Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Παγωτό σάντουιτς: Πέντε αλήθειες για τη γλυκιά λιχουδιά που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους


Η πρώτη αναφορά του παρατηρείται στις αρχές του 20ου αιώνα

 Το παγωτό σάντουιτς είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες καλοκαιρινές λιχουδιές μικρών και μεγάλων. Γνωρίζετε, όμως, πώς εφευρέθηκε ή πως σερβιριζόταν στις αρχές του 20ου αιώνα; Σε...  


 

ποιους απευθυνόταν αυτό το δροσιστικό γλύκισμα ή από τι αποτελούνταν η πρώτη του συνταγή; Παρακάτω θα βρείτε συναρπαστικές αλήθειες για το παγωτό σάντουιτς που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

Οι πλανόδιοι πωλητές της Νέας Υόρκης άρχισαν να πωλούν σάντουιτς με παγωτό στα τέλη του 1800





Κανείς δεν είναι σίγουρος για την ακριβή ημερομηνία που εφευρέθηκε για πρώτη φορά το παγωτό σάντουιτς, αλλά, σύμφωνα με το mentalfloss.com, η συγγραφέας τροφίμων Jeri Quinzio δήλωσε στην εφημερίδα Boston Globe ότι οι πρώτες εκδοχές τους ονομάζονταν hokey pokeys και ότι οι πλανόδιοι πωλητές τα πουλούσαν στο Bowery της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ού αιώνα.

Τότε, το ταπεινό σάντουιτς ήταν απλώς παγωτό που συγκρατούνταν με δύο κομμάτια χαρτί. Το κόστος της παγωμένης λιχουδιάς; Μία δεκάρα. Η Quinzio επικαλείται ένα άρθρο του 1899 στην εφημερίδα New York Mail and Express, το οποίο αναφέρει: «Υπάρχουν σάντουιτς με ζαμπόν και σάντουιτς με σολομό και σάντουιτς με τυρί και διάφορα άλλα είδη σάντουιτς, αλλά το πιο πρόσφατο είναι το σάντουιτς με παγωτό». 


Η πρώτη γνωστή συνταγή για παγωτό σάντουιτς ήταν με παντεσπάνι





Σύμφωνα με το Food Network, η παλαιότερη γνωστή συνταγή για παγωτό σάντουιτς δεν φτιάχτηκε με μπισκότα, αλλά με δύο φέτες παντεσπάνι.

Δημιουργήθηκαν ως οικονομική λιχουδιά, αλλά σύντομα έγιναν βασικό συστατικό σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών

Επειδή τα παγωτά σάντουιτς πωλούνταν στο δρόμο, απευθύνονταν περισσότερο σε άτομα της εργατικής τάξης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη λιχουδιά έγινε γρήγορα γνωστή και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στους εργαζόμενους της Wall Street. Στις 19 Αυγούστου του 1899 η New York Sun δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το φαινόμενο, αναφέροντας «Οι ίδιοι οι χρηματιστές άρχισαν να αγοράζουν παγωτό σάντουιτς και να τα τρώνε με δημοκρατικό τρόπο πλάι- πλάι στο πεζοδρόμιο με τους αγγελιοφόρους και τα παιδιά των γραφείων».

Τελικά, άρχισαν να τα σερβίρουν εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών και «οι ελίτ ζαχαροπλάστες άρχισαν να χρησιμοποιούν πιάτα και πιρούνια με ντελικάτο τρόπο και να λένε ότι [τα σάντουιτς τους] ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που πωλούνταν στο δρόμο», δήλωσε η Quinzio στην εφημερίδα Boston Globe.
Το παγωτό σάντουιτς με μπισκότα γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο




Τα μπισκότα έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στη βασική γκοφρέτα σοκολάτας στην κατασκευή ενός παγωτού σάντουιτς, και προφανώς πρέπει να ευχαριστήσουμε την Καλιφόρνια γι’ αυτό. Το 1928, ένας πωλητής παγωτού στο Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε να τοποθετήσει μια σφαίρα παγωτού ανάμεσα σε ένα δύο μπισκότα βρώμης και στη συνέχεια να τα βουτήξει όλα σε σοκολάτα. Και ένα εντελώς νέο είδος παγωτό σάντουιτς γεννήθηκε.

Διάφορες εκδοχές ανά τον κόσμο




Ενώ το παγωτό σάντουιτς είναι αμερικανική εφεύρεση, η συγκεκριμένη λιχουδιά έχει εμπνεύσει χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιρλανδία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Ουρουγουάη, το Ιράν και το Βιετνάμ να σκαρφιστούν τις δικές τους εκδοχές. Στο Ιράν, υπάρχει το bastani-e nooni, το οποίο είναι παγωτό με σαφράν και ροδόνερο που σερβίρεται ανάμεσα σε δύο γκοφρέτες, βουτηγμένο σε φιστίκια. Στο Βιετνάμ οι πλανόδιοι πωλητές πωλούν bánh mì kẹp kem, παγωτό που συνθλίβεται ανάμεσα σε δύο κομμάτια ψωμιού και ολοκληρώνεται με τριμμένα φιστίκια.