Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα - Με νέο προσφυγικό κύμα απειλούν τα τουρκικά ΜΜΕ


Οι ελληνικές αρχές είναι σε συναγερμό, καθώς τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέο προσφυγικό κύμα από την Τουρκία, από την άλλη, σνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο ...  

 
Τσαβούσογλου που έχει αναλάβει να στρώνει το χαλί των προκλήσεων πριν την εμπρηστική ομιλία που αναμένεται να κάνει ο Ερντογάν στον ΟΗΕ.
Αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε νέες έρευνες στην Μεσόγειο, προετοιμάζοντας για θερμό φθινόπωρο.

«Η Τουρκία δεσμεύεται να συνεχίσει να διεξάγει τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι δικαίωμα και καθήκον μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ηχηρή απάντηση στην πρόκληση έδωσε από το Καστελόριζο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να προασπίσει τα εθνικά της δίκαια.

Πάσα από τον Τσαβούσογλου πήρε και ο Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας με νέα προκλητική διαστρέβλωση της αλήθειας.

«Γι’ αυτό λέμε ότι δεν έχουν καθρέφτες στα σπίτια τους; Αν κοιτάξουν στον καθρέφτη, βλέπουν την αλήθεια και ίσως ντρέπονται. Τέτοια απροκάλυπτη υποκρισία, καμία ντροπή, δήλωσε.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από την Ελλάδα για τα ψέματα περί δήθεν προκλήσεων και παραβιάσεων από την Ελλάδα.

«Είναι ένας ρητορικός παροξυσμός σε εξέλιξη. Η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος, ξέρετε, δεν το καθιστά αλήθεια και αυτό το έχει αντιληφθεί όπως διαπιστώνουμε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι Τούρκοι είναι έξαλλοι από την εμφάνιση των δύο πρώτων αναβαθμισμένων F-16 Viper που βγήκαν στο Αιγαίο, αλλά και από το κοινό μήνυμα που έστειλαν στον Ερντογάν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν.

Τα αναβαθμισμένα Viper θα βρεθούν στην Κρήτη, που οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρο λόγω των S-300 και συγκεκριμένα θα υπηρετούν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Εκεί θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι» με αυξημένες δυνατότητες που δίνει το νέο ραντάρ AESA APG-83, ο νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT, οι νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια και Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II και Δυνατότητα Link-16.

Το πώς υποδέχτηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ αυτή την αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο περιγράφεται στα προκλητικά πρωτοσέλιδα της A haber, που γράφει για Θρασεία απειλή προς την Τουρκία από τον ανίδεο ΜHΤΣΟ» και η Μιλιέτ απειλή Ελλάδα και Ευρώπη με νέο καραβάνι προσφύγων και νέα υβριδική απειλή. Αυτά τα δημοσιεύματα όμως δεν αλλάζουν το βαρύ κλίμα για τον Σουλτάνο στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς άλλη μία υπόθεση με άρωμα διαφθοράς έρχεται στο φως.

Αναλυτές βλέπουν πως πίσω από τα χρήματα ίσως να κρύβεται ο φίλος του Ερντογάν, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Mega.

Μηταράκης: Υπάρχει η πληροφορία για νέο προσφυγικό κύμα από την Τουρκία – Προς το παρόν δεν ευσταθεί

Στην παραδοχή πως εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχει η πληροφορία για υποκίνηση από την Τουρκία ενός νέου προσφυγικού κύματος, προχώρησε μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μία τέτοια πληροφορία ευσταθεί.

«Είχαμε την πληροφορία αυτή αρκετές μέρες πριν, ευτυχώς οι μυστικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν αποτελεσματικά. Όπως άλλωστε είχαμε και πολύ επιτυχημένη πληροφόρηση από την ΕΥΠ τον Μάρτιο του 2020, κάτι που ήταν καταλυτικό στο να προλάβουμε να οχυρώσουμε τον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το πως διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να τα παρερμηνεύσουν διαδίδοντας το μήνυμα ότι έχει αλλάξει και η πολιτική (επί του μεταναστευτικού).

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «έχουμε μεν πίεση στα σύνορα, αλλά έχουμε χαμηλές αφίξεις γιατί με αποτελεσματικότητα φυλάμε τα σύνορά μας. Τόνισε ότι το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας και εκτίμησε ότι – σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία – φέτος θα έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες.
«Αναμφίβολα υπάρχει από τη γείτονα χώρα μία προσπάθεια εργαλειοποίησής του μεταναστευτικού αλλά και μία προσπάθεια να διώξουν μετανάστες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν», ανέφερε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχει ήδη μιλήσει για το θέμα και έχει ενημερώσει την αρμόδια Επίτροπο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ και η frontex έχει πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την ελληνική αστυνομία ως προς το θέμα των συνόρων.