Οι θρυλικοί βατραχάνθρωποι των ΟΥΚ, της σχολής του Σκαραμαγκά και της κλάσεως του 1960 αποχαιρετούν τον διάδοχο του βασιλικού θρόνου εκείνης της εποχής Κωνσταντίνο, ο οποίος κοντά τους εκπαιδεύτηκε, φόρεσε την ειδική στολή και έφτασε να καταδύεται μέχρι και κάτω από 40 μέτρα.
Στην...
ιστορική φωτογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr διακρίνεται ο 19χρονος τότε διάδοχος ανάμεσα στους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους του 4ου Σχολείου Υ/ΚΤ, οι όποιοι μόνο όμορφες αναμνήσεις έχουν από εκείνον.
Όπως αναφέρει ο Σταύρος Μιχαηλίδης ο Κωνσταντίνος είχε παρακολουθήσει κανονικά την εκπαίδευση που ακολουθούσαν τότε οι βατραχάνθρωποι. Μπορεί να μην έμενε μέσα στην σχολή μαζί τους, ωστόσο τους επισκεπτόταν αρκετά συχνά.
«Αυτή η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το 1960 όταν ο Κωνσταντίνος ήταν ακόμα διάδοχος στο αξίωμα. Ερχόταν κι έδειχνε απίστευτο ενδιαφέρον για τις καταδύσεις. Του μαθαίναμε όλη την διαδικασία από την αρχή. Εγώ μάλιστα είχα οριστεί κι ως ομάδα περιφρούρησης του. Όταν κατεβαίναμε στον βυθό ήμουν πάντα δίπλα του για να τον προστατεύω».
Στη μέση της φωτογραφίας ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη μαύρη καταδυτική στολή
Σύμφωνα με τον 86χρονο σήμερα Σταύρο Μιχαηλίδη, ο Κωνσταντίνος ήταν πάντα φιλικός, ενώ διέθετε όλα τα προσόντα που απαιτούσε η σκληρή εκπαίδευση:
«Όταν ήρθε σε εμάς ήταν 19 ετών ο Κωνσταντίνος, τρία χρόνια μικρότερος από εμένα. Ήταν εξαιρετικός, ευγενέστατος και φιλικός με όλους μας. Είχε μάθει για την ομάδα μας και ήθελε να μας επισκεφτεί. Την φόρμα που φοράει στην φωτογραφία την χάρισε μετά στην σχολή».
Σύμφωνα με τον Σταύρο Μιχαηλίδη ο βασιλιάς Κωνσταντίνος «είχε έρθει αρκετές φορές και ήταν πάρα πολύ καλός. Μιλούσαμε, βέβαια δεν είχαμε και πολλά γιατί πάντα κοντά του ήταν οι ανώτεροι αξιωματικοί που τον υποδέχονταν κιόλας. Ήταν καλός στις καταδύσεις και μάλιστα μαζί είχαμε φτάσει και λίγο κάτω από τα 40 μέτρα. Φορούσαμε τις μπουκάλες τις οποίες γεμίζαμε στην βάση του ναυτικού με αέρα. Η σχολή ήταν τότε στον Σκαραμαγκά εκεί ερχόταν για την εκπαίδευση, τις ασκήσεις τα πάντα«.
Ανάμεσα στα προσόντα που διέθετε ο Κωνσταντίνος και για τα οποία ξεχώριζε, όπως λέει ο κ. Μιχαηλίδης, ήταν το θάρρος: «Ανεξάρτητα από τι πιστεύει ο καθένας ο Κωνσταντίνος ήταν ωραίας τύπος, δεν πουλούσε εφέ. Για να κάνεις καταδύσεις δεν είναι απλό πράγμα πρέπει να έχεις τα προσόντα. Πρέπει να έχει θάρρος, σθένος γιατί μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, δεν είναι απλό. Οι ΟΥΚ έχουμε ένα όνομα. Κάθε 10 μέτρα μπαίνεις και σε άλλη ατμόσφαιρα, όποτε όσο κατεβαίνεις οι πιέσεις είναι διαφορετικές. Είναι και η νάρκωση των αερίων του βυθού που σε συναρπάζει, που σημαίνει πως το μυαλό πρέπει να κόβει γιατί πολλές φορές ξεφεύγεις και πας σε “άλλο” κόσμο. Ο Κωνσταντίνος είχε εκπαιδευτεί για όλα αυτά. Πάντα τον θυμόμαστε όλη η ομάδα γιατί μας είχε αφήσει εξαιρετικές αναμνήσεις».
Ο Σταύρος Μιχαηλίδης θυμήθηκε και μια συνάντηση που είχε πριν από λίγα χρόνια ο τέως βασιλιάς στην Ιθάκη με έναν ακόμη εκπαιδευόμενο από την εποχή εκείνη:
«Ήταν απλό παιδί και πάντα ήταν κοντά σε όλους αλλά και στον λαό. Πριν λίγα χρόνια είχε επισκεφτεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος την Ιθάκη και συγκεκριμένα το Κιόνι. Εκεί τον συνάντησε ένας από τους συναδέλφους μας ο Γιάννης Φιλιππάτος ο οποίος τον πλησιάζει και του λέει “Εμείς οι δυο έχουμε κάτι κοινό”, “τι;” τον ρώτησε ο τέως βασιλιάς και τότε του λέει ο συνάδελφος “μπορείτε να με περιμένετε πέντε λεπτά;” και πάει και του φέρνει την συγκεκριμένη φωτογραφία. Ο Κωνσταντίνος συγκινήθηκε τον αγκάλιασε και άρχισε να λέει στην παρέα του το πόσο σπουδαίο είναι να είσαι βατραχάνθρωπος και τους εξηγούσε κομμάτια της εκπαίδευσης που είχε λάβει και ο ίδιος».