Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ



Με εξαιρετική λαμπρότητα έγιναν τα εγκαίνια της σχολικής βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Μακρυγιάλου την Πέμπτη 19-5-2022. Με χαρά και συγκίνηση η Διευθύντρια...  

 
κα Ευαγγελία Κανάλη και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Μιάουρα, τους Βουλευτές Πιερίας κ. Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου και κ. Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, τον Αντιδήμαρχο Δήμου Πύδνας Κολιδρού κ. Δημήτριο Ζαφείρη, τη Διευθύντρια Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μεταξία Τσιαργαλή, τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου κ. Αθανάσιο Χαρίση, τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου των Φιλολόγων κ. Βάνα Αγγέλη, τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Μακρυγιάλου κ. Παρασκευά Αναστασιάδη, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων της Πιερίας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους δημότες του Μακρυγιάλου, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου.

Αρχικά, οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν το φιλόξενο και σύγχρονο περιβάλλον της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης, όπου έγινε η τελετή του αγιασμού. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την εκδήλωση των εγκαινίων στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Γυμνασίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους, οι οποίοι συνεχάρησαν τη διευθύντρια του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών για το μεράκι τους να δημιουργήσουν ένα «κόσμημα», ένα χώρο «στολίδι» για το Γυμνάσιο, αλλά και όλη την κοινότητα Μακρυγιάλου, ενώ προέτρεψαν τους μαθητές να μετατρέψουν την νέα βιβλιοθήκη τους σε αγαπημένο «στέκι» για γνώση και κοινωνικοποίηση. Πρόσφεραν ακόμη βιβλία για τη συλλογή της βιβλιοθήκης, όπως η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία κ. Αθανάσιος Χαρίσης, η Προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας κ. Αθηνά Αθανασιάδου, η Διευθύντρια κ. Ευαγγελία Κανάλη, ενώ βιβλία θα προσφέρει και η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας.

Αμέσως μετά η Διευθύντρια, αναφερόμενη στην ίδρυση της σχολικής βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Μακρυγιάλου, είπε μεταξύ άλλων τα εξής :«Εγκαινιάζουμε σήμερα τη Σχολική μας Βιβλιοθήκη και ανοίγουμε μια νέα πύλη πρόσβασης στη γνώση, στην πληροφορία και στην ψυχαγωγία για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία. Ήταν για εμένα ένα όραμα και ένας στόχος να διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος που θα στεγάσει τη σχολική βιβλιοθήκη. Και το όνειρο έγινε φέτος πραγματικότητα! Στο πλαίσιο του Συλλογικού προγραμματισμού αναλάβαμε Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για τη διαμόρφωση σύγχρονης και λειτουργικής σχολικής βιβλιοθήκης σε ειδικό χώρο του σχολείου, η οποία θα υπερβαίνει τον παραδοσιακό ρόλο της αποθήκευσης βιβλίων, θα εμπλουτίζει τη συλλογή της με σύγχρονες εκδόσεις και θα βελτιώνει τη λειτουργικότητά της με τη Σύνταξη Κανονισμού, ώστε να συνδεθεί με τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Με την πολύτιμη συμβολή της εκπαιδευτικής μας κοινότητας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη και πολυτροπική σχολική βιβλιοθήκη σε ένα ζεστό, όμορφο και ελκυστικό χώρο γεμάτο με βιβλία, περιοδικά, εκπαιδευτικά παιχνίδια και υπολογιστές που είναι έτοιμος να φιλοξενήσει το αναγνωστικό του κοινό, αλλά και να ενταχθεί στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου ως υποστηρικτικό εργαλείο για την εφαρμογή του αναλυτικού προγράμματος και ως μέσο για την καλλιέργεια της κουλτούρας του μαθητή. Να μετατραπεί σε έναν χώρο προαγωγής της φιλαναγνωσίας, κληροδότημα στην εκπαιδευτική κοινότητα του Σχολείου, αλλά και στη τοπική κοινωνία του Μακρυγιάλου και του Δήμου Πύδνας Κολινδρού. Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και μας τίμησαν με την παρουσία τους και σε όσους πρόσφεραν βιβλία στη βιβλιοθήκη μας. Επίσης, στους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Ελένη Παπουτσίδου, κ. Ιωάννη Ζαπουνίδη, κ. Αικατερίνη Τόλιου και κ. Αγγελική Μποζούδη που πρόσφεραν τα μέγιστα στην υλοποίηση του τολμηρού αυτού εγχειρήματος. Ακόμη, στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την οικονομική τους στήριξη στο έργο μας και ειδικότερα στους γονείς κ. Φ. Πωγωνίδου, κ Κ. Σάτσιου, κ. Γ.Λαζαρίδου, κ. Μ. Αποστόλου, κ. Γ.Σουπιάδη κ. Ε. Εμμανουηλίδη, κ. Λ. Παναγιωτίδη, κ. Δ.Ατματζίδη που διέθεσαν τον προσωπικό τους χρόνο για να είναι η Σχολική μας βιβλιοθήκη όμορφη και λειτουργική για τους μαθητές μας».

Η Διευθύντρια, ανέφερε ακόμη στην ομιλία της, ότι κατά την υλοποίηση της δράσης έγινε με ερωτηματολόγια διερεύνηση της γνώμης των εκπαιδευτικών, τους γονέων και των μαθητών του σχολείου για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης σύγχρονης και λειτουργικής σχολικής βιβλιοθήκης και κάλεσε τους φιλολόγους κ. Γ. Ζαπουνίδης και κ. Α. Μποζούδη να παρουσιάσουν στους παραβρισκόμενους τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα αυτή. Επίσης, κάλεσε την εκπαιδευτικό κ. Ε. Παπουτσίδου να παρουσιάσει τη συλλογή της βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει έντυπο υλικό (1100 τίτλους βιβλίων), περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, εφημερίδες, οπτικοακουστικό, ηλεκτρονικό, εποπτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια για όλες τις ηλικίες και τις περισσότερες περιπτώσεις διαφορετικότητας. Κάλεσε, ακόμη, την εκπαιδευτικό κ.Α. Τόλιου να παρουσιάσει τους κανόνες λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης ως δανειστικής και ως αναγνωστηρίου και συμπεριφοράς των χρηστών της.

Τέλος, η Διευθύντρια απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρότεινε η σχολική βιβλιοθήκη να γίνει κοινό αγαθό για όλη την κοινωνία. Να υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο Πύδνας Κολινδρού ώστε να είναι ανοικτή όχι μόνο στις ώρες λειτουργίας του σχολείου, αλλά και σε άλλες ώρες και ημέρες για το αναγνωστικό κοινό και τους νέους του Δήμου, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη συλλογή, το χώρο και τον εξοπλισμό της για διαλέξεις, προβολές και πολιτιστικές δράσεις. «Γιατί», όπως τόνισε, «στόχος του Γυμνασίου Μακρυγιάλου, ενός σχολείου ανοικτού στην κοινωνία, είναι η σχολική του βιβλιοθήκη να είναι άμεσα προσιτή, με ελεύθερη και ισότιμη χρήση απ’ όλα τα μέλη της κοινότητας. Μόνο έτσι θα αποτελεί επένδυση στη γνώση, αλλά και μια παρακαταθήκη για το μέλλον, η οποία θα αναβαθμίσει το πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής».

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου, αλλά και παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς από μαθητές του σχολείου στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην οποία ήταν αφιερωμένο το Β΄ μέρος της εκδήλωσης.