Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Με παρέσυρε το ρε(ύ)μα

 

Δημήτρης Ζησιμόπουλος 


Το 2018 με 0,09 Ευρώ ανά κιλοβατώρα και κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες πληρώναμε 180 ευρώ .

Το...  


 

2022 με 0,80 ευρώ την κιλοβατώρα και κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες θα πληρώνουμε 1600 Ευρώ.

Το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας, μετά τις ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις τιμές ρεύματος Σεπτεμβρίου έχει φτάσει πλέον σε αδιέξοδο.

Αιτία ;Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης από το 2019, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε «ακρίβεια Μητσοτάκη» . Στις αδιανόητα υψηλές τιμές λιανικής ενσωματώθηκαν, εις διπλούν, η δήθεν καταργημένη ρήτρα αναπροσαρμογής , αλλά και όλα τα βάρη και το ρίσκο των προμηθευτών.

Αποτέλεσμα; Φτωχοποίηση όλων σχεδόν των κοινωνικών στρωμάτων και καταστροφή της επιχειρηματικότητας, κάτω από το ακραίο και πρωτοφανές κόστος της ενέργειας, για να κερδίζουν με ανισότιμους όρους λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα «γαλάζια παιδιά» που διόρισε αναξιοκρατικά η κυβέρνηση στους ενεργειακούς φορείς.

Κινούμαστε πλέον οι καταναλωτές σε μία ενεργειακή αγορά απολύτως αποσταθεροποιημένη , με πάνω από 2 δις ανεξόφλητους λογαριασμούς και την ενεργειακή φτώχεια να αυξάνει κάθε μήνα. Με αύξηση 62% της τιμής του ρεύματος τον τελευταίο μήνα .

Πώς το αντιμετωπίζει αυτό η κυβέρνηση; Με επιπλέον επιδοτήσεις, που θα χρηματοδοτήσει με χρήματα των ίδιων των καταναλωτών , από άδικες χρεώσεις και φόρους που πληρώνουν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι και μάλιστα ένα μέλι που το έχεις πληρώσει εσύ. Η υποκριτική αυτή επιδοματική πολιτική, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλά χρηματοδοτεί την ακρίβεια , όπως φάνηκε μέχρι τώρα με τα διάφορα “ pass” . Την ίδια στιγμή , ούτε λόγος για την φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, παρότι είχε εξαγγελθεί από τον Μάρτιο.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται απαιτεί ισχυροποίηση του ελέγχου σε όλη την ενεργειακή αγορά , διότι δεν νοείται αντιμετώπιση της κρίσης με ασυδοσία και αισχροκέρδεια .

· Ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στην χονδρεμπορική αγορά .

· Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στην χονδρεμπορική αγορά .

· Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από την τιμή φυσικού αερίου .

· Προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής Μητσοτάκη που συμπεριλαμβάνεται ακόμα στους λογαριασμούς.

· Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας με συμμετοχή του λιγνίτη . σε σταθερή βάση κατά 20% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής .

· Επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ που θα επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της .

· Επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να διατηρήσει προσιτές τιμές στην ενέργεια για όλους , νοικοκυριά, επαγγελματίες επιχειρήσεις , κοινωνικές και δημοτικές δομές .

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη , ούτε μπορεί ούτε θέλει να το εφαρμόσει αυτό.

.Κάθε μέρα που παραμένουν στην κυβέρνηση οι «Άριστοι» της ΝΔ είναι καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία .

Οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα . Ιδιαίτερα εμείς στην Βόρεια Ελλάδα που αντιμετωπίζουμε έναν παγωμένο χειμώνα και οι αγρότες μας που βλέπουν το κόστος της παραγωγής τους να γίνεται δυσβάσταχτο , είμαστε στα όριά μας . Προβλέπω εξέγερση μετά την νηνεμία , η οποία για πρώτη φορά δεν θα ξεκινήσει από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά από εμάς εδώ στην Β. Ελλάδα .

Απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ πολιτική αλλαγή στη χώρα μας .Ο κόσμος το ξέρει . Σύντομα θα το μάθουν και οι «Άριστοι » της Ν.Δ.