Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Νότιος Πόλος: Το μυστικό μιας λίμνης που βρίσκεται κάτω από τον πάγο


Μια τεράστια ποσότητα νερού βρέθηκε συσσωρευμένη κάτω από τον πάγο στη δυτική περιοχή του Νότιου Πόλου.

Η ανακάλυψη, η οποία περιγράφεται ως δεξαμενή νερού βάθους αρκετών εκατοντάδων μέτρων, δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Science.


Οι... 

 
επιστήμονες λένε ότι η λίμνη κάτω από τον πάγο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για την κλιματική αλλαγή σχετικά με το μέλλον του Νότιου Πόλου.

Πιστεύεται ότι παρόμοιες λίμνες νερού μπορεί να βρεθούν και αλλού στο Νότιο Πόλο.

Ολισθηρότητα

Το νερό κάτω από τους πάγους λειτουργεί συνήθως ως λιπαντικό και κάνει τον πάγο να κινείται πιο εύκολα.

Είναι πιθανό ότι η ταχύτητα κίνησης του πάγου θα αλλάξει καθώς γεμίζει με περισσότερο νερό ή το νερό μειώνεται.

Ο παράγοντας του νερού θα προστεθεί τώρα στα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο Νότιο Πόλο.

Η Δρ. Chloe Gustafson, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στις ΗΠΑ, που έκανε την ανακάλυψη, δήλωσε ότι κάτω από το στρώμα πάγου υπήρχαν ιζήματα λάσπης και άμμου από την αρχαιότητα.

Η Δρ. Gustafson δήλωσε ότι αυτό το ίζημα έλκει το θαλασσινό νερό σαν σφουγγάρι.

Η ομάδα ξεκίνησε μια επιστημονική αποστολή έξι εβδομάδων στον κινητό πάγο πάχους 800 μέτρων και πλάτους 100 χιλιομέτρων που ονομάζεται Whillans Ice Stream.

Μελέτησαν τις φυσικές μεταβολές στα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία της Γης για να ανιχνεύσουν την παρουσία υλικών βαθιά στο εσωτερικό της.

Η τεχνική αυτή ρίχνει φως στο αν υπάρχει πέτρα, ίζημα, πάγος ή νερό στα βάθη.

"Υπήρχε η υποψία ότι υπήρχε νερό στα κατώτερα στρώματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να το μετρήσουμε", δήλωσε η καθηγήτρια Helen Fricker, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το βασικό ερώτημα είναι πώς το νερό που εντοπίστηκε τροφοδοτεί το δίκτυο λιμνών και ποταμών ακριβώς κάτω από τους πάγους και πόση παγετώδη παροχή παρέχει.
Θερμό νερό

Ο Βρετανός επιστήμονας δρ Τομ Τζόρνταν πιστεύει ότι τα υπόγεια ύδατα μπορεί να είναι θερμά λόγω της θερμότητας των βαθύτερων πετρωμάτων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του BBC, ο δρ Τζόρνταν δήλωσε ότι αν εισχωρήσει κανείς στα υψηλότερα στρώματα, το ζεστό νερό θα ενεργοποιήσει τον πάγο και θα επιταχύνει τη ροή του.

Τώρα οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν αν μια παρόμοια δεξαμενή νερού μπορεί να υπάρχει κάτω από τον παγετώνα Thawiates, ο οποίος καλύπτει πολύ μεγαλύτερη έκταση από το παγωμένο ρεύμα Whillans.Ο ρυθμός τήξης του παγετώνα Thawaiites έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, προβλέπεται ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.