Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ



Θεωρώ πως η επέτειος γενεθλίων ενός ωρίμου στην ηλικία ανθρώπου αποτελεί στάση ζωής και αφορμή στοχασμού, ενδοσκόπησης, απολογισμού και εντοπισμού των λαθών και παρεκκλίσεων εκ της κοσμοθεωρίας και των στόχων που έθεσε ως πυξίδα της πορείας της ζωής του. Η... 

 
εν λόγω επέτειος αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο αυτογνωσίας και επανόρθωσης των εκούσιων ή ακούσιων σφαλμάτων και «αμαρτημάτων» υπό την γενική έννοια του όρου [=αστοχιών] που επισυνέβησαν κατά το προηγηθέν της επετείου ετήσιο χρονικό διάστημα.

Όταν κάποιος διανύει το τελευταίο στάδιο του επίγειου βίου του και αναπολεί τους αγώνες, τις στερήσεις και τις σκληρές μάχες που προηγήθηκαν προς διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και της ένταξής του ως υγιές και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας δεν συγχωρεί στον εαυτό του λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως θα στιγματίζουν και θα αμαυρώνουν την μνήμη του κατά την εκδημία του εκ του κόσμου τούτου. «Ιδού, λοιπόν, νυν καιρός ευπρόσδεκτος» προς ανάνηψη και επανόρθωση των ημαρτημένων πριν είναι αργά.

«Το σφάλλειν και αμαρτάνειν ανθρώπινον», καθόσον σύμφωνα με τη σχετική ευχή της Ακολουθίας των κεκοιμημένων: «ουκ έστι άνθρωπος ός ζήσεται και ουχ αμαρτήσει». Ο συνετός και νουνεχής άνθρωπος δράττεται της ευκαιρίας των γενεθλίων του να ζητήσει ταπεινά συγχώρεση από όσους στεναχώρησε με την συμπεριφορά του, να αναγνωρίσει τις οποιεσδήποτε παρεκτροπές που απερίσκεπτα υπέπεσε και να φροντίσει να συνεχίσει την εναπομείνασα πορεία της ζωής του με σωφροσύνη και αξιοπρέπεια.

Ως άτομο της τοπικής μας κοινωνίας που ασχολείται με τα κοινά και που ενδεχομένως με τις αναρτήσεις μου στο διαδίκτυο και τα δημοσιεύματά μου στον τύπο να έχω ακούσια στεναχωρήσει κάποιους γνωστούς ή αγνώστους συμπολίτες μου ζητώ την σημερινή ημέρα, που δέχομαι πλήθος ευχών, ειλικρινά συγγνώμη και υπόσχομαι να επανορθώσω κατά τον καλύτερο τρόπο τα οποιαδήποτε σφάλματά μου.

Σας ευχαριστώ εγκάρδια όλους για τις θερμές ευχές σας και αντεύχομαι υγεία και κάθε ευλογία σε σας και τις οικογένειες σας.

Δημήτριος Δημηνάς
Δικηγόρος – Επιμελητής Ανηλίκων ε.τ.