Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Γυμνασίου Μακρυγιάλου στην Αρχαιολογική Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη του Μακρυγιάλου


Στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνεργασίας που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια με την Αρχαιολογική Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου για...  


 

την μουσειακή εκπαίδευση των μαθητών/τριων μας πραγματοποιήσαμε και τη φετινή χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις. Συγκεκριμένα, μαθητές του Σχολείου πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Κατάρα της Μέδουσας» που διοργανώνει το Μουσείο σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για εκπαιδευτικό παιχνίδι που συνδυάζει το παιχνίδι, τη γνώση και την τεχνολογία και το οποίο σχεδίασε η εκπαιδευτικός Ζωή Καραγεωργίου ΠΕ86 στο πλαίσιο Μεταπτυχιακών της Σπουδών μέσω έρευνας στα «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανάλογο εκπαιδευτικό παιχνίδι θα δημιουργηθεί στη σχολική μας βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο δημιουργικής αξιοποίησης της νεοϊδρυθείσας βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Μακρυγιάλου με υπεύθυνη τη Διευθύντρια του Σχολείου Ευαγγελία Κανάλη.

Οι μαθητές/τριες του Σχολείου στο Δωμάτιο Διαφυγής «Η Κατάρα της Μέδουσας» κλήθηκαν να λύσουν γρίφους που αφορούσαν στην ιστορία, τη μυθολογία, τα γράμματα, τους αμφορείς και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Μεθώνης και φυλάσσονται στο Μουσείο. Έλυσαν γρίφους παρατηρητικότητας, δημιουργικής γραφής, έγραψαν δικά τους 4στιχα νανουρίσματα, ονόμασαν έναν κινούμενο χαρακτήρα με συγκεκριμένο τρόπο γραφής, αλληλεπίδρασαν με ηθοποιό/φρουρό, ενίσχυσαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, γνώρισαν την Alexa, έναν ψηφιακό βοηθό και είδαν την χρήση των ετικετών NFC, που αποτελούν τεχνολογίες Internet of Things (χορηγία της εταιρείας ELECTRONICS A.E. Ν.ΛΑΚΑΣΑΣ-Π.ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ).

Η συμμετοχή των μαθητών/τριων σε παιχνίδια σοβαρού σκοπού, όπως αυτό της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου, αποτελεί μία διαδικασία που καλλιεργεί τις ήπιες δεξιότητες των μαθητών, κεντρίζει το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό και συντελεί στη δημιουργία θετικού κλίματος και συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών. Επίσης βοηθάει στην ενίσχυση της υπολογιστικής και συστημικής σκέψης και παρέχει κίνητρα για πρωτοβουλία και αλληλοσεβασμό.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Αθηνά Αθανασιάδου, Αρχαιολόγο και Προϊστάμενη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, τόσο για τη μοναδική εμπειρία συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Η Κατάρα της Μέδουσας», όσο και για την αγαστή συνεργασία μας με στόχο την παροχή μουσειακής εκπαίδευσης στους μαθητές/τριες μας

Με αφορμή αυτή τη δράση μας, θα θέλαμε να παροτρύνουμε εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων της Πιερίας να επισκεφτούν την Αρχαιολογική Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου για να γνωρίσουν μέσα από τα αρχαιολογικά του εκθέματα την ιστορία και τον πολιτισμό της Βόρειας Πιερίας, αλλά και να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου που συμβάλλουν στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την ανακάλυψη, και αποτελούν ένα συμμετοχικό ερευνητικό τρόπος μάθησης με διαθεματική και διεπιστημονική διάσταση. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στην Αρχαιολογική Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου μπορούν να γίνουν σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας (τηλ.23510 41833) και με το Μουσείο Μακρυγιάλου (τηλ.23530 41593).

Η Διευθύντρια Γυμνασίου Μακρυγιάλου

Ευαγγελία Κανάλη