Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ φοράει πάντα μαργαριτάρια
«Τα μαργαριτάρια είναι παραδοσιακά για τις βασίλισσες εδώ και χίλια χρόνια – δεν υπήρξε ποτέ βασίλισσα που να μην φορούσε μαργαριτάρια», λέει στο People η Leslie Field, συγγραφέας του βιβλίου The Queen’s Jewels.
«Είναι το κολιέ που θεωρεί κατάλληλο – θέλει να φοράει μαργαριτάρια κάθε μέρα, όπως έκαναν πριν από αυτήν η μητέρα και η γιαγιά της», εξηγεί η Field. «Δεν θα φορούσε ένα διαμαντένιο κολιέ για να πάει σε ένα φιλανθρωπικό γεύμα -είναι απλώς παραδοσιακό μια κυρία να φοράει μαργαριτάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Η οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε από τη βασίλισσα Βικτώρια
Σύμφωνα με την Field, πρώην συντάκτρια του περιοδικού Tatler, η οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει το μεγαλύτερο αρχείο βασιλικών κοσμημάτων στον κόσμο, που περιλαμβάνει πάνω από 150.000 φωτογραφίες, η αγάπη της βασίλισσας για τα μαργαριτάρια ξεκίνησε από νωρίς στη ζωή της, χάρη σε μια οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε από την προ-προ-προγιαγιά της, τη βασίλισσα Βικτώρια.
«Έδινε σε κάθε μία από τις κόρες και τις εγγονές της ένα μαργαριτάρι κάθε χρόνο στα γενέθλιά τους, έτσι ώστε μέχρι να ενηλικιωθούν στα 18 τους, να έχουν αρκετά μαργαριτάρια για ένα κολιέ», λέει η Field, σημειώνοντας ότι η βασιλική παράδοση συνεχίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της βασίλισσας, τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, ο οποίος της χάρισε μια λεπτή πλατινένια αλυσίδα στην οποία πρόσθετε δύο μαργαριτάρια σε κάθε γενέθλιά της.
Το 1935, με την ευκαιρία του ασημένιου ιωβηλαίου του, ο παππούς της βασίλισσας, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’, χάρισε και πάλι μαργαριτάρια στη βασίλισσα. Αυτήν τη φορά ήταν ένα τρίκλωνο μαργαριταρένιο κολιέ και η αδελφή της πριγκίπισσα Μαργαρίτα έλαβε δώρο ένα δίκλωνο, τα οποία φορούσαν και οι δύο στη στέψη των γονιών τους το 1937, χαμογελώντας από το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ καθώς χαιρετούσαν τα πλήθη. «Ήταν ακόμη μικρά κορίτσια, αλλά ήθελε τα δύο κορίτσια του να έχουν το πρώτο τους μαργαριταρένιο κολιέ από τον παππού».
Όπως μεγάλο μέρος της βασιλικής γκαρνταρόμπας, τα μαργαριτάρια συμμορφώνονται με τους σιωπηλούς κανόνες της μόδας. Τα μαργαριτάρια θεωρούνται αξεσουάρ της ημέρας, ενώ τα διαμάντια φοριούνται συνήθως μετά τις 6 μ.μ. Αν και είναι κατάλληλα για σχετικά περιστασιακές εκδηλώσεις, τα μαργαριτάρια μπορούν, επίσης, να φορεθούν σε μεγάλες γιορτές – όπως το Πλατινιένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας για τα 70 της χρόνια στο θρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουνίου.
Ακόμη και την ημέρα του γάμου της επέλεξε για κόσμημα ένα μαργαριταρένιο κολιέ
Η ίδια η βασίλισσα φόρεσε μαργαριτάρια την ημέρα του γάμου της το 1947, επιλέγοντας ένα κομψό σχέδιο με δύο σειρές, το οποίο πιστεύεται ότι είναι δύο ξεχωριστά κολιέ και μερικά από τα παλαιότερα μαργαριτάρια στη συλλογή της βασίλισσας. Πριν από αυτό, φορούσε ένα παρόμοιο κολιέ για να ανακοινώσει τον αρραβώνα της με τον πρίγκιπα Φίλιππο νωρίτερα το ίδιο έτος.