Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ύπνος: Το κόλπο για να κερδίσετε μισή ώρα παραπάνω


Τα προβλήματα με τον ύπνο βασανίζουν όλο και πιο πολύ τον μέσο άνθρωπο. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους πέντε υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, με αποτέλεσμα να μην κοιμούνται όσο χρειάζονται.

Το... 

 
κελάρυσμα του νερού, το κελάηδισμα των πουλιών, ακόμα και ήχοι από μια μακρινή ζούγκλα θα μπορούσαν να γίνουν το καλύτερο… νανούρισμα για τους ενήλικους, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η ακρόαση ήχων της φύσης ή ακόμα και ιστοριών σε μορφή ηχητικών κομματιών πριν την κατάκλιση θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια του ύπνου κατά μέσο όρο κατά 30 λεπτά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή μας από την ανησυχία και το άγχος και να μειώσει τα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας – γνωστή ως συμπαθητική διέγερση πριν από τον ύπνο – βοηθώντας μας να αποκοιμηθούμε.


Όσοι ακολούθησαν αυτή την πρακτική για τρεις φορές την εβδομάδα, κέρδισαν περίπου τρεισήμισι ώρες επιπλέον ύπνου, ενώ ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη.

Σε αυτή την πρώτη του είδους του μελέτη, συμμετείχαν 300 άτομα, τα οποία ερωτήθηκαν και βαθμολογήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους, αλλά και τις δυσκολίες να αποκοιμηθούν και να κοιμηθούν βαθιά χωρίς αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την εγρήγορση, την υπνηλία και την κούραση κατά τις συνήθεις ώρες αφύπνισης, καθώς και την παραγωγικότητα που σχετίζεται με την εργασία.

180 άτομα της μελέτης συνέχισαν να χρησιμοποιούν τους ήχους αυτούς για να κοιμηθούν μέσω μιας εφαρμογής, επιλέγοντας φυσικά ηχητικά τοπία ή αφηγηματικές ιστορίες.

Κατά την έναρξη της μελέτης, ο μέσος χρόνος ύπνου ήταν έξι ώρες και 15 λεπτά. Στο τέλος ωστόσο, αυτός αυξήθηκε κατά 30 λεπτά. Επιπλέον, ο χρόνος που χρειάστηκε για να αποκοιμηθεί ένα άτομο μειώθηκε επίσης κατά ένα τρίτο, σε λιγότερο από 30 λεπτά. Τέλος, η παραγωγικότητα που χάνεται όταν οι εργαζόμενοι δεν είναι πλήρως λειτουργικοί στον χώρο εργασίας – μειώθηκε από 43,7% σε 27,2%.

«Εάν τα ευρήματά μας υποστηριχθούν από περαιτέρω έρευνα, τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μείωση των επιπτώσεων της ανεπάρκειας του ύπνου» επισημαίνει η συν-συγγραφέας της μελέτης Kate Cavanagh, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

πηγή: ygeiamou.gr