Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα – Περιφερειάρχης Θράκης: «Υπάρχει αγωνία για το πόσο επικίνδυνο ήταν το φορτίο»



«Ακούσαμε τον θόρυβο, ένα μεγάλο μπαμ και μετά εκρήξεις», ανέφερε κάτοικος στο χωριό Αντιφίλιπποι

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος...  

 
βρέθηκε σήμερα το πρωί στο σημείο πτώσης του αεροσκάφους για να συμμετέχει στις έρευνες, δήλωσε πως «το βασικό ερώτημα που παραμένει μέχρι και τώρα είναι το πόσο επικίνδυνο είναι το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος που έπεσε», τονίζοντας ότι «αυτό θα το απαντήσουν οι επιστήμονες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι κρατικές αρμόδιες Υπηρεσίες και στο σημείο των ερευνών βρίσκονται και επιχειρούν ήδη οι πυροτεχνουργοί του Στρατού.

Επιπλέον, αναμένεται η εκτίμηση των ειδικών επιστημών – χημικοί του Στράτου, σχετικά με το υλικό που υπήρχε στο αεροσκάφος.

«Δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο αυτήν την στιγμή, μέχρι να γίνει η εκτίμηση αν αυτό (το φορτίο) είναι επικίνδυνο ή είναι ακόμη περισσότερο επικίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτιος.

«Υπάρχει ανησυχία και αγωνία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο για την ώρα», πρόσθεσε.

Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πυρκαγιά, δεν θα παρθεί απόφαση εκκένωσης, εκτός «αν υπάρξουν φωτιά ή καπνοί που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα».

«Ακούστηκε ξαφνικά ένα μπαμ, βγήκαμε έξω και είδαμε τη φωτιά. Υπήρχε σύγχυση γιατί στην αρχή άλλος έλεγε ότι είναι ελικόπτερο, άλλος αεροπλάνο. Ακούσαμε τον θόρυβο, ένα μεγάλο μπαμ και μετά εκρήξεις», ανέφερε ο κύριος Δημήτρης, κάτοικος στο χωριό Αντιφίλιπποι.

«Ήμασταν έξω στην καφετέρια και βλέπαμε να κατεβαίνει από το Κάστρο κάτι που νομίζαμε ότι είναι φαναράκι. Τελικά λέμε “φωτιά, φωτιά” και μέχρι να δούμε τι είναι έπεσε κάτω. Τρομοκρατηθήκαμε, τα παιδιά άρχισαν να τζιρίζουν και κλαίνε. Ακούσαμε πολλές εκρήξεις», ανέφερε μία κάτοικος του χωριού.

Μετά και την αναφορά του συντονιστή των Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγου Μάριου Αποστολίδη, ότι εντοπίστηκε μια άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο της πτώσης, η περιοχή αποκλείστηκε και στο σημείο αναμένεται να φτάσει ειδικός Διακλαδικός Λόχος Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα για να διερευνήσει τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής.

Να σημειώσουμε πως οι πυροσβέστες που προσέγγισαν το σημείο συντριβής ανάφεραν «κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα».

«Το σχέδιό μας είναι να σηκώσουμε το drone για να δούμε από μακριά τι γίνεται στο πεδίο, διότι πριν μια ώρα μπήκαν άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά όργανα και προχώρησαν σε κάποιες μετρήσεις.

Οι μετρήσεις δεν έδειξαν τίποτα, όμως παρατήρησαν μια αστάθεια στο σημείο, με έντονο καπνό, θερμότητα και κάποια λευκή ουσία την οποία δεν γνωρίζουμε. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να μας διαβεβαιώσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων τι υλικό είναι κι αν μπορούμε τελικά να μπούμε στο σημείο», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενεργή φωτιά καθώς έχει σβήσει από τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρό εστίες. Επιπλέον, η είσοδος και η έξοδος στο σημείο έχει απαγορευτεί για τους πολίτες σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων, για λόγους ασφαλείας.

«Νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλια και στη γλώσσα, επομένως κι εμείς φοράμε μάσκες πηγαίνοντας εκεί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε.