Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Μαγειρίτσα, η σούπα της Ανάστασης σε τρεις παραλλαγές: κλασική, vegetarian και βλάχικη

 
 Η πρώτη μαγειρίτσα χάνεται στα βάθη της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης, ωστόσο είναι φανερό ότι οι δημιουργοί της φρόντισαν να φτιάξουν μια σούπα θρεπτική, που μπορούσε να «γιατρέψει» τη σχετική αδυναμία του οργανισμού από τη λιτή σαρακοστιανή κουζίνα και, χωρίς να τον επιβαρύνει, να τον προετοιμάσει για τη μετάβαση στην πλήρη διατροφή που θα ακολουθούσε.
Παράλληλα... 

 
κλασικός στόχος της συνταγής -όπως εν γένει της παραδοσιακής κουζίνας- ήταν να αξιοποιηθεί ό,τι περισσεύει από τις προετοιμασίες του πασχαλινού αρνιού, συκωταριές και εντεράκια, νοστιμισμένο με ό,τι ήταν διαθέσιμο στο μεσογειακό μποστάνι μαζί με ανοιξιάτικα μυρωδικά της ελληνικής υπαίθρου. Ίσως και στην ταπεινότητα των περισσευμάτων να οφείλει και το όνομά της: «μαγειρίτσα», μια μικρή δηλαδή μαγειριά.

Η συνταγή της παραδοσιακής αυτής σούπας, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία των εντοσθίων και της συκωταριάς, διαφοροποιείται ανά περιοχή αλλά και ανά νοικοκυριό. Άλλοι την αυγοκόβουν, άλλοι όχι, άλλοι την κάνουν σαν σούπα, άλλοι σαν μαγειρευτό φαγάκι, αλλού θυμίζει ένα είδος φρικασέ κι αλλού περιέχει ντομάτα. Αισθητά διφαρετική είναι η μανιάτικη μαγειρίτσα, το λεγόμενο «ρεγάλι», που φτιάχνεται με αρνίσιες κοιλιές, ντομάτα και δεν έχει πολύ ζουμί.

Το βράδυ της Ανάστασης η παραδοσιακή μαγειρίτσα σερβίρεται σταθερά μέσα στο χρόνο στα σπιτικά τραπέζια, αλλά τα τελευταία χρόνια, καθώς η vegetarian και vegan διατροφή αποκτά περισσότερους φίλους και φίλες, συνηθίζονται και αξιόλογες χορτοφαγικές παραλλαγές της, όπου πρωταγωνιστούν τα μανιτάρια και απουσιάζουν τα συκωτάκια.

Ακολουθούν τρεις διαφορετικές εκδοχές μαγειρίτσας

στο ourlife.gr