Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Έρευνα: Η γεύση του λάχανου κάνει τα αγέννητα μωρά να κάνουν γκριμάτσες


Η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις αντιδράσεις του προσώπου των εμβρύων στις γεύσεις δείχνει ότι η έκφραση δυσφορίας διπλασιάζεται στο λάχανο από ό,τι για το καρότο
Αν... 

 
η γεύση του λάχανου σας κάνει να ξινίζεται τα μούτρα σας, δεν είστε οι μόνοι: Ερευνητές παρατήρησαν ότι τα έμβρυα παίρνουν έκφραση κλάματος όταν η μητέρα τους τρώει χόρτα.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι διατροφικές μας προτιμήσεις μπορεί να ξεκινούν πριν από τη γέννηση και να επηρεάζονται από τη διατροφή της μητέρας, η ομάδα λέει ότι η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει άμεσα την αντίδραση των αγέννητων μωρών στις διαφορετικές γεύσεις.

«Προηγουμένως οι ερευνητές εξέταζαν απλώς τι συμβαίνει μετά τη γέννηση όσον αφορά το τι προτιμούν οι απόγονοι, αλλά το να βλέπουμε πραγματικά τις εκφράσεις του προσώπου του εμβρύου όταν το χτυπά η πικρή ή η μη πικρή γεύση, αυτό είναι κάτι εντελώς νέο», δήλωσε η καθηγήτρια Nadja Reissland, από το Πανεπιστήμιο Durham, συν-συγγραφέας της έρευνας.

Γράφοντας στο περιοδικό Psychological Science, η ομάδα σημείωσε ότι στο αμνιακό υγρό υπήρχαν αρώματα από τη διατροφή της μητέρας. Οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να ανιχνεύσουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη γεύση από την 14η εβδομάδα κύησης, ενώ τα μόρια οσμών μπορούν να γίνουν αντιληπτά από την 24η εβδομάδα κύησης.

Για να ερευνήσει αν τα έμβρυα διαφοροποιούν συγκεκριμένες γεύσεις, η ομάδα εξέτασε τις υπερηχογραφικές τομογραφίες από σχεδόν 70 έγκυες γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών από τη βορειοανατολική Αγγλία, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Από τη μία ομάδα ζητήθηκε να λάβει μια κάψουλα με λαχανίδα σε σκόνη 20 λεπτά πριν από τη σάρωση υπερήχων και από την άλλη ομάδα ζητήθηκε να λάβει μια κάψουλα με καρότο σε σκόνη.

Η ομάδα εξέτασε επίσης σαρώσεις από 30 γυναίκες, οι οποίες προέρχονται από ένα αρχείο και στις οποίες δεν είχαν χορηγηθεί κάψουλες.

Σε όλες τις γυναίκες ζητήθηκε να αποφύγουν να φάνε οτιδήποτε άλλο την ώρα πριν από την εξέταση.



Στη συνέχεια, η ομάδα πραγματοποίησε ανάλυση καρέ-καρέ της συχνότητας μιας σειράς διαφορετικών κινήσεων του προσώπου των εμβρύων, συμπεριλαμβανομένων των εκφράσεων που έμοιαζαν με γέλιο ή κλάμα.

Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν 180 σαρώσεις από 99 έμβρυα, που έγιναν είτε στις 32 εβδομάδες, είτε στις 36 εβδομάδες, είτε και στις δύο χρονικές στιγμές.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα έμβρυα έδειχναν έκφραση κλάματος περίπου δύο φορές συχνότερα όταν η μητέρα κατανάλωνε κάψουλα από λάχανο σε σύγκριση με κάψουλα από καρότο ή χωρίς κάψουλα. Ωστόσο, όταν η μητέρα κατανάλωνε μια κάψουλα καρότου, τα έμβρυα υιοθετούσαν μια έκφραση που έμοιαζε με γέλιο περίπου δύο φορές συχνότερα από ό,τι όταν η μητέρα κατάπινε είτε μια κάψουλα από λάχανο είτε καμία κάψουλα.

Ο Δρ. Benoist Schaal, συγγραφέας της εργασίας, από το Κέντρο Γεύσης και Συμπεριφοράς Σίτισης του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας, δήλωσε στην Guardian ότι η σαφήνεια των αποτελεσμάτων προκάλεσε έκπληξη.

«Σημαίνουν ότι η μητέρα δεν έχει ακόμη τελειώσει το γεύμα της όταν το έμβρυο έχει ήδη επίγνωση ή είναι ικανό να αντιληφθεί τι έχει φάει η μητέρα», είπε.

Η Beyza Ustun, πρώτη συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι η ομάδα προσπαθεί τώρα να διερευνήσει την αντίδραση των μωρών μετά τη γέννηση στις διαφορετικές γεύσεις. «Ελπίζουμε ότι θα δούμε λιγότερες αρνητικές αντιδράσεις, αν είχαν εκτεθεί στο λάχανο προγεννητικά», είπε.



Η Reissland πρόσθεσε ότι η μελέτη θα μπορούσε επίσης να προσφέρει έναν χρήσιμο τρόπο για να μιλήσει κανείς στις έγκυες γυναίκες για το τι τρώνε. «Αυτό που γνωρίζουμε από άλλες έρευνες είναι στην πραγματικότητα ότι αν η μητέρα έχει μια ποικίλη διατροφή, όπως λαχανικά και φρούτα κ.λπ., τα μωρά είναι πολύ λιγότερο ιδιότροπα στο φαγητό» είπε.

Η Δρ Julie Mennella, ειδική στον τομέα αυτό από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell στις ΗΠΑ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι η έρευνα υποστηρίζει προηγούμενες εργασίες που δείχνουν ότι οι απόγονοι αρχίζουν να μαθαίνουν για τη διατροφή της μητέρας μέσω των γεύσεων των τροφίμων που υπάρχουν στο αμνιακό υγρό.

Η καθηγήτρια Catherine Forestell, από το College of William & Mary, δήλωσε ότι η εργασία παρέχει ένα παράθυρο στον χημειοαισθητικό κόσμο του ανθρώπινου εμβρύου.

«Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μελλοντική εργασία που θα αναδεικνύει τις ατομικές διαφορές στις αντιδράσεις του εμβρύου στις γεύσεις και πώς αυτές σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες των μητέρων και τις αντιδράσεις των βρεφών στα τρόφιμα μετά τη γέννηση» πρόσθεσε η Forestell.