Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Τα 10+1 νησιά που μπορείς να τα… γυρίσεις με τα πόδια – Άσε το αυτοκίνητο στο σπίτι



Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αμέτρητες επιλογές, η καθεμιά με τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα

Το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι τιμές των καυσίμων είναι στο… Θεό, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να πάνε κάπου διακοπές χωρίς ωστόσο να πάρουν μαζί το αμάξι τους.

Ένα... 

 
μικρό νησί, με λίγες μετακινήσεις και πολλή ομορφιά, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να αφήσεις πίσω σου την πόλη.

Και ευτυχώς για ΄σένα, η Ελλάδα είναι γεμάτη από αμέτρητες επιλογές, η καθεμιά με τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα.

Κουφονήσια

Ξεκινάμε με εξωτική ομορφιά και δεκάδες παραλίες σε απόσταση αναπνοής από τον μοναδικό οικισμό. Ναι, προφανώς και μιλάμε για τα Κουφονήσια, που αν δεν τα έχεις επισκεφθεί μέχρι τώρα, είναι καιρός να τα βάλεις ψηλά στη λίστα σου.

Πορί, Ιταλίδα, Άμμος, Φανός, Φοίνικας, Γάλα. Λέξεις που ίσως δεν σου λένε τίποτα, θα συνδεθούν στο μυαλό σου με το απόλυτο τιρκουάζ, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να περπατήσεις πάνω από μισή ώρα από τη Χώρα του Άνω Κουφονησίου. Κι αν θελήσεις να αλλάξεις παραστάσεις, απλώς θα πάρεις το καραβάκι για το Κάτω Κουφονήσι – που κατοικείται αποκλειστικά από κατσίκες, όμως κρύβει όμορφα νερά και μια νόστιμη ταβέρνα.

Αντίπαρος

Χαλαρή, αλλά ολοζώντανη, η μικροσκοπική αδερφή της Πάρου είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για τις πιο ανέμελες διακοπές της ζωής σου. Χρυσαφένιες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και φημισμένη νυχτερινή διασκέδαση συνθέτουν τον χαρακτήρα του νησιού – και δεν θα θελήσεις τίποτα παραπάνω.

Αν και μικρούλα, η Αντίπαρος έχει αρκετές εύκολα προσβάσιμες παραλίες, ενώ αν θελήσεις να απομακρυνθείς από τη Χώρα, μπορείς να πάρεις το δημοτικό λεωφορειάκι για να μετακινηθείς μέχρι την παραλία Γλύφα και το Σπήλαιο της Αντιπάρου. Αν θες τη συμβουλή μας, αξίζει να πάρεις και το καραβάκι για το Δεσποτικό, ένα ακατοίκητο νησί γεμάτο αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Ύδρα

Αρχοντική και κοσμοπολίτικη, η Ύδρα όχι απλώς δεν απαιτεί να έχεις μαζί σου αμάξι, αλλά σου το απαγορεύει ρητώς. Εδώ, η ομορφιά της Φύσης συναντά μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας. Μια επίσκεψη αρκεί για να διαπιστώσεις ότι δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα «νησί των καλλιτεχνών».

Εκτός από τα δεκάδες αξιοθέατα και τη μοναδική αρχιτεκτονική της, όμως, η Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού διαθέτει και πολλές όμορφες παραλίες, κυρίως βοτσαλωτές και πάντα πεντακάθαρες.

Αγκίστρι

Πιθανότατα η πιο low-budget επιλογή της λίστας, το Αγκίστρι παραμένει ψηλά στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, για ολιγοήμερες εξορμήσεις ή και για το «κυρίως πιάτο» των διακοπών τους. Θα φτάσεις με φέρι μποτ στη Σκάλα (το λιμάνι) ή με δελφίνι στο Μεγαλοχώρι ή Μύλο (τη Χώρα) και, ακόμη κι αν αντιπαθείς την πεζοπορία, δεν θα ξανασκεφτείς καν το θέμα αυτοκίνητο.

Θα κάνεις μπάνιο στην παραλία του λιμανιού (είναι πεντακάθαρη), στη μικροσκοπική Σκληρή που θα σου θυμίσει κάτι από νότια Ιταλία, στον τρυφερό κόλπο της Δραγωνέρας, με τα πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα και στην Χαλικιάδα, με την πρωτόγονη ομορφιά της. Για να φτάσεις στην τελευταία θα χρειαστεί λίγη κατάβαση – δε θα σου κρύψουμε ότι ένα σημείο του μονοπατιού δικαίως θα σου προκαλέσει ένα μικρό άγχος – αλλά με λίγη προσοχή θα τα καταφέρεις. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιος από τους campers που κάνουν (απαγορευμένο) ελεύθερο ακριβώς από πάνω θα σε βοηθήσει.

Δονούσα

Πώς καταφέρνει κάθε χρόνο το νησάκι των Μικρών Κυκλάδων να βρίσκεται τόσο ψηλά στις επιλογές τόσων ανθρώπων; Το άγριο φυσικό τοπίο του, η φιλοξενία των κατοίκων του, τα τιρκουάζ νερά και το πεντανόστιμο φαγητό του μάλλον έχουν την απάντηση.

Στον Σταυρό, που παίζει ταυτόχρονα το ρόλο της Χώρας και του λιμανιού, θα βρεις ακριβώς όσες επιλογές διασκέδασης χρειάζεσαι και καμιά παραπάνω. Αξίζει να κάνεις μια βόλτα και μέχρι τους οικισμούς της Καλοταρίτισσας και της Μερσίνης, αλλά και στις πιο απομακρυσμένες παραλίες (υπάρχει λεωφορείο). Ακόμη, όμως, κι αν δεν ξεκολλήσεις από τη Χώρα – μια επιλογή που κατανοούμε – μην κάνεις το λάθος να φύγεις από τη Δονούσα πριν δοκιμάσεις το πατατάτο.

Λειψοί

Σίγουρα κάπου, κάποτε έχεις δει κάποια εξωπραγματική φωτογραφία από το μικροσκοπικό νησάκι με τους λευκούς βράχους και τα παραμυθένια μπλε νερά. Δεν είναι photoshop: οι Λειψοί θα καταφέρουν να σε σοκάρουν ξανά και ξανά με την αγνή ομορφιά και την απόλυτη ηρεμία τους. Οι παραλίες εδώ είναι αμέτρητες, είτε προτιμάς την άμμο είτε το βότσαλο, και εύκολα προσβάσιμες με συχνά δρομολόγια λεωφορείου.

Θα μείνεις στη Χώρα, θα επισκεφθείς τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου με τα ερείπια αρχαίου οικισμού και αντί για αυτοκίνητο, θα πάρεις το καραβάκι για να τριγυρίσεις στα γειτονικά ακατοίκητα νησάκια και να δεις με τα μάτια σου τα αδιανόητα και απολύτως εξωτικά τοπία που έχουν ταυτιστεί με το όνομα των Λειψών.

Καστελλόριζο

Ναι, είναι μακριά. Ναι, είναι πάρα πολύ μακριά. Όμως το πολύχρωμο, αμφιθεατρικό του λιμάνι θα ήταν από μόνο του επαρκής λόγος για να διανύσεις και μεγαλύτερη απόσταση. Και το ίδιο ισχύει και για την πλούσια ιστορία του, που σε καλεί να την ανακαλύψεις σε κάθε στροφή.

Αγαπημένο μας αξιοθέατο του νησιού η Γαλάζια Σπηλιά – χαρακτηρίζεται συχνά ως το ομορφότερο σπήλαιο στη Μεσόγειο – όπου το μπλε του Αιγαίου πραγματικά μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ. Όσες φωτογραφίες κι αν δεις, δεν είσαι προετοιμασμένος για την πραγματική ομορφιά του.

Χάλκη

Το χαρακτηρισμένο από την UNESCO νησί Ειρήνης και Φιλίας, απέχει αρκετά από τα ηπειρωτικά λιμάνια της χώρας, όμως υπόσχεται να χαραχτεί στη μνήμη σου για πάντα. Αρχιτεκτονική βγαλμένη από τα όνειρά σου, χρώματα παραμυθένια και βιώσιμος τουρισμός, θα καταφέρουν να σε κάνουν να ρίξεις ρυθμούς και να ξεχάσεις την καθημερινότητα του χειμώνα.

Οργανωμένες κι ανοργάνωτες, αμμουδερές και βοτσαλωτές, ήρεμες και κοσμοπολίτικες, οι παραλίες του νησιού απέχουν μια ανάσα από τη Χώρα και είναι επισκέψιμες με τα πόδια ή με καραβάκι. Επομένως, το αυτοκίνητο δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεσαι καν. Αντιθέτως, αρκετή σκέψη αξίζει να ρίξεις στο φαγητό, αφού είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτείς να επιλέξεις ανάμεσα στα λαχταριστά τοπικά πιάτα. Κι ίσως ξαφνιαστείς να μάθεις ότι από το γαλήνιο νησί δεν λείπει ούτε το clubbing.

Τήλος

Το νησί των Δωδεκανήσων είναι διάσημο για πολλά πράγματα, κυρίως όμως για το γεγονός ότι επιτρέπει το ελεύθερο camping – με απαρέγκλιτο όρο τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Ακόμη, όμως κι αν προτιμάς τις ανέσεις σου, στον επίγειο παράδεισο της Τήλου είναι σίγουρο ότι θα βρεις όσα έχεις ανάγκη.

Πεντακάθαρα νερά, υπέροχη θέα, βότσαλα και χρυσές αμμουδιές: το Αιγαίο έχει δείξει τον καλύτερό του εαυτό στις παραλίες της Τήλου και αξίζει να ανακαλύψεις όσο περισσότερες μπορέσεις. Η πιο διάσημη είναι η παραλία της Ερίστου, αμμουδερή και χρυσαφένια, με οργανωμένο και ανοργάνωτο τμήμα για όλα τα γούστα. Περπάτησε λίγο παραπάνω για να φτάσεις στους δυο μικρούς όρμους με την κόκκινη άμμο και τα εντυπωσιακά βράχια. Πριν επιστρέψεις στη βάση σου, σιγουρέψου ότι πρόλαβες να δεις το Μικρό Χωριό, έναν εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό οικισμό που κατοικούνταν μέχρι το 1940.

Ψέριμος

Μένουμε στα Δωδεκάνησα και μεταφερόμαστε σε ένα από τα μικρότερα νησιά τους. Γνωστή και ως Κάπαρη, η Ψέριμος είναι γεμάτη από το πεντανόστιμο αρωματικό και προσφέρεται για χαλάρωση και μπάνιο σε ερημικές παραλίες. Το μόνο που απαιτεί από ‘σένα είναι λίγη διάθεση για περπάτημα (από 10 μέχρι 50 λεπτά, ανάλογα με τα επίπεδα μοναξιάς που επιδιώκεις).

Μια σύντομη βόλτα με το καραβάκι θα σε μεταφέρει στη γειτονική νησίδα Πλάτη, που θεωρείται πως έχει από τα πιο καθαρά νερά στα Δωδεκάνησα. Όμως ακόμη κι αν δεν ξεκολλήσεις από την Ψέριμο, είναι βέβαιο πως μέχρι να επιβιβαστείς στο πλοίο της επιστροφής θα έχεις ξεχάσει ακόμη και πώς μοιάζει η πόλη. Όσο για το αυτοκίνητο; Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι δεν θα το χρειαστείς, αφού το νησί δεν διαθέτει δρόμους.

Bonus: Ικαρία

Όχι, δεν είναι μικρή – το αντίθετο θα λέγαμε. Όμως όπως σίγουρα ξέρεις, το νησί έχει μακρά παράδοση στο ωτοστόπ, την οποία διατηρεί αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο. Εδώ ο χρόνος σταματά, η άγρια ομορφιά της Φύσης υπερκαλύπτει τα πάντα και τα πανηγύρια δεν θυμίζουν τίποτα από όσα έζησες στο παρελθόν.

Θυμήσου ότι οι θάλασσες της Ικαρίας δεν αστειεύονται. Για βουτιές χωρίς (μεγάλο) φόβο από το κύμα προτίμησε τις Σεϋχέλλες και τον Άγιο Κήρυκο και μην παρασυρθείς από την ομορφιά του Να και βουτήξεις αμέριμνος στα γεμάτα ρεύματα νερά του. Πάντως ακόμη και αν θάλασσα δεν υπήρχε καθόλου, η Ικαρία θα ήταν μια εμπειρία που θα έπρεπε να ζήσεις έστω μια φορά στη ζωή σου.