Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Διάθεση: Πέντε λόγοι που μας τη χαλάνε και δεν μας περνάνε από το μυαλό


Πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες, έναν καβγά και φυσικά το lockdown, πόσοι γνωρίζουν ότι ο ένοχος για την κακή τους διάθεση μπορεί...  

 
να κρύβεται στην οθόνη του υπολογιστή, στη δίαιτα που μόλις ξεκίνησαν ή ακόμη και στη δυσκοιλιότητα; Και όμως όλοι οι παραπάνω λόγοι μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και να επηρεάσουν την ψυχική μας διάθεση. Ας τους δούμε αναλυτικά.

Κακός καιρός και μικρή μέρα

Οι αλλαγές του καιρού συχνά επηρεάζουν την ψυχική μας διάθεση και οι έρευνες πλέον το διαπιστώνουν.

Μάλιστα σε πρόσφατη μελέτη τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Το φως και η θερμοκρασία είναι οι δυο παράγοντες που θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάθεση επηρεάζοντας τη σεροτονίνη – που «αγαπά» το φως του ήλιου – και την μελατονίνη – η έκκριση της οποίας αυξάνεται όταν πέφτει το σκοτάδι.
Και η αλήθεια είναι ότι όσο η μέρα μικραίνει τόσο εντείνεται η λεγόμενη «κατάθλιψη του χειμώνα» (εποχική συναισθηματική διαταραχή) που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της ενεργητικότητας, την κακή διάθεση και την ευερεθιστότητα.

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr