Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Απάτη με κρυπτονομίσματα αξίας 2,4 εκατομμύρια ευρώ ξεσκέπασε η Ισπανική Αστυνομία στην Αλβανία


Η επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για μια μεγάλη διεθνή έρευνα αποκάλυψε την απάτη τουλάχιστον 2,4 εκατομμυρίων ευρώ και 17.000 θυμάτων μόνο στην Ισπανία μέσω απάτης σε επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα στην Ουκρανία και την Αλβανία.
 
Στην...  

 
Αλβανία, όπου θεωρείται ότι είναι οι κύριοι επικεφαλής αυτής της απάτης, πραγματοποίησαν ελέγχους σε πολλά σημεία στο Ελμπασάν, στα Τίρανα και στην Αυλώνα. 
Οι πράκτορες πραγματοποίησαν έξι ελέγχους σε τηλεφωνικά κέντρα που βρίσκονται στο Ελμπασάν, τα Τίρανα και τον Αυλώνα και στις 8 και 9 Νοεμβρίου, συνέλαβαν δύο άτομα και ερευνούν άλλα 16. 
 
Υπολογίζεται ότι το δίκτυο που ερευνήθηκε κέρδιζε 400 ευρώ το λεπτό και θα μπορούσε να είχε κέρδη περίπου 2,4 δισ. ευρώ. 
 
Η έναρξη της έρευνας χρονολογείται από το 2018, όταν ελήφθησαν οι πρώτες καταγγελίες από τη Mossos d’Esquadra και την Πολιτική Φρουρά. Στην πρώτη, μια ηλικιωμένη ανέφερε ότι της έκλεψαν περισσότερα από 800.000 ευρώ, εξηγώντας στην καταγγελία της ότι η απάτη έγινε από ένα τηλεφώνημα στο οποίο ένας υποτιθέμενος «οικονομικός εμπειρογνώμονας» της πρότεινε να κάνει επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. 
 
Καταρχήν, η γυναίκα έπρεπε να μεταφέρει μόνο 250 ευρώ, αλλά τα τεράστια κέρδη που ισχυρίζονταν ότι έπαιρναν οι απατεώνες σήμαιναν ότι η γυναίκα κατέληξε να επενδύσει σημαντικά χρηματικά ποσά. Τότε η εγκληματική οργάνωση εγκατέστησε στον υπολογιστή του θύματος πρόγραμμα ελέγχου όλων των οικονομικών της κινήσεων, με αποτέλεσμα να χάσει τις οικονομίες που είχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
 
 Οι μυστικοί πράκτορες επικοινώνησαν με πιθανά θύματα από τηλεφωνικά κέντρα που βρίσκονται στην Αλβανία με γνώση του κόσμου των οικονομικών, χειραγωγώντας πιθανούς επενδυτές με τεχνικές πειθούς και προσφέροντας μεγάλα κέρδη από μικρές επενδύσεις. Στην πραγματικότητα, ήταν πραγματικοί απατεώνες που τους ξεγέλασαν μέσω τεχνικών κοινωνικής μηχανικής για να κάνουν επενδύσεις σε πλατφόρμες Διαδικτύου που ελέγχονται από εγκληματικές οργανώσεις. 
 
Οι αρχικές επενδύσεις ήταν 250 ευρώ και σύντομα ενημέρωσαν το θύμα για δήθεν τεράστια οφέλη, οπότε η εμπιστοσύνη στον μεσίτη τους αναπτύχθηκε ευνοϊκά και τους έκανε να συνεχίσουν να καταθέτουν περισσότερα χρήματα στην πλατφόρμα, έχοντας τη δυνατότητα ανάληψης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Με αυτά τα ψευδή στοιχεία, οι απατεώνες έκαναν τον επενδυτή να πιστέψει ότι τα κέρδη του πολλαπλασιάστηκαν εκθετικά, βοηθώντας στη διατήρηση του ενδιαφέροντός του για την επένδυση. 
 
Από την άλλη πλευρά, κατά τη διαδικασία της απάτης, ο απατεώνας κατάφερε να πείσει το θύμα του να εξουσιοδοτήσει την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον προσωπικό του υπολογιστή και έτσι του παρείχε πρόσβαση σε τραπεζικές πληροφορίες και κωδικούς πρόσβασης λογαριασμού. 
 
Όταν ο επενδυτής ήθελε να αποσύρει το σύνολο ή μέρος των κερδών που έλαβε, ο απατεώνας ζητούσε περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να αποσύρει τα κεφάλαια με διάφορες δικαιολογίες, όπως πληρωμή φόρων ή υποτιθέμενες αστοχίες συστήματος. Στην αρχή της έρευνας, η Mossos d’Esquadra ανακάλυψε περισσότερες από εκατό ιστοσελίδες που ελέγχονται από εγκληματικές οργανώσεις. 
 
Το γεγονός ότι υπήρχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ερευνούσαν αυτό το είδος απάτης οδήγησε σε μια διεθνή έρευνα που συντονίστηκε από την Eurojust, στην οποία συμμετείχαν από κοινού μονάδες από διάφορες αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Μονάδων Έρευνας της Πολιτικής Φρουράς, της Mossos d’Esquadra του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών (DIC) και της αστυνομίας της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, της Αλβανίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας.