Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Παλιά Περίθεια: Το χωριό «φάντασμα» στον ορεινό όγκο της Κέρκυρας



Ατμοσφαιρικές εικόνες από τον πιο παλιό οικισμό στο νησί των Φαιάκων – Δείτε τις φωτογραφίες

Η Κέρκυρα διακρίνεται για τα θέλγητρά της που κερδίζουν όλο και περισσότερο το ταξιδιωτικό κοινό. Εκτός, όμως, από...  

 
τις παραλίες και την υπέροχη Παλιά Πόλη, το νησί κρύβει στην ενδοχώρα του χωριουδάκια πραγματικούς θησαυρούς, τους οποίους ο καθένας αξίζει να ανακαλύψει. Ανάμεσα σε αυτούς και η Παλιά Περίθεια, το χωριό «φάντασμα» στον ορεινό όγκο της Κέρκυρας, που τα τελευταία χρόνια παίρνει και πάλι ζωή.

Σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και 8 χλμ. από το θέρετρο της Κασσιόπης, συναντάται η Παλιά Περίθεια, ένα ιστορικό χωριό που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και θεωρείται ο παλαιότερος οικισμός του νησιού.

Παλιά Περίθεια: Το αρχαιότερο χωριό στην Κέρκυρα

Η Παλιά Περίθεια είναι το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας και είναι χτισμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ασφαλής από τις επιθέσεις πειρατών. Βρίσκεται κοντά στην κορυφή της ψηλότερης κορυφής του νησιού, το όρος Παντοκράτορας, και είναι περιτριγυρισμένη από πυκνό δάσος, ενώ προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος προς την Αλβανία. Και όμως για δεκαετίες αυτό ήταν ένα χωριό φάντασμα, που εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1960 όταν η ενασχόληση με τον τουρισμό αποτέλεσε το Α και το Ω για τους κατοίκους την Κέρκυρα και οι χωρικοί αναζητούσαν την τύχη τους στην ακτή.

Μια βόλτα στην Παλιά Περίθεια θυμίζει κάτι από την παλιά της δόξα, όταν το χωριό έσφυζε από ζωή, αλλά και τις στιγμές που όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε αυτό -οι ταβέρνες που λειτουργούν στο χωριό είναι αρκετά δημοφιλείς για εξορμήσεις του σαββατοκύριακου- πιστεύουν ότι θα αναβιώσουν και μελλοντικά.

Κομψά πέτρινα αρχοντικά, άλλα κατεστραμμένα από τις φθορές και την πάροδο του χρόνου και άλλα επισκευασμένα περιστοιχίζουν τους δρόμους, πολλά με περίτεχνα χαρακτηριστικά ακόμα ορατά, όπως τοιχογραφίες, ηλιακά ρολόγια και οικόσημα.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού η ροζ εκκλησία του Αγίου Ιακώβου της Περσίας, ίσως το πιο συμβολικό σημάδι αναβίωσης στην Παλιά Περίθεια, καθώς οι καμπάνες της, σχεδόν άρχισαν να χτυπούν ξανά αφού το χωριό πριν ένα χρόνο γιόρτασε τον πρώτο του γάμο και βάπτιση μετά από 50 χρόνια.

  
 
   
 
 

newsbeast.gr