Τι έχει δείξει η επιστημονική έρευνα για την θρεπτική αξία της φλούδας τους και ποια είναι τα δυνητικά μειονεκτήματα από την κατανάλωσή της
ένα από τα νοστιμότερα και πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού, που μας παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορούμε επίσης να τα καταναλώσουμε ωμά, μαγειρεμένα ή και ψητά. Πως είναι όμως προτιμότερο να τα τρώμε; Με τη φλούδα ή χωρίς;
Η φλούδα των ροδάκινων δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο και γενικώς είναι ασφαλής για κατανάλωση, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που καλό είναι να γνωρίζουμε.
Γενικά τα ροδάκινα αποτελούν θαυμάσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάπτουν τα κύτταρα. Ευθύνονται επίσης για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
Για να αποκομίσει κανείς τη μέγιστη δυνατή ποσότητα φυτικών ινών από το ροδάκινό του, πρέπει να το καταναλώσει με τη φλούδα. Και αυτό διότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 3 γρ. φυτικών ινών που συνολικά διαθέτει το φρούτο.
Επιπλέον, η φλούδα του ροδάκινου περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες απ’ όσες η σάρκα του. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά συστατικά. Το ροδάκινο περιέχει μεταξύ άλλων:
Η φλούδα των ροδάκινων δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο και γενικώς είναι ασφαλής για κατανάλωση, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που καλό είναι να γνωρίζουμε.
Γενικά τα ροδάκινα αποτελούν θαυμάσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάπτουν τα κύτταρα. Ευθύνονται επίσης για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
Για να αποκομίσει κανείς τη μέγιστη δυνατή ποσότητα φυτικών ινών από το ροδάκινό του, πρέπει να το καταναλώσει με τη φλούδα. Και αυτό διότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 3 γρ. φυτικών ινών που συνολικά διαθέτει το φρούτο.
Επιπλέον, η φλούδα του ροδάκινου περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες απ’ όσες η σάρκα του. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά συστατικά. Το ροδάκινο περιέχει μεταξύ άλλων: