Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Ναύαρχος Τσαϊλάς: 3 διδάγματα από την Ουκρανική αντεπίθεση



«Η δύναμη που αντιμετωπίζει τον εχθρό είναι η αναμενόμενη συμβατική» σύμφωνα με τον Sun Tzu, «ενώ αυτή που χτυπά στα πλευρά του είναι οι ειδικές δυνάμεις

Ο...   
 
 
υποναύαρχος ε.α. και γνωστός αναλυτής Δημήτρης Τσαϊλάς σχολιάζει το θέμα της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβασή του:

Άντληση διδαγμάτων από την Ουκρανική αντεπίθεση.

Σύμφωνα με την τέχνη του πολέμου ο Sun Tzu παροτρύνει τους διοικητές να εξαπολύουν κατά μέτωπο ή «ορθόδοξες» επιθέσεις σε συνδυασμό με πλευροκόπηση ή «ανορθόδοξες» επιθέσεις στον εχθρό, δημιουργώντας αμφιβολίες στις εχθρικές θέσεις από την αναποφασιστικότητα του επιτιθεμένου. Αυτή η τακτική περιγράφετε με πραγματοποίηση άμεσης μετωπικής επίθεσης των συμβατικών δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις ανορθόδοξου πολέμου χτυπούν τα πλευρά του εχθρού, εκτοπίζοντας τις προσπάθειές του για άμυνα. «Η δύναμη που αντιμετωπίζει τον εχθρό είναι η αναμενόμενη συμβατική» σύμφωνα με τον Sun Tzu, «ενώ αυτή που χτυπά στα πλευρά του είναι οι ειδικές δυνάμεις.

Δίδαγμα 1ον : Κανένας διοικητής ενός στρατού δεν μπορεί να αφαιρέσει το πλεονέκτημα από τον εχθρό χωρίς ειδικές δυνάμεις, ανορθόδοξου πολέμου».

Το επιχειρησιακό πλεονέκτημα, λοιπόν, προκύπτει από την ώθηση των διοικητών των εχθρικών γραμμών διαμόρφωσης ενός διλήμματος. Δεν ξέρουν ποια είναι η κύρια γραμμή επίθεσης, και επομένως πού να δεσμεύσουν το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού και της δύναμης πυρός τους για να το αμβλύνουν.

Δίδαγμα 2ον : παραπλανώ τον εχθρό ο οποίος αντιλαμβάνεται τη συμβατική δύναμη ως ειδικές δυνάμεις και την ειδική ως τη συμβατική.

Επιπλέον, οι συμβατικές δυνάμεις μπορούν να γίνουν ειδικές και το αντίστροφο. Εάν οι ανορθόδοξες δυνάμεις έχουν επιτυχία στο πεδίο της μάχης ενώ οι συμβατικές δυνάμεις αντιμετωπίσουν σκληρή αντίσταση, με άλλα λόγια, ο στρατηγός θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την ειδική δύναμη ως συμβατική δύναμη και να χρησιμοποιήσει τους περισσότερους πόρους του στρατού σε αυτήν την πιο πολλά υποσχόμενη γραμμή προσπάθειας.