Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ


Ανέστης Μωυσιάδης

Αν επιδιώκεις να κατακτήσεις θέση υψηλή, άρχοντα,
να διοικείς και να ορίζεις την τύχη του τόπου σου
και του λαού σου,
πρόσεξε πολύ την κρίση και τις αποφάσεις σου!

 

Μη βλάψεις ή αδικήσεις συνειδητά
κανέναν πολίτη.

Όρισε τους νόμους και τη δικαιοσύνη αμείλικτους κριτές σου
και έχε τους μπροστά σου σε κάθε σου βήμα.

Κάνε το νόμο Δαμόκλειο σπάθη
και πάρε ορθές και δίκαιες αποφάσεις για το λαό σου.

Έτσι θα γράψεις Ιστορία!

Αλλιώς αυτή θα σε προσπεράσει,
ή το χειρότερο, αν έχεις αδικήσει,
αργά ή γρήγορα,
το τέλος θάρθει σκληρό και ταπεινωτικό για σένα.

Και τ' όνομά σου, αλίμονο,
θα φαντάζει με μελανά γράμματα στην Ιστορία
και στη συνείδηση του λαού σου.

 

Σημειώσεις: ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ
 

Ιστορία


 Στην αυλή του τυράννου των Συρακουσσών Διονυσίου του πρεσβύτερου (430-367 πX), υπηρετούσε ο Δαμοκλής, ένας αυλοκόλακας που φθονούσε αλλά και που συχνά μακάριζε τον Διονύσιο βλέποντάς τον να ζει μέσα στα πλούτη, τη χλιδή και τη δοξα. Έγινε όμως γρήγορα αντιληπτός από τον Διονύσιο, ο οποίος τον κάλεσε και του πρότεινε να του παραχωρήσει τη θέση του για μια ολόκληρη μέρα, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια.
 Ο Δαμοκλής δέχθηκε με χαρά την απρόσμενη πρόταση του Διονυσίου.
Έβαλε τη βασιλική ενδυμασία, κάθησε στο θρόνο, έχοντας γύρω του όλο το υπηρετικό προσωπικό και απολάμβανε τα εξαίσια εδέσματα, τα εκλεκτά κρασιά, τη μουσική, το τραγούδι και το χορό των αυλητρίδων, περιεργαζόμενος ταυτόχρονα και τους εξαιρετικούς χώρους του παλατιού. Ώσπου κάποια στιγμή στρέφοντας το βλέμμα προς τα πάνω, αντίκρυσε ένα τεράστιο σπαθί, που συγκρατείτο από τρίχες χαίτης αλόγου να επικρέμαται της κεφαλής του και που ανά πάσα στογμή μπορούσε να του έρθει στο κεφάλι.
 Ταράχτηκε και τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε παρακάλεσε τον Διονύσιο να τον απαλλάξει από τη βασιλική θέση,να επιστρέψει στην ταπεινή θέση που κατείχε και να του εξηγήσει προς τί το κρεμάμενο σπαθί.
 Ο Διονύσιος του απάντησε ότι το σπαθί το κρέμασε ο ίδιος για να θυμάται βλέποντάς το να παίρνει πάντα σωστές αποφάσεις για το λαό του και ότι η θέση του είναι επισφαλής και οποτεδήποτε μπορεί να χάσει και τη ζωή του ακόμα.