Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

ΠΙΕΡΙΑ: Αναβίωσαν τα Πασχαλινά Χοροστάσια στα χωριά της Πέτρας - ΦΩΤΟ

 

 Αναβίωσαν και φέτος κατά τις Άγιες Αναστάσιμες ημέρες του Πάσχα στα ορεινά χωριά του Δημοτικού Διαμερίσματος Πέτρας των Πιερίων μας τα Πασχαλινά Χοροστάσια με μεγάλη, ένθερμη συμμετοχή από όλο τον κόσμο με κατάνυξη, προσευχή ως προς τον εορτασμό των θρησκευτικών πανηγύρεων, αλλά και με χαρά, κέφι, χορό, αντάμωμα και τραγούδι στα... 

 

χοροστάσια μας απλά, λιτά και παραδοσιακά όπως παλιά. 

Μνήμες τις οποίες μας ξύπνησε με το λάλημα της Γκάιντας ο Γεώργιος Τσιρίμπασης, καλλιτέχνης της παραδοσιακής μουσικής και λάτρης αυτής, ήθη και έθιμα των παππούδων μας, πέρασμα μιας άλλης εποχής, μιας ζωντάνιας υπερήφανης, καθαρής, η οποία με το πέρασμα των χρόνων τείνει να σβήσει αλλά σιγοκαίει.


Υποχρέωση όλων μας είναι να τα διατηρήσουμε αλλά και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές.

Φωτογραφίες από τη Δεύτερη και Τρίτη Ημέρα του Πάσχα στη Μεσαία Μηλιά Πιερίας στο Άγιο Γεώργιο Αγιονέρι, στη Μπάρα στο Ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου και από την Ανακομιδή λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στις Καρυές.

Και του χρόνου με υγεία..
Χριστός Ανέστη!

Πρόσκληση


Σας περιμένουμε στις 20 Μαΐου το πρωί στην Μόρνα Πιερίας (Σκοτεινά) για τον εορτασμό της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στην Εκκλησία του χωριού, για να αναβιώσουμε όπως κάθε χρόνο το Χοροστάσι της Μόρνας μας με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με τη συνοδεία Γκάιντας.
Τη προηγούμενη ημέρα θα τελεστεί το απόγευμα εσπερινός μετ' αρτοκλασίας.