Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

ΣΗΜΕΡΑ - Η τελευταία εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης για το 2022-2023



Με την τελευταία εκδήλωση της για την Ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 και με αφορμή τα 202 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’

Ολοκληρώνει η...   


 
Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης το μεγάλο αφιέρωμα της στα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία με συνολικά 12 εκδηλώσεις της.

Επίσημος ομιλητής και καλεσμένος την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στις 19:00 είναι ο Διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Δρ. Δημήτριος Μεταλληνός.

Ο κ. Μεταλληνός θα αναφερθεί στην ομιλία του στην ιδεολογική χρήση της ιστορίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην ανιστόρητη και αντιεπιστημονική προσέγγιση του βίου και της πολιτείας του εκκλησιαστικού ηγέτη Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄. Θα καταθέσει τεκμήρια που αναδεικνύουν τον εθναρχικό ρόλο του μαρτυρικού Πατριάρχη και θα αναδείξει το απαραίτητο προϋποθεσιακό πλαίσιο ανάγνωσης και μελέτης της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης. Θα αναδείξει, τέλος, τη ριζική διαφορά μεταξύ μυθιστορίας και ιστορικής επιστήμης, στηριζόμενος στο παράδειγμα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄».

Η Εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας.  
 


BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτριος Γεωργίου Μεταλληνός γεννήθηκε στην Αθήνα (1967), έζησε κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής του στη Δ. Γερμανία και επεράτωσε την εγκύκλιο παιδεία του στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Ν. Ψυχικού (Αθήνα). Πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας και Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύθηκε, ως υπότροφος, στη μεταβυζαντινή και νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία στο «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης (Η.Π.Α.). Είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Βρετανική διπλωματία και Ορθόδοξη Εκκλησία στο Ιόνιο Κράτος». Υπηρέτησε για μια πενταετία σε σχολεία της Μ. Εκπαίδευσης των Αθηνών.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας επέλεξε να ζήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του (Κέρκυρα). Από το 1998 υπηρετεί ως εκλεγμένο μόνιμο μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού στα Τμήματα Ιστορίας (αρχικά) και Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (κατά τα τελευταία έτη) του Ιονίου Πανεπιστημίου, θεραπεύοντας το γνωστικό αντικείμενο: «Αρχεία και ιστορική τεκμηρίωση» του επιστημονικού πεδίου της «Αρχειονομίας». Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και επιστημονικά άρθρα, ενώ εργάζεται παράλληλα ως ερευνητής σε ελληνικά, γερμανικά και βρετανικά αρχεία.

Είναι νυμφευμένος με τη Δρ. Σπυριδούλα Κατερέλου, διευθύντρια του Δ. Κέρκυρας και πατέρας τριών θυγατέρων. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος του Δ. Φαιάκων (1998-2002), ενώ από το 2014 είναι δημοτικός σύμβουλος Κερκύρας και πρόεδρος του ελεγκτικού συμβουλίου της περιφερειακής ένωσης δήμων Ιονίων Νήσων. Από το έτος 2019 και μέχρι σήμερα υπηρετεί ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων».