταιρία ανήγειρε νέα μονάδα παραγωγής πετρομβάβακα, όπου την λειτουργεί προς το παρόν δοκιμαστικά.
Εύλογα λοιπόν το γεγονός αυτό ξυπνά μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος και τρομάζει τους κατοίκους της Σεβαστής για μία πιθανή υποτροπή ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με ολέθριες συνέπειες στη δημόσια υγεία, στην απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην εν΄ γένει ανάπτυξη του χωριού.

Αναφέρω όλο αυτό το ιστορικό, αφενός για να καταδείξω την ορθότητα της ομόφωνης απόφασης του τοπικού συμβουλίου και αφετέρου να δηλώσω αλληλέγγυος τόσο με τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της τοπικής κοινότητας (5/2021 & 1/2022), όσο όμως και με την ομόθυμη άρνηση των κατοίκων , όπως αυτή εκφράστηκε με την συλλογή 300 και πλέον υπογραφών, δηλαδή του συνόλου των κατοίκων της Σεβαστής.

Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί τον εγγύτερο διοικητικό θεσμό προς τον πολίτη, προκειμένου να αντιλαμβάνεται γρηγορότερα και καλύτερα το όποιο πρόβλημα αλλά και να αφουγκράζεται την πλειοψηφική βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Σε απόλυτη δυσαρμονία της αποστολής του σημαντικού αυτού θεσμού, βλέπουμε από την μία μεριά σύσσωμο ένα χωριό να αντιδρά εύλογα και να διεκδικεί το αυτονόητο και από την άλλη μεριά, μόνο του έναν δυστυχή Δήμαρχο να παριστάνει τον μονάρχη και να αποφασίζει εμμονικά και πλήρως αντιδημοκρατικά να περάσει το δικό του για ακατανόητους λόγους.

Δυστυχώς αυτό το μοντέλο διοίκησης στο δήμο μας τείνει να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, χωρίς βέβαια να απαλλάσσονται των ευθυνών τους και οι πάντα πρόθυμοι δημοτικοί σύμβουλοι που προσφέρουν αφειδώς στήριξη σε κάθε παραλογισμό του Δημάρχου, που υποβαθμίζει και υπονομεύει τον τόπο.

Αλήθεια σε αυτή την εξόφθαλμα παράλογη εμμονή του Δημάρχου θα βρει πάλι συμπαραστάτες και πρόθυμους να εγκρίνουν αυτή την μίσθωση;

Αλήθεια θα τολμήσει κάποιος δημοτικός σύμβουλος να υπερψηφίσει αυτό το θέμα στα μουγκά, κόντρα σε ένα ολόκληρο χωριό, χωρίς να αιτιολογήσει επαρκώς;

Αλήθεια ο κατά πάντα κήρυκας της δημοκρατικότητας και της εναρμόνισης των αποφάσεων του δήμου με την λαϊκή βούληση κ. Νταντάμης και τα εναπομείναντα μέλη της εκούσιας υπό κατάργηση παράταξής του θα υπερψηφίσουν αυτή την επιζήμια απόφαση για μία ολόκληρη τοπική κοινωνία;

Αλήθεια οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι θα συνταχθούν με αυτόν τον παραλογισμό του Δημάρχου ή θα πέσουν οι μάσκες;

Αλήθεια ο δημοτικός σύμβουλος που κατάγεται από την Σεβαστή (Ιωάννης Συμεωνίδης) θα γίνει η βακτηρία του Δημάρχου και ταυτόχρονα ο σύγχρονος Νέρωνας του Χωριού του;

Όλα αυτά μένει να τα δούμε σε λίγες ώρες, όπου θα αξιολογηθούν οι πάντες και τα πάντα.

Έστω και τούτη την στιγμή καλώ τον Δήμαρχο να λογικευτεί και να αποσύρει το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να μην καταδικάσει ένα χωριό να ζει σε συνθήκες που θα θέτουν σε αμφισβήτηση το δικαίωμα του για δημόσια υγεία, καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής.

Υ/Γ…. Οι όποιοι ισχυρισμοί για αξιοποίηση των 200 στρεμμάτων ως πάρκινγκ και αποθηκευτικοί χώροι δεν πείθουν κανέναν κάτοικο της Σεβαστής, όπου αισθάνεται την δαμόκλεια σπάθη πάνω από το κεφάλι του, δεδομένου και της πρόσφατης κατασκευής μονάδας παραγωγής πετρομβάβακα.

Τσιαμπέρας Νικόλαος
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ