Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Φούσκωμα: Τι το προκαλεί και πώς να το αντιμετωπίσετε


Φούσκωμα. Αν υπήρχε μια εφεύρεση που έδιωχνε το φούσκωμα, ο εφευρέτης θα ήταν δισεκατομμυριούχος και αν, όπως πολλοί άλλοι, ρωτάτε συνεχώς, «Γιατί είμαι φουσκωμένος;», μην απογοητευτείτε. Μπορεί... 

 
να ακούγεται οξύμωρο, αλλά μερικές φορές το «φούσκωμα» μπορεί να είναι μια ευλογία εάν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διερεύνησης για την αποκάλυψη άλλων υποκείμενων ζητημάτων. 

Διατροφικά ερεθίσματα

Ορισμένες τροφές είναι γνωστές για την πρόκληση πεπτικών προβλημάτων, όπως φούσκωμα και αέρια, αλλά ευτυχώς μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός τους, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της μείωσης των συμπτωμάτων, αν όχι στην επίλυση, σε ορισμένες περιπτώσεις.
 
Δυσανεξία στη λακτόζη

Εάν παρατηρήσετε αύξηση στο φούσκωμα μετά την κατανάλωση γάλακτος και προϊόντων με βάση το γάλα, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει φυσικά στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προβλήματα πέψης λακτόζης.

Μην ανησυχείτε όμως γιατί υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με εξαιρετική γεύση αντί των προϊόντων που περιέχουν λακτόζη. Όπως εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης.

Μπορεί επίσης να θέλετε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν Lactobacillus acidophilus, όπως το γιαούρτι καρύδας. Απλώς ελέγξτε την ετικέτα στο γιαούρτι και βεβαιωθείτε ότι οι καλλιέργειες είναι «ζωντανές».

Τρώτε πολύ γρήγορα

Αν διαπιστώσετε ότι συχνά φουσκώνετε μετά από μία ή δύο μπουκιές, αφιερώστε λίγο χρόνο και επιβραδύνετε, γιατί η διαδικασία της πέψης ξεκινάει πρώτα στο στόμα σας. Όταν δεν μασάτε αρκετά την τροφή σας, μπορεί να μην παράγετε αρκετά ένζυμα για τη διάσπαση της, συμβάλλοντας σε φούσκωμα και άλλα θέματα όπως κράμπες και αέρια και σημαίνει ότι το στομάχι σας πρέπει να δουλεύει πολύ πιο σκληρά.

Έχετε άγχος

Ενώ κάποιο άγχος μπορεί να είναι υγιές, το υπερβολικό άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Εάν παρατηρήσετε ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του φουσκώματος σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ορισμένες επιδράσεις του στρες περιλαμβάνουν την αναστολή της πέψης και τη διέγερση της κινητικότητας του παχέος εντέρου, συμβάλλοντας στον κίνδυνο φουσκώματος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εσωτερική σας αντίδραση στο στρες είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη. Αυτό που μπορεί να βιώσει το σώμα σας ως στρες, θα είναι εντελώς διαφορετικό από την εμπειρία κάποιου άλλου, επομένως μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας. 

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα;

Κάντε ένα μασάζ στην κοιλιά σας

Η έρευνα έχει δείξει ότι το κοιλιακό μασάζ μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των γαστρεντερικών συμπτωμάτων και είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και μη επεμβατική μορφή διαχείρισης του εντέρου.

Αποφύγετε τις τσίχλες και τα τεχνητά γλυκαντικά

Η δυσαπορρόφηση του σακχάρου και η δυσανεξία φαίνεται να είναι συχνές σε άτομα με λειτουργικό κοιλιακό φούσκωμα και προβλήματα που σχετίζονται με τα αέρια. Επίσης, τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η σουκραλόζη ή η σορβιτόλη που βρίσκετε σε μερικές τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορούν να συμβάλουν στο φούσκωμα, οπότε προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

Δοκιμάστε την άσκηση

Η απαλή κίνηση του σώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του κοιλιακού φουσκώματος και στην ενίσχυση της κάθαρσης των αερίων του εντέρου.

Εξασκηθείτε στη συνειδητή διατροφή

Το σώμα σας δεν είναι καλά προετοιμασμένο για φαγητό όταν αγχώνεστε ή βιάζεστε. Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή και αφιερώστε δύο λεπτά για να ηρεμήσετε το μυαλό σας πριν φάτε. Μασήστε αργά.

Περάστε χρόνο έξω

Ο καθαρός αέρας είναι καλός για να μειώσει το άγχος και να μετατοπίσει την ενέργεια.

Πάντα να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες και πριν εφαρμόσετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

πηγή: jenny.gr