Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Το ειρηνοδικείο Χίου είπε όχι στον Μηταράκη και ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή «υπερδομής μεταναστών»


 Για τρίτη φορά – και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα περίεργες ή και δύσκολες συνθήκες – το ειρηνοδικείο Χίου απέρριψε (για τρίτη φορά) την αίτηση προσωρινής διαταγής...  

 
για πρόσβαση στο επίμαχο οικόπεδο του Θόλους Χίου, όπου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχεδιάζει την κατασκευή υπερδομής «προσφύγων και μεταναστών». 
 
Η απορριπτική απόφαση του ειρηνοδικείου Χίου έγινε γνωστή σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, δύο ημέρες μετά την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του Δημοσίου και της υποβολής – την ύστατη στιγμή – της νέας αίτησης για έκδοση προσωρινής διαταγής. 
 
Επισημαίνεται, όπως άλλωστε επισημάνθηκε και χθες – ότι η απορριπτική αυτή απόφαση έρχεται μετά την όλως… τυχαίως δημοσιοποίηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του δήμου Χίου για την ακύρωση της χωροθέτησης της νέας υπερδομής στο Θόλος. 
 
Καίτοι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής στο Θόλος, παρά ταύτα… ρίχθηκε στην μάχη για την δημιουργία εκ μέρους του κ. Νότη Μηταράκη εντυπώσεων και όχι μόνον. 
 
Το ιδιοκτησιακό, όπως αναφέραμε και χθες, είναι ένα άλλο βασικό ζήτημα, για το οποίο ο δήμος Χίου δίνει την μάχη του και έχει εκκινήσει δικαστικές διαδικασίες με την κατάθεση την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 αναγνωριστικής αγωγής.
 
 Σε ό,τι αφορά την σημερινή απορριπτική απόφαση του ειρηνοδικείου η δικηγόρος του δήμου Χίου κα Αναστασία Καρατζά, που χειρίσθηκε την απόφαση, καθώς και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου κα Ανθίππη Ζαννάρα, εξέφρασαν τη ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή και πλέον η επόμενη στάση θα είναι η έκδοση της απόφασης – περί τα τέλη Ιουλίου 2022 – στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάσθηκε προχθές.
 
 Πρακτικά, όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ ή και η πρόσφατη του πρωτοδικείου Χίου, η πρόσβαση στο Θόλος για την ανάδοχο του έργου της υπερδομής ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ή και για όποιον άλλον εργολάβο ή εκπρόσωπο του Δημοσίου και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παραμένει ερμητικά κλειστή.