Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι είναι «μαγνήτες κουνουπιών» και η έλξη των κουνουπιών πιθανότατα έχει να κάνει με τον τρόπο που μυρίζουν αυτοί οι άνθρωποι, γράφει ο...
The Guardian.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό που προσελκύει τα κουνούπια στα «θύματα» τους είναι ο συνδυασμός χημικών ουσιών που παράγουν αυτού του είδους την οσμή και εκπέμπονται από το σώμα μέσω του δέρματος. Τα κακά νέα για τους μαγνήτες κουνουπιών είναι ότι τα έντομα είναι πολύ πιστά σε αυτά που έχουν ήδη δοκιμάσει.
«Αν έχετε υψηλό επίπεδο ουσιών είστε αυτός στο πικνίκ που θα τσιμπηθεί από όλα τα κουνούπια», είπε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Leslie Vosshall, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 64 πανεπιστημιακούς και εθελοντές να φορούν νάιλον κάλτσες γύρω από τους πήχεις τους για να διαποτίζονται από τη μυρωδιά του σώματός τους. Οι κάλτσες τοποθετήθηκαν στο άκρο μακριών σωλήνων που ήταν προσαρτημένοι σε παγίδες κουνουπιών και τα έντομα απελευθερώθηκαν στη συνέχεια. Τα κουνούπια «πρακτικά στριμώχνονταν γύρω από τους πιο ελκυστικούς στόχους», εξήγησε η Maria Elena De Obaldia, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Cell. «Ήταν προφανές από την αρχή».
Το πρωτάθλημα των δελεασμένων κουνουπιών με νάιλον κάλτσες
Οι επιστήμονες διοργάνωσαν ένα τουρνουά πρόσωπο με πρόσωπο και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: ο πιο δελεαστικός μαγνήτης για τα κουνούπια ήταν 100 φορές πιο ελκυστικός για τα έντομα από τον στόχο που τερμάτισε στην τελευταία θέση. Τα κουνούπια Aedes aegypti , τα οποία μεταδίδουν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο Ζίκα και ο δάγγειος πυρετός, χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το πείραμα .
Η Vosshall είπε ότι αναμένει παρόμοια αποτελέσματα για άλλα είδη κουνουπιών, αλλά ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι υποψίες της. Δοκιμάζοντας τους ίδιους ανθρώπους για αρκετά χρόνια, η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι μεγάλες διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, δήλωσε ο Matt DeGennaro, νευρογενετιστής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Οι μαγνήτες κουνουπιών φαίνεται να παραμένουν μαγνήτες κουνουπιών», είπε ο DeGennaro.
Λιπαρά οξέα και βακτήρια του δέρματος
Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν κοινό παράγοντα: οι μαγνήτες των κουνουπιών καταγράφουν υψηλά επίπεδα ορισμένων οξέων στο δέρμα . Αυτά τα «λιπαρά μόρια» αποτελούν μέρος του φυσικού μαλακτικού στρώματος του δέρματος και οι άνθρωποι τα παράγουν σε διάφορες ποσότητες, σύμφωνα με τον Vosshall.
Τα υγιή βακτήρια που ζουν στο δέρμα καταναλώνουν αυτά τα οξέα και συμβάλλουν στη μυρωδιά του δέρματός μας. Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά τα οξέα χωρίς να επηρεάσετε την υγεία του δέρματός σας, είπε ο Vosshall.
Η μελέτη, ωστόσο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων τρόπων απώθησης των κουνουπιών, δήλωσε ο νευροβιολόγος Τζεφ Ρίφελ. Θα μπορούσαν να υπάρχουν τρόποι για να χειριστείτε τα βακτήρια του δέρματος και να αλλάξετε τη σαγηνευτική μυρωδιά των ανθρώπων.
Οι γενετικές τροποποιήσεις δεν αποτρέπουν ούτε τα κουνούπια
Ωστόσο, ο Riffell προβλέπει ότι η καταπολέμηση των κουνουπιών θα είναι σκληρή καθώς αυτά τα έντομα έχουν γίνει πολύ αποτελεσματικά και εξειδικευμένα δαγκωτικά «μηχανήματα».
Η μελέτη απέδειξε αυτό: οι ερευνητές πειραματίστηκαν επίσης με κουνούπια των οποίων τα γονίδια άλλαξαν για να επηρεάσουν την όσφρησή τους. Ακόμα κι έτσι, τα γενετικά τροποποιημένα έντομα συνέρρεαν στους μαγνήτες των κουνουπιών. «Τα κουνούπια είναι ανθεκτικά», είπε ο Vosshall. «Έχουν πολλά εφεδρικά σχέδια για να μας βρουν και να μας δαγκώσουν».
.