Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ - Οι τελευταίες 16 ώρες της πριγκίπισσας Νταϊάνα



25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα, 31 Αυγούστου 1997, που η πριγκίπισσα Νταϊάνα άφησε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι.

Την τελευταία ημέρα της ζωής της στις 9.30 το πρωί βρισκόταν στο γιοτ αξίας 22 εκατομμυρίων ευρώ του Ντόντι Αλ Φαγιέντ, γιου του πολυεκατομμυριούχου Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ιδιοκτήτη...

 

του πολυκαταστήματος Harrods, της ομάδας Fullham και του ξενοδοχείου Ritz. 

Εκείνη φορούσε ένα θαλασσί μαγιό και εκείνος ένα κίτρινο σορτς. Έτσι τελείωναν οι 9 ημέρες διακοπών, που τις απαθανάτισαν οι παπαράτσι. 

Η Νταϊάνα έπρεπε να επιστρέψει στο Λονδίνο, να συνοδεύσει τους γιους της στο σχολείο.

Εκείνη την ώρα μπήκε ο μπάτλερ Rene Delor με το πρωινό. Η πριγκίπισσα ήπιε πορτοκαλάδα και καφέ με γάλα, ενώ ο Ντόντι σκέτο καφέ. Σύμφωνα με τον μπάτλερ, και οι δύο φαίνονταν χαρούμενοι, δεν σταματούσαν να μιλούν και να γελούν. 

Κατά το μεσημέρι, το ζευγάρι και δύο σωματοφύλακες ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής και έφθασαν στο αεροδρόμιο Olbia όπου επιβιβάστηκαν στο ιδιωτικό αεροπλάνο του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. 

Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Le Bourget 16 χιλιόμετρα από το Παρίσι, όπου τους περίμεναν δημοσιογράφοι και παπαράτσι. 

Η ίδια η Νταϊάνα μπορούσε να είχε ασφάλεια από τις βρετανικές αρχές, αλλά μετά το διαζύγιο της από τον πρίγκιπα Κάρολο είχε αρνηθεί, αφού όπως είχε πει η ίδια, θα ανέφεραν κάθε κίνησή της στον πρώην σύζυγό της. 

Στις 4.30 το απόγευμα το ζευγάρι έφθασε στο Ritz και συγκεκριμένα στη σουίτα.

Αφού κοιμήθηκαν, η πριγκίπισσα πήγε στο κομμωτήριο και θα ακολουθούσε δείπνο στη σουίτα. Σκέφτηκε να βγει να ψωνίσει, αλλά ήταν αδύνατο, αφού το ξενοδοχείο ήταν περικυκλωμένο από φωτορεπόρτερς. Στις 15 Σεπτεμβρίου ήταν τα γενέθλια του γιου της Χάρυ και δεν ήθελε να τον αφήσει χωρίς δώρο. Έτσι, ανέλαβε να το αγοράσει κάποιος από το προσωπικό του ξενοδοχείου και το δώρο κατέληξε στην αδερφή της Σάρα. 

Στο μεταξύ, ο Ντόντι είχε βγει μυστικά, για να συναντήσει τον Alberto Repossi για το δαχτυλίδι των αρραβώνων. 

Από την σουίτα η Νταϊάνα έκανε κάποια τηλεφωνήματα. Ένα εξ αυτών ήταν στον δημοσιογράφο Richard Kay της Daily Mail. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, του είχε εκμυστηρευθεί πως ήταν αποφασισμένη να αλλάξει την ζωή της, να κάνει στροφή 180 μοιρών. Θα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της και από τον Νοέμβριο θα αποσυρόταν από την δημόσια ζωή. Ακόμα, του είχε πει: ''Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Τύπος είναι εχθρικός απέναντι στον Ντόντι. Επειδή είναι εκατομμυριούχος; Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο πολλοί Βρετανοί πιστεύουν πως ένας χωρισμένος Μουσουλμάνος γόης δεν μπορεί να είναι μαζί με την μητέρα ενός μελλοντικού βασιλιά''. 

Στις 7 το απόγευμα, το ζευγάρι έφυγε από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου με κατεύθυνση ένα διαμέρισμα έξω από το Παρίσι. Όμως το σχέδιο αυτό άλλαξε, αφού τους κυνηγούσαν παπαράτσι. 

Η πριγκίπισσα τρόμαξε και ένιωσε παγιδευμένη. 

Στις 9.30 θα πήγαιναν για δείπνο στο εστιατόριο Chez Benoit, αλλά ένα τέταρτο αργότερα κατέληξαν στο ξενοδοχείο. Εκεί ήταν τόσο πολύς ο κόσμος, ώστε δεν μπορούσαν να βγουν έξω από το αυτοκίνητο. 

Τελικά πήγαν στη σουίτα. Τελείωσαν 11.15. 

''Πόσοι φωτογράφοι είναι;'' ρώτησε ο Ντόντι, για να πάρει την απάντηση: ''Περίπου 30 και εκατοντάδες περαστικοί".

Ο Ντόντι έκανε άλλο σχέδιο. Θα έφευγαν με δύο αυτοκίνητα. Ο πατέρας του το απέρριψε φωνάζοντας να μην βγουν έξω.

Ο Ντόντι αρνήθηκε: ''Το πρωί πρέπει να φύγουμε. Η Νταϊάνα πρέπει να φθάσει στο Λονδίνο''. 

Επιβιβάσθηκαν στη Mercedes Benz S280, το ζευγάρι, ο Trevor Rees-Jones και ο Henri Paul στο τιμόνι.

Έτρεχαν με 190 χιλιόμετρα, για να ξεφύγουν.

23 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο Henri Paul έχασε τον έλεγχο, πέρασε στην αριστερή λωρίδα και στο τούνελ κάτω από την Plaza del Alma έπεσε πάνω στην κολώνα Νο 13. 

Ο Ντόντι και ο οδηγός πέθαναν ακαριαία, ενώ η πριγκίπισσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Pitie-Salpetriere. Στις 4 το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή. Στις 31 Αυγούστου 1997 και ώρα 2 το μεσημέρι έφθασε στο Λονδίνο το άψυχο σώμα της.