Η όσφρηση αποκαλείται συχνά η πιο ισχυρή αίσθηση του ανθρώπου και οι καλές (φυσικά και οι κακές) μυρωδιές συνήθως λένε πολλά για τον άλλο. Μας υποδεικνύουν, όμως, και μια σειρά πραγμάτων, όπως τι πρέπει να τρώμε, ακόμα και ποιον πρέπει να φιλάμε. Όταν πρόκειται για τα σπίτια μας, αν ένας χώρος μυρίζει φρεσκάδα, αυτό είναι υπέροχο σημάδι. Αν η μυρωδιά είναι άσχημη; Νιώθουμε άβολα.
Στόχος Νο1: Μηδενική οσμή
Το μυστικό για έναν χώρο φιλικό προς τη μύτη μας δεν είναι να ψεκάζετε με άρωμα πάνω από τα πράγματα ή στο κενό: «Ένα καθαρό σπίτι δεν πρέπει να μυρίζει τίποτα», λέει η Melissa Maker, η ιδρύτρια της εταιρείας καθαρισμού Clean My Space. Για τους ανθρώπους που έχουν αλλεργίες ή άσθμα, η όλη δουλειά έγκειται στην εξουδετέρωση των κακών οσμών. Αλλά για όσους αγαπούν τα αρώματα, έχουμε μερικές ιδέες και για εσάς.
Αντιμετωπίστε την υγρασία
Είναι η νούμερο ένα αιτία των οσμών του σπιτιού, λέει η Ρέιτσελ Χόφμαν, η συγγραφέας του βιβλίου Unf*ck Your Habitat: You’re Better Than Your Mess. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα υγρόμετρο για να ελέγξετε το επίπεδο υγρασίας σε κάθε δωμάτιο – εάν ανακαλύψετε ένα δωμάτιο με υγρασία πάνω από 60 τοις εκατό, ίσως χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα. Εάν χρειάζεται, μπορείτε να λειτουργήσετε περισσότερους από έναν αφυγραντήρες, αλλά σημειώστε ότι μπορούν να καταναλώσουν πολλή ενέργεια: Ξεκινήστε με έναν και δείτε πώς θα πάει.
Εάν ζείτε σε υγρό κλίμα, αποφύγετε τα χαλιά από τοίχο σε τοίχο ή χαλιά, που μπορεί να παγιδεύουν την υγρασία, ειδικά σε περιοχές όπως η κουζίνα και το μπάνιο, λέει η Χόφμαν. Εξετάστε το ενδεχόμενο να διατηρήσετε προϊόντα που απορροφούν την υγρασία σε μικρότερες περιοχές που έχουν υγρασία, όπως μπάνια και μερικές ντουλάπες. Και προσέξτε περισσότερες μικροπηγές υγρασίας, όπως σφουγγάρια και πετσέτες: Αντικαταστήστε τα σφουγγάρια τουλάχιστον κάθε μία έως δύο εβδομάδες, βεβαιωθείτε ότι οι καθαρές πετσέτες είναι πλήρως στεγνές πριν τις διπλώσετε και τις αφήσετε στο συρτάρι.
Βάλτε σε εξωτερικό χώρο
Κάδοι απορριμμάτων, κρεβάτια για κατοικίδια και κάδοι για πάνες είναι όλα μέρη που αναδίδουν ζωηρά, άσχημες μυρωδιές. Μπα, θα πείτε, αλλά δυστυχώς, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε φροντίζοντας αυτές τις… λεπτομέρειες τόσο λιγότερο πιθανό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρωμάνε. Αυτή η «τύφλωση μύτης» είναι στην πραγματικότητα προσαρμοστική, γιατί όταν οι κανονικές μυρωδιές ξεθωριάζουν στο παρασκήνιο και αναδύεται ένα άγνωστο άρωμα (σαν καπνός), το παρατηρούμε περισσότερο. Αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα πράγματά σας μυρίζουν και δεν το ξέρετε καν. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε προληπτικοί: Καθαρίζετε το εσωτερικό του κάδου απορριμμάτων σας (συμπεριλαμβανομένου του καπακιού, εάν υπάρχει) τουλάχιστον μία φορά το μήνα, προτείνει η Χόφμαν. Πλένετε τακτικά τα κρεβάτια των κατοικίδιων και αφαιρείτε το κουτί απορριμμάτων κάθε μέρα.
Ανοίξτε το ψυγείο
Ο πρώτος τρόπος δράσης για ένα ψυγείο πρέπει να είναι αρκετά προφανής: Πετάξτε οτιδήποτε έχει περάσει την “ακμή” του. Η Χόφμαν λέει ότι μερικοί από τους χειρότερους υπευθυνους για οσμές είναι τα καρυκεύματα – τα οποία οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι διαρκούν για πάντα – και τα υπολείμματα φαγητών. Στη συνέχεια, τρίψτε καλά το εσωτερικό του ψυγείου σας. Εάν έχετε αφαιρούμενα ράφια και συρτάρια, τραβήξτε τα έξω και μουλιάστε τα σε ζεστό σαπουνόνερο. Σκουπίστε το εσωτερικό με ένα μείγμα 1 προς 1 ζεστού νερού και λευκού ξιδιού με μια μικρή σταγόνα σαπουνιού πιάτων. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να ξεπλύνετε. «Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μόνο καθαριστικά που είναι ασφαλή για τρόφιμα μέσα στο ψυγείο σας», λέει ηο Χόφμαν. Μείνετε μακριά από τη χλωρίνη, συμβουλεύει, καθώς είναι δύσκολο να αραιωθεί και να ξεπλυθεί σωστά.
Καθαρίστε τις μαλακές επιφάνειες
Τα χαλιά, τα μαξιλάρια, οι ταπετσαρίες, τα κλινοσκεπάσματα και τα καλύμματα παραθύρων είναι μαγνήτες για τις μυρωδιές. Μόλις στεγνώσει μια διαρροή ή σκουπιστεί η βρωμιά, τα βακτήρια που προκαλούν οσμή μπορούν ακόμα να παραμείνουν. Στα χαλιά, ένας χαμένος λεκές μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα ή ωίδιο. Το σωστό είναι να καθαρίζετε επαγγελματικά με ατμό τις ταπετσαρίες και τα χαλιά σας μία φορά το χρόνο. Για μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα και καλύμματα παραθύρων, ελέγξτε τις ετικέτες φροντίδας των υφασμάτων για να δείτε εάν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. “Αλλά να θυμάστε ότι υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που είναι καλύτερα να αφεθούν σε έναν επαγγελματία για να διασφαλίσετε ότι η δουλειά θα γίνει σωστά”, λέει.
Ανοίξτε το παράθυρο
Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να φέρετε φρεσκάδα, ειδικά αν υπάρχουν μυρωδιές μαγειρέματος ή παρατεταμένες οσμές από έργα οικιακής βελτίωσης, όπως το βάψιμο των τοίχων. Το άνοιγμα ενός παραθύρου κάνει όλο τον χώρο σας πιο καθαρό και βοηθάει στην βελτίωση της διάθεσης στο σπίτι σας. Εάν είναι δυνατόν, ανοίξτε τα παράθυρα σε πολλές πλευρές του σπιτιού σας για να νιώσετε έναρεύμα αέρος. Ακόμα κι αν έξω κάνει παγωνιά, το να ανοίξετε ένα παράθυρο για λίγο μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Βρείτε διακριτικούς τρόπους για να αρωματίσετε το χώρο
Ένα σπρέι ανανέωσης υφασμάτων είναι πάντα μια καλή λύση. Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι λευκό ξίδι, μισό φλιτζάνι οινόπνευμα εντριβής, 1 κουταλάκι του γλυκού άμυλο αραβοσίτου και 20 σταγόνες από το αγαπημένο σας λάδι σε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε καλά πριν από κάθε χρήση και περάστε το πάνω από τα ρούχα ή την ταπετσαρία, διασφαλίζοντας ότι τα ρούχα στεγνώνουν εντελώς πριν τα διπλώσετε. Ή δοκιμάστε φακελάκια μαγειρικής σόδας, τα οποία απορροφούν τις άσχημες μυρωδιές και προσθέτουν τις καλές: Γεμίστε ένα φίλτρο καφέ με μαγειρική σόδα, προσθέστε περίπου πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο και δέστε το — στη συνέχεια τοποθετήστε το σε ένα συρτάρι ή οπουδήποτε χρειάζεται ανανέωση. Μια άλλη επαγγελματική συμβουλή: Την επόμενη φορά που θα αντικαταστήσετε το φίλτρο του φούρνου σας, προσθέστε 10 έως 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου. Ο αέρας θα βοηθήσει να διαχέεται το άρωμα σε όλο το χώρο.
Πηγή: realsimple.com
healthstories.gr