Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Λέινας Απόστολος … με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας Άγγελο Αγγελίδη


 
1.         Αγαπητέ Πρόεδρε συγκεντρώσαμε σημαντικές  πληροφορίες για τις πρόσφατες Έκλογές της Ένωσης. Θα θέλατε να μας πείτε σχετικά; 

 

 

Ευχαρίστως. Οι Εκλογές έγιναν κατά τον καλύτερο τρόπο. Προσεγμένη όλη η διαδικασία λόγω και της ιδιαιτερότητας της Πανδημίας. Στις 11.15 άρχισε η Απολογιστική Εκθεση πεπραγμένων της τελευταίας περιόδου, δόθηκε ευκαιρία στους παρόντες να θέσουν ερωτήματα που απαντήθηκαν, έγιναν τοποθετήσεις και προτάσεις που συζητήθηκαν και στη συνέχεια από 12.30 έως 17.00 έγινε η ψηφοφορία.   

2.       Τι σας ευχαρίστησε περισσότερο;

Μετά από τόσο μεγάλο διάστημα με κατ΄ ανάγκη προσεγμένη συμπεριφορά και περι-ρισμούς περίμενα πιο δύσκολη την μεταξύ μας επικοινωνία. Φοβήθηκα ότι τα προβλή-ματα (εργασιακά, οικονομικά, ψυχολογικά) που δημιουργήθηκαν από την Πανδημία θα επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη διάθεση για ενασχόληση με θέματα πέρα από τον βιοπορισμό. Ευτυχώς ο άνθρωπος διαθέτει αντοχές και ξεπερνάει τις δυσκολίες. Η ζωντάνια, οι προτάσεις, οι ιδέες και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το μέλλον της Ενω-σης πραγματικά ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη.  

3.         Τι σας στενοχώρησε περισσότερο;

Η ευαισθησία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Απουσία Μελών της Ένωσης που βρίσκονται ήδη στο αιώνιο ταξίδι. Ανδρέας Μιχαήλ, Αντώνης Σαμολαδάς, Δέσποινα Ποικιλίδου. 

4.         Ποια είναι η σημαντικότερη δράση στα πεπραγμένα σας;

Δεν απαντιέται εύκολα μια τέτοια ερώτηση. Κάθε Δράση έχει την δική της ομορφιά και ξεχωριστή σπουδαιότητα. Η ενεργός συμμετοχή Μελών μας στη Δράση της Κωνσταντι-νούπολης είναι αξιοσημείωτη καθώς και η συμμετοχή μας σε Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης που έγινε στην Πλάκα Λιτοχώρου.  

5.         Τι νομίζετε πως παραλείψατε να πραγματοποιήσετε;

Η Ένωση είναι Ένωση Συγγραφέων Πιερίας. Στο Λιτόχωρο κάναμε αισθητή την παρουσία μας. Χρωστάμε παρουσία και στην Βόρεια Πιερία.  

6.       Έχει κατά βάθος νόημα η ύπαρξη της Ένωσης;

Νόημα δίνει σε κάθε τι το παραγόμενο και καταγεγραμμένο αποτέλεσμα. Οσα και να πω ότι κάναμε και πετύχαμε ίσως να μην πείσουν. Ομως το γεγονός που η Ενωση πλαισιώνεται ολοένα και από νέα Μέλη είναι στοιχείο θετικής απήχησης. Η αλήθεια δε που πολλά Μέλη μας διακρίθηκαν σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς που γίνονται Πανελλαδικά ή πέρα από τα σύνορά μας είναι ένα άλλο στοιχείο που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε. 

7.       Αντιμετωπίζετε προβλήματα;

Προβλήματα υπάρχουν παντού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν μερικοί πιστέψουν ότι γράφοντας ένα βιβλίο μπαίνουν αυτόματα στον κύκλο των ¨Μεγάλων Ονομάτων¨. Κυριεύονται από την ψευδαίσθηση ότι τα Βιβλιοπωλεία πρέπει να έχουν σε πρώτη βιτρί-να το έργο τους και οι πολίτες μιας πόλης θα πρέπει να τρέξουν να το προμηθευτούν. Το αναγνωστικό κοινό έχει δικαιωματικά τον τελευταίο λόγο και με τα κριτήριά του θα γίνει ή τιμητής ή αρνητής της δουλειά μας.

Βασικός σκοπός της Ενωσης είναι να στηρίζει ηθικά και τεχνογνωσιακά τα Μέλη της, να ενθαρρύνει τους νέους και οποιονδήποτε ασχολείται με την συγγραφή, να φροντίζει για τις βασικές αρχές του πολιτισμένου ανθρώπου, να προάγει την φιλαναγνωσία και όσο είναι δυνατό να προωθεί εμπορικά τα βιβλία των Μελών της.      

8.         Νιώθετε άδικη κριτική;

Κριτική κάνουν όλοι. Είναι εύκολη υπόθεση. Όπου να σταθείς, όλοι μιλούν. Δεν γνωρίζω πολλά στοιχεία για άλλους λαούς αλλά οι Ελληνες θέλουμε να μιλάμε πολύ, να μιλάμε, να μιλάμε και όταν φεύγουμε από μια συζήτηση δεν θυμόμαστε τι είπαν οι υπόλοιποι. Αυτό γιατί δεν θέλουμε να ακούμε αλλά μόνο να μιλάμε που μπορεί και να παραμιλάμε δηλαδή να μιλάμε ακόμα και όταν δεν μας προσέχει κανένας.

Κριτική κάνουν αυτοί που βρίσκονται κοντά στις Δραστηριότητες της Ενωσης και γνωρίζουν κάθε μας βήμα. Η κριτική από τα Μέλη αυτά είναι ειλικρινής και εκφράζει την αλή-θεια, συνεπώς είναι και καλόπιστη και καλοδεχούμενη.

Κριτική μπορεί να κάνουν και όσοι βρίσκονται μακριά από τις Δράσεις μας και δεν γνωρίζουν στο ελάχιστο την πορεία μας. Αυτή η κριτική δεν εκφράζει αλήθειες και κρύβει άλλες σκοπιμότητες, την αγνοούμε.

9.       Υπάρχει στήριξη από την Τοπική Εξουσία και τους Φορείς;  

Εχουμε ξεκάθαρο ρόλο στους στόχους μας. Ο Δήμος δεν μας αγνοεί, αλλά δεν περιμέ-νουμε όλες μας τις αδυναμίες να τις καλύψει ο Δήμος. Ιδια σχέση και με την Περιφέρεια.

Οι σχέσεις γίνονται συνήθως ιδιόμορφες όταν πρόκειται για συνύπαρξη Ομοειδών Συλλόγων και Φορέων. Η ανθρώπινη αντίληψη διαφέρει και μπορεί να γίνει αιτία μέχρι και αθέμιτου ανταγωνισμού. Η υπερβολική φιλοδοξία ορισμένων ατόμων καταντά κίνδυνος.     

10.   Ποια τα μελλοντικά σχέδια;

Σε πρώτη φάση θα φροντίσουμε να ξεκαθαρίσουμε και να επικαιροποιήσουμε το Μητρώο Ενεργών Μελών της Ενωσης. Δόθηκε ήδη ικανή περίοδος χάριτος. Άλλο θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η ουσιαστική βοήθεια στις Εκδόσεις Εργων των Μελών μας (συνεργασία με επιλεγμένους Εκδοτικούς Οίκους). Επίσης θα προσπαθήσουμε οργανω-μένα και σε σύνολο να κάνουμε αισθητή την παρουσία του Συγγραφικού μας Εργου στη Βιτρίνα Βιβλιοπωλείων και σε Εκθέσεις Βιβλίων.    

11.      Θεωρήστε ή είστε αυστηρός Πρόεδρος;

Όλες οι δουλειές έχουν κανονισμούς και όρους που αν δεν τηρηθούν, δεν θα πετύχουν τον προκαθορισμένο στόχο. Αρχή μου είναι "ή κάνουμε κάτι σωστά ή δεν το κάνουμε".  

Η πειθαρχία είναι και πολιτισμός και παράγοντας επιτυχίας.

Αν δεν είσαι αυστηρός στη δουλειά σου, χάνεις τον χαρακτήρα σου, καταντάς ανιαρός.

12.      Και μια πιο προσωπική ερώτηση. Πώς εξηγείτε το εντυπωσιακό ποσοστό σας στις εκλογές; Αγγίζει το απόλυτο.  

Δυο πράγματα θα αναφέρω. Οι Συνάδελφοι απέδειξαν ότι λειτουργούν απαλλαγμένοι από μικρότητες και προσωπικά άρρωστα κίνητρα. Όταν λέμε ΕΝΩΣΗ, εννοούμε ¨ΕΝΩΣΗ¨.

Στα 13 χρόνια που δουλέψαμε, λειτούργησα απλά, με συνέπεια, με ειλικρίνεια. Αναγνω-ρίστηκε. Ευχαριστώ προσωπικά όλα τα Μέλη για το ενωτικό κλίμα.    

13.      Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε για όσα είπατε. Θέλουμε όμως και μια συμβουλή.

Ας έχουμε πάντοτε κατά νου ότι… ¨Καλό είναι να μη κάνουμε λάθη. Σοφό είναι να μην κάνουμε τα ίδια λάθη¨.

   Ευχαριστώ και εσάς για την σημερινή συνάντηση.