Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Τσιγκράδο: Η απόκρημνη ελληνική παραλία με την πινακίδα «Η κάθοδος γίνεται με δική σας ευθύνη»


Απόκοσμη ομορφιά και δύσκολη πρόσβαση

Υπάρχουν εκατοντάδες παραλίες στην Ελλάδα οι οποίες δεν είναι τόσο εύκολες στην πρόσβαση και για...  


 

 

τις οποίες συχνά χρειάζεται αρκετό περπάτημα ή ακόμη και κάποιο σκάφος για να φτάσεις εκεί. Μπορεί η πρόσβαση σε αυτές να είναι δύσκολη αλλά είναι γεγονός ότι σε αποζημιώνουν τα – συνήθως – κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά αλλά και το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές δε θα συναντήσεις εκεί πολυκοσμία. Σε κάποιες μπορεί να απολαύσεις ακόμη και… ιδιωτικό μπάνιο. Κάποιες παραλίες, ωστόσο, φημίζονται και για το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλείς και σίγουρα όχι για οικογένειες. Όπως φαίνεται κάποιες έχουν και την ανάλογη σήμανση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια παραλία στο Αιγαίο η οποία έχει και πινακίδα η οποία αναγράφει: «Η κάθοδος γίνεται με δική σας ευθύνη». Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν και ως την πιο επικίνδυνη παραλία του Αιγαίου και όχι άδικα.




Τσιγκράδο: Η απόκρημνη ελληνική παραλία με την πινακίδα «Η κάθοδος γίνεται με δική σας ευθύνη»

Ο λόγος για την παραλία Τσιγκράδο στη Μήλο η οποία έχει εξωτική και άγρια ομορφιά αλλά και την ιδιαίτερη πινακίδα που σε προειδοποιεί πριν κατέβεις εκεί. Και φυσικά κατεβαίνεις… δική σου ευθύνη! Η συγκεκριμένη παραλία, λοιπόν, το Τσιγκράδο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου παρά το γεγονός ότι έχει την συγκεκριμένη πινακίδα και αυτό λόγω της μεγάλης ομορφιάς της.





Όταν φτάσεις εκεί θα διαπιστώσεις ότι ενώ είναι προσβάσιμη έως ένα σημείο με το αυτοκίνητο, έπειτα για να φτάσεις κάτω στην αμμουδιά και να απολαύσεις το νερό θα πρέπει να κατέβεις από μια ξύλινη σκάλα, περνώντας μέσα από ένα στενό άνοιγμα βράχων. Αυτή η σκάλα κρέμεται μόνο με ένα σχοινί. Κάπου εκεί πολλοί σταματούν και αποφασίζουν να μην κατέβουν. Εκεί στην κορυφή βρίσκεται και η πινακίδα που γράφει πως «η κάθοδος προς την παραλία γίνεται με δική σας ευθύνη» σε τρεις διαφορετικές γλώσσες.




Αφού περάσεις βέβαια το επικίνδυνο κατέβασμα θα απολαύσεις κρυστάλλινα νερά που θα σε συναρπάσουν. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που για να αποφύγουν το πιο επικίνδυνο κομμάτι της παραλίας επιλέγουν να την επισκεφθούν μέσω θαλάσσης και όχι από την σκάλα. Η κατάβαση, πάντως, είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνάς εύκολα.
Οι πανέμορφες παραλίες της Μήλου



Εκτός από το Τσιγκράδο και την επικινδυνότητά του, η Μήλος φημίζεται γενικώς για τις παραλίες της. Σεληνιακά τοπία, άγρια ομορφιά και κρυστάλλινα νερά συνθέτουν το σκηνικό σε όποια παραλία του νησιού κι αν βρεθείς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πάντως, το ότι το νησί έχει μπει στη λίστα με τα δέκα ομορφότερα νησιά του κόσμου. Μεταξύ άλλων στο νησί ξεχωρίζουν τα Πολλώνια και ο θρύλος με τον βράχο για τα ερωτευμένα ζευγάρια που βρίσκεται εκεί. Φυσικά αν βρεθείς στην Μήλο μην παραλείψεις να επισκεφθείς την ελληνική σπηλιά με την… τρύπια οροφή που κοιτάζει τον ουρανό. Το θέαμα θα σε αποζημιώσει. Κι αν σου αρέσουν τα γαστρονομικά ταξίδια δες ποια είναι η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε στο νησί. Το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψεις εκεί σύντομα!

exploringgreece.tv