Για έβδομη μέρα μαίνεται η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, έχοντας ήδη μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 34.000 στρέμματα δάσους και προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Η...
έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, αλλά οι καταγγελίες για την φωτιά ρίχνουν ακόμα πιο βαριά την ευθύνη της κυβέρνησης στην διαχείριση της φωτιάς.
Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης -Σουφλίου καθηγητής Κώστας Ποϊραζίδης, δήλωσε πως τα 400.000 στρέμματα της συνολικής έκτασης εκτιμάται ότι έχουν ήδη καεί 30.000 με 40.000 στρέμματα.
Έκανε λόγο για λάθη τις πρώτες ώρες της φωτιάς. Θα έπρεπε να την είχαν σβήσει την πρώτη νύχτα. Αντιθέτως ο αέρας γύρισε τη φωτιά και την έστειλε στον πυρήνα του Δάσους. Επικαλέστηκε πληροφορίες που αναφέρουν ότι η φωτιά μπορεί να εκδηλώθηκε από παράνομους μετανάστες που μπαίνουν στην ευρύτερη περιοχή.
«Αυτές οι μεγάλες φωτιές θα σιγοκαίνε για πάρα πολλές ημέρες. Για 15-20 μέρες θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επίβλεψη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις» σημείωσε. Επέκρινε την πολιτεία για τη διαχείριση των δασών. Δίνουν δισεκατομμύρια στον αέρα και τώρα τρέχουμε να σώσουμε τα δάση.
Μάλιστα επέκρινε την καθυστέρηση στις πρώτες κρίσιμες ώρες που την χρεώνει στην Πυροσβεστική. «Έσβηναν τη φωτιά, ως εκεί που έφτανε το λάστιχο», είπε ο κ. Ποϊραζίδης και κατά την διάρκεια της νύχτας δεν έμπαιναν μέσα στο δάσος με ατομικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν την έρπουσα φωτιά.
Μάλιστα μέσα στον απόηχο της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που επέφερε η μεγάλη φωτιά στον δασικό δρυμό της Δαδιάς μια σημαντική καταγγελία σχετικά με την πυροπροστασία είδε το φως της δημοσιότητας και αφορούσε το φράγμα της Λύρας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δεξαμενή για τα εναέρια μέσα τις πρώτες κρίσιμες ώρες πριν επεκταθεί η πυρκαγιά.
Ο Κώστας Ποϊραζίδης, αναπληρωτής καθηγητής Δασολογίας, και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου με δηλώσεις του εξηγεί πώς μπορούσε να λειτουργήσει το φράγμα αποτρεπτικά στην φωτά, αλλά λόγο της κυβερνητικής προχειρότητας δεν αξιοποιήθηκε.
Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρώην προεδρος του φορέα, «κι ενώ η φωτιά ήταν στη βορεινή πλευρά, πέρασε (μάλλον πάνω από το φράγμα) στην νότια πλευρά χωρίς να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε στο ξεκίνημα της (πριν ξεκινήσει την πορεία της προς τα νότια)… Αυτό που είναι όμως τραγικό!!! είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική. Με βάση πληροφόρηση είχε διαρροές και έχανε νερό. Αλλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πως εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;»