Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Φθινόπωρο: 7 πράγματα που συμβαίνουν μόνο το φθινόπωρο


Την εποχή του χρόνου που ο Keats ονόμασε «Εποχή της ομίχλης και της ώριμης καρποφορίας», το φθινόπωρο είναι μια εποχή διάσημη για... 


 

τις περιόδους συγκομιδής του, το γυρισμό των φύλλων, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις σκοτεινές νύχτες.

Τι συμβαίνει το φθινόπωρο;


1. Το φθινόπωρο ξεκινά. Υπάρχουν δύο διαφορετικές ημερομηνίες που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεκινά το φθινόπωρο. Το φθινόπωρο, όπως ορίζεται από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, ξεκινά την ισημερία που πέφτει στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, για την καταγραφή των κλιματικών δεδομένων, είναι σημαντικό να υπάρχουν καθορισμένες ημερομηνίες που μπορούν να συγκριθούν, επομένως το μετεωρολογικό φθινόπωρο ξεκινά πάντα την 1η Σεπτεμβρίου.

2. Τα δέντρα προετοιμάζονται για το χειμώνα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημάδια του φθινοπώρου είναι το γύρισμα των φύλλων. Οι μικρότερες μέρες είναι σημάδι στα δέντρα να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν υπάρχει αρκετό φως για να πραγματοποιηθεί η φωτοσύνθεση, έτσι καθώς οι μέρες μικραίνουν όλο το φθινόπωρο, τα δέντρα αρχίζουν να κλείνουν τα συστήματα παραγωγής τροφής τους και να μειώνουν την ποσότητα χλωροφύλλης στα φύλλα τους.

3. Η χημεία του χρώματος. Η χλωροφύλλη είναι η χημική ουσία που κάνει τα φύλλα των δέντρων πράσινα και καθώς μειώνεται, άλλες χημικές ουσίες γίνονται πιο εμφανείς στα φύλλα. Αυτά είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά κεχριμπαρένια, κόκκινα και κίτρινα του φθινοπώρου. Οι υπεύθυνες χημικές ουσίες είναι τύποι φλαβονοειδών, καροτενοειδών και ανθοκυανινών. Γνωρίζατε ότι μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες είναι οι ίδιες που δίνουν στα καρότα (βήτα-καροτένια) και στους κρόκους των αυγών (λουτεΐνες) το χρώμα τους;


4. Οι γεννημένοι το Φθινόπωρο ζουν περισσότερο. Μια μελέτη στο Journal of Aging Research διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννιούνται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι πιο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 100 από αυτά που γεννιούνται τον υπόλοιπο χρόνο. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι το 30% των αιωνόβιων στις ΗΠΑ που γεννήθηκαν το 1880-1895 γεννήθηκαν τους φθινοπωρινούς μήνες.

5. Οι μέρες μικραίνουν. Η λέξη equinox προέρχεται από τα λατινικά equi (που σημαίνει ίσα) και nox (σημαίνει νύχτα) που αντιπροσωπεύουν την ισημερία που σηματοδοτεί την ώρα που η ημέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια. Συχνά παρατηρούμε ότι οι νύχτες αρχίζουν να συρρέουν από αυτό το σημείο καθώς μετά τη φθινοπωρινή ισημερία, οι νύχτες είναι μεγαλύτερες από τις μέρες, μέχρι να αντιστραφεί στην εαρινή ισημερία.

6. Μια ημερομηνία για το ημερολόγιό σας – 24 Σεπτεμβρίου 2303. Σε γενικές γραμμές, η φθινοπωρινή ισημερία πέφτει πάντα είτε στις 22 είτε στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά όχι πάντα. Επειδή το Γρηγοριανό ημερολόγιο δεν είναι σε τέλεια συμμετρία με την τροχιά της Γης, η φθινοπωρινή ισημερία θα πέσει πολύ περιστασιακά στις 24 Σεπτεμβρίου. Αυτό συνέβη για τελευταία φορά το 1931 και θα συμβεί στη συνέχεια το 2303.

7. Η επιστροφή της Περσεφόνης. Στην ελληνική μυθολογία, το φθινόπωρο ξεκίνησε όταν η Περσεφόνη απήχθη από τον Άδη για να γίνει η Βασίλισσα του Κάτω Κόσμου. Σε στενοχώρια, η μητέρα της Περσεφόνης, η Δήμητρα (η θεά της συγκομιδής), έκανε όλες τις καλλιέργειες στη Γη να πεθάνουν μέχρι να επιτραπεί στην κόρη της να επιστρέψει, σηματοδοτώντας την άνοιξη.

healthweb.