Επιτέλους, βρήκες την «μεγάλη ιδέα». Και έχεις έντονο ενθουσιασμό. Μπορεί να σκέφτεσαι...
να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, να πας την καριέρα σου στο επόμενο επίπεδο ή οτιδήποτε άλλο. Το challenge σε κάνει να θες να δώσεις όλα την ενέργεια σου εκεί, και να πετύχεις τον μεγάλο στόχο σου, όποιος κι αν είναι αυτός.
Αλλά μετά έρχονται… τα δύσκολα. Το άγχος και η αμφιβολία κάνουν την εμφάνιση τους. Δεν ξέρετε αν έχετε ό,τι χρειάζεται για να πραγματοποιήσετε την ιδέα σας. Το ξεκίνημα της προσπάθειας μοιάζει τώρα πολύ δύσκολο και ίσως υπερβολικά ρισκαδόρικο.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται… να περιμένετε να ευθυγραμμιστούν όλα τα αστέρια για να ξεκινήσετε. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα δούμε μερικές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αρχίσετε να εργάζεστε πάνω στην ιδέα σας. Και να λύσετε τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη διαδρομή σας.
1# Δες τα φωτεινά παραδείγματα
Το να αντιμετωπίσεις ένα challenge που μοιάζει σχεδόν αδύνατο είναι τρομακτικό, γιατί νιώθεις σαν να μην έχεις σχέδιο επιτυχίας. Είναι μια λογική σκέψη, αλλά δεν χρειάζεται να ανακαλύπτετε ξανά τον τροχό κάθε φορά. Βρείτε κάποιον που έχει επιτύχει όταν οι πιθανότητες ήταν ξεκάθαρα εναντίον του. Με λίγη έρευνα, μπορείτε να βρείτε ένα τέτοιο άτομο.
Το γεγονός ότι ξεπέρασαν φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια θα σε βοηθήσει πολύ. Θα πάρεις χρήσιμα μαθήματα. Δεν χρειάζεται να κάνετε ακριβώς αυτό που έκαναν οι άλλοι, αλλά αντίθετα, μπορείτε να το προσαρμόσετε στην κατάστασή σας.
2# Να είσαι ανοιχτός σε προτάσεις
Θα δουλέψεις εξαιρετικά σκληρά, αλλά μετά θα συμβεί το απροσδόκητο. Μπορεί να ακολουθήσετε το σχέδιό σας με χειρουργική ακρίβεια αλλά να μην πάνε τα πάντα όπως τα περιμένατε. Θα υπάρξουν πολλές ανατροπές στην πορεία που φαίνεται ότι θα σε βγάλουν εκτός πορείας. Ναι, έχουμε πάντα στο μυαλό μας πώς θέλουμε να πάνε τα πράγματα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα στην πραγματικότητα. Είναι χρήσιμο να είσαι ανοιχτός σε προτάσεις, όταν τα πράγματα δεν πάνε με βάση το πλάνο.
3# Μάθε να… ξεμαθαίνεις
Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι το τοπίο θα αλλάζει πάντα. Είτε πρόκειται για την αγορά, τους ανταγωνιστές, τις βιομηχανίες ή ακόμα και τον εαυτό σας. Κάτι μπορεί να λειτουργήσει την πρώτη φορά, αλλά δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει τη δεύτερη φορά. Την επόμενη φορά μπορεί να πρέπει να το απορρίψετε και να δοκιμάσετε έναν νέο τρόπο. Θα χρειαστεί να υιοθετήσετε ένα «beginner’s mindset», να είστε περίεργοι και να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Σε κάποιο σημείο του ταξιδιού, πρέπει να αναρωτηθείτε ποια παλιά μαθήματα πρέπει να πετάξετε και τι πρέπει να μάθετε εκ νέου. Θα χρειαστεί να αφήσετε αυτό που πιστεύατε ότι ήταν αλήθεια, και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.
4# Χρόνος για χαλάρωση
Υπάρχει ο κίνδυνος να πιστέψεις τον μύθο ότι αν εργάζεσαι απάνθρωπα πολλές ώρες, αν παραιτηθείς από τις απολαύσεις της ζωής όπως ο ύπνος, τότε η επιτυχία θα χτυπήσει την πόρτα σου. Αντίθετα, πρέπει να μάθετε να «επαναφορτίζετε» τον εαυτό σας, γιατί η ζωή ή η επιχείρησή σας εξαρτάται από αυτό. Πρέπει να μάθετε να σβήνετε τα φώτα… ώστε να μπορείτε να τα κρατάτε αναμμένα. Θα είναι δελεαστικό να συνεχίσετε τη δουλειά ακόμα και όταν είστε κουρασμένοι, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Όλοι όσοι θέλουν να πετύχουν ένα μεγάλο στόχο, πιστεύουν ότι ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης ισχύει για όλους εκτός από αυτούς. Και είναι παραπλανητικό. Κάνε διαλείμματα όταν χρειάζεται. Μόνο έτσι θα αντέξεις στον «μαραθώνιο».
.itspossible.