Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Σχοινούσα: Εναλλακτικές διακοπές σε παραλίες που θα ερωτευτείς


Μεγάλες εκπλήξεις στην πιο μικρή των «Μικρών Κυκλάδων»! - Αναλυτικός οδηγός

Η Σχοινούσα των μόλις 9,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων. Τη...  


 

συναντάμε νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηρακλειάς. Έχει μόνιμο πληθυσμό μόλις 206 άτομα. Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσσαριά απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα. Σε παλιότερη ψηφοφορία του περιοδικού Forbes, ήταν ένα από τα έξι μέρη που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί στην Ελλάδα. Πάμε να δούμε το λόγο…

 

Η Σχοινούσα με τις μαγευτικές παραλίες


 

Η αλήθεια είναι πως στη Σχοινούσα βρίσκονται μερικές από τις πιο εκπληκτικές παραλίες σε ολόκληρο το Αιγαίο, παραλίες με καταγάλανα νερά και χρυσή ή λευκή αμμουδιά. Οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες γι’ αυτό και πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια. Σημειώστε επίσης πως στις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού είναι πολύ πιθανό να πετύχετε γυμνιστές. Κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Σχοινούσας είναι:



 

Αλυγαριά: Βρίσκεται κοντά στη Χώρα, είναι απάνεμη και έχει άμμο και όμορφο βυθό. Δεν διαθέτει φυσική σκιά.
 


Σημαντικά βήματα για την πυροπροστασία της Αρχαίας Ολυμπίας

Μία δράση για τη διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Λιόλιου: Πανέμορφη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά και αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά. Διαθέτει εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια και είναι ό,τι πρέπει για οικογένειες.


 

Τσιγκούρι: Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού και η πιο κοντινή στη Χώρα (5 λεπτά). Είναι μεγάλη και αμμώδης, με πολλά δέντρα για σκιά. Διαθέτει beach bar, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μία ταβέρνα με καταπληκτική θέα στην Ηρακλειά και την Ίο.

 

Λιβάδι: Απέχει 1 χλμ. από τη Χώρα, έχει ξανθή άμμο και μεγάλα αρμυρίκια και προσφέρεται για οικογένειες. Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, μία ταβέρνα.


 

Ψιλή Άμμος: Πανέμορφη παραλία με εξωτική ομορφιά και θέα στην Αμοργό. Τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και ένας αμμόλοφος συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό. 


Πού μπορείτε να μείνετε στη Σχοινούσα

 

Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα βρίσκονται στον κεντρικό οικισμό του νησιού, στη Χώρα. Δωμάτια όμως θα βρείτε και στο λιμάνι, Μερσίνι, στον Αλμυρό και στον οικισμό της Μεσαριάς. Στούντιο και σουίτες (πιο ακριβά όμως), βρίσκονται στις παραλίες Τσιγκούρι, Λιβάδι και Λιόλιου. Ορισμένα ξενοδοχεία, και στούντιο προσφέρουν δωρεάν μεταφορά προς τις παραλίες, μέσω mini bus – καθημερινά. 


Από πού πήρε το όνομά της η Σχοινούσα; Η ιστορία της

 

Για το όνομα του νησιού υπάρχουν δύο εκδοχές. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οφείλει τ’ όνομα του στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Η άλλη εκδοχή είναι ότι το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί μαρτυρούν ότι η Σχοινούσα κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια και είχε μεγάλη συμμετοχή στην δημιουργία του πρωτοκυκλαδίτικου Ελληνικού Πολιτισμού με κέντρο την γειτονική νήσο Κέρο.


 

Στο νησί σώζονται ακόμα ερείπια από κατεστραμμένους χριστιανικούς ναούς και πολλά κεραμικά ευρήματα, στοιχεία που δείχνουν ότι στη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων το νησί ευδοκιμούσε εμπορικά. Η Σχοινούσα δέχτηκε επιδρομές από πειρατές, όπως και οι περισσότερες Κυκλάδες, γεγονός το οποίο ανάγκασε πολλούς κατοίκους του νησιού να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Το νησί άρχισε να κατοικείται ξανά από πληθυσμό προερχόμενο από την Αμοργό από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά.

 

Αξιοθέατα στη Σχοινούσα

 

Λαογραφικό Μουσείο. Επίσκεψη μάλλον απαραίτητη, μιας και μέσα στις αίθουσές του θα δείτε το αγροτικό παρελθόν του νησιού αλλά και παλιές φορητές εικόνες, παραδοσιακές φορεσιές, ένα θαυμάσιο ξυλόφουρνο στην αυλή και δεκάδες γεωργικά εργαλεία, που στις μέρες μας κοντεύουμε να ξεχάσουμε τι εργασίες έκαναν. Μας τα θυμίζουν όμως οι προσεκτικά τοποθετημένες επεξηγηματικές πινακίδες που διαθέτουν.

Εκκλησία εισοδίων Θεοτόκου. Είναι το κέντρο του τουρισμού της Σχοινούσας με το διπλό και το μεγάλο μπλε τρούλο να ξεχωρίζει από παντού. Είναι αφιερωμένος στα εισόδια της Θεοτόκου και τον Ακάθιστο Ύμνο, ενώ μέσα στο ναό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Ακαθής, που παρουσιάζει την Θεοτόκο σε μια σπάνια απεικόνιση από τον ακάθιστο ύμνο.


 

Εκκλησία της Ευαγγελιστρίας. Βρίσκεται σχεδόν στην είσοδο του οικισμού της Μεσαριάς. Έχει περίτεχνο καμπαναριό χτισμένο από Σαντορινιό μάστορα. Η εκκλησία πιθανολογείται ότι χτίστηκε στη θέση παλαιότερης το 1887. Η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στολίζει μαζί με το ωραίο χρωματιστό τέμπλο και τις παλιές εικόνες την εκκλησία.

Φρούριο του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται στην κορυφή (120 μ.) του ομώνυμου λόφου. Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ότι το φρούριο καταλαμβάνει έκταση 90 Χ 17 μ. περίπου, με μεγάλους ογκόλιθους και στις δυο όψεις και πυρήνα από μικρές πέτρες και χώμα. Εντοπίστηκαν δυο πύργοι, ένας στη Βορειοανατολική και ένας στη νότια πλευρά της ακρόπολις, πολλοί τοίχοι κτισμάτων στο εσωτερικό της και ερείπια μονόκλινης βασιλικής, που καλύπτονται από μεταγενέστερες κατασκευές, ενώ σώζεται παλαιότερος τοίχος, που εφάπτεται στην αψίδα του ιερού.

Γεύσεις στη Σχοινούσα

 

Το δημοφιλέστερο πιάτο της Σχοινούσας είναι η φάβα της. Σημειώστε ακόμα: ξινομυζήθρα, κοπανιστή και λαδοτύρι είναι από τα must του νησιού, όπως και τα φρέσκα ψάρια, τα φραγκόσυκα και τα εξαιρετικά σταφύλια. Μία καλή επιλογή για φαγητό είναι στο εστιατόριο της Κυρά Ποθητής στη χώρα όπου θα δοκιμάσετε τάρτα φάβας, φιλέτο τόνου στη σχάρα και μπρουσκέτα με σαρδέλα. Επίσης, η ψαροταβέρνα της Ακαθής βρίσκεται στην παραλία του Λιόλιου, όπου μετά από τις βουτιές σας μπορείτε να απολαύσετε λιγκουίνι με καραβίδες, μελιτζάνες με μυζήθρα και σάλτσα τομάτας και πολλές άλλες εκλεκτές γεύσεις που μυρίζουν θάλασσα. Συνδυασμός ηλιοβασιλέματος και θάλασσας με cocktail στο χέρι στο beach bar στο Τσιγκούρι. Μια ωραία βραδινή έξοδος για ποτό είναι αυτή στο μπαράκι Βράχος λίγο πιο έξω από τη χώρα με θέα στην παραλία Λιβάδι.


 

Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Σχοινούσα. Το απευθείας δρομολόγιο Πειραιάς- Σχοινούσα εκτελείται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το ταξίδι διαρκεί γύρω στις 7 ώρες. Από τον Πειραιά, μπορείτε επίσης να πάτε στη Σχοινούσα με ενδιάμεσο σταθμό τη Νάξο και από εκεί να πάρετε είτε το πλοίο της γραμμής είτε το θρυλικό «Εξπρές Σκοπελίτης», το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά δρομολόγια στις Μικρές Κυκλάδες. Το ταξίδι Νάξος – Σχοινούσα διαρκεί γύρω στη 1,5-2 ώρες και το εισιτήριο είναι πολύ οικονομικό.

exploringgreece.tv