Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Μετά τα «σταλινικά δημοψηφίσματα» ο Πούτιν ενσωματώνει σήμερα την ανατολική Ουκρανία – «Πυρηνικό δόγμα» στα εδάφη που θα προσαρτηθούν


  O Βλαντιμίρ Πούτιν θα υπογράψει στις 15:00 την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το διάταγμα για την προσάρτηση του Ντονέτσκ, της Λουχάνσκ, του Χάρκοβο και της Ζαπορίζια, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων. Ο... 


 

εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα εκφωνήσει επίσης μία σημαντική ομιλία, ενώ η επικύρωση της προσάρτησης θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου από την Δούμα. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, που από αύριο θα θεωρούνται για τη Μόσχα ρωσικό έδαφος. 

Σύμφωνα με την πλευρά της Ρωσίας, τα δημοψηφίσματα, τα οποία διήρκεσαν πέντε ημέρες, έδειξαν ότι πως ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 87% έως 99,2% επιθυμεί την ένταξη των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. 

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση θεωρούν τα δημοψηφίσματα άκυρα και δεν αναγνωρίζουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από αυτά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο θα καλούν τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στην Ουκρανία και θα υποχρεώνουν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε η αμερικανίδα απεσταλμένη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας, αν γίνουν αποδεκτά, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας που δεν μπορούμε να κλείσουμε». 

«Πυρηνικό δόγμα» στα εδάφη που θα προσαρτηθούν 

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι τα δημοψηφίσματα προσάρτησης θα φέρουν αλλαγές στο επίπεδο της ασφάλειας των εδαφών αυτών, τα οποία αποτελούν το 15% του ουκρανικού εδάφους και έχουν 4 εκατομμύρια κατοίκους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πυρηνικής προστασίας τους. 

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. 

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.